Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση των κυκλωμάτων της νύχτας

Βαρύτατες ποινές σε μέλη άλλων ομάδων της ογκωδέστατης δικογραφίας που περιλάμβανε 217 άτομα και τουλάχιστον 20 από το Αγρίνιο

Συνεχίζονται οι ποινικές διαδικασίες σχετίζεται με τα κυκλώματα της νύχτας, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς και πολλές άλλες αξιόποινες πράξεις, μέσα από μια ογκωδέστατη δικογραφία με χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών Στην σχετική δικογραφία φιγουράρουν τα ονόματα 18 ατόμων που κατηγορούνται ως μέλη δυο ομάδων που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή.

Στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων συμπεριλαμβάνονται συνολικά 217 ονόματα, εκ των οποίων ένας απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας και ακόμη επτά αστυνομικοί.

Αιτωλοακαρνανάνες όμως -περαν των 18- εμφανίζονται στην μακριά λίστα των κατηγορουμένων , ως μέλη και άλλων ομάδων που δρούσαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την περίοδο που έγινε γνωστή η δράση των κυκλωμάτων, αποκαλύφθηκαν και πολλοί διάλογοι μεταξύ των φερομένων ως μελών των ομάδων.

Τότε, τον Μάρτιο του 2011 η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως μετά από παρακολουθήσεις δύο ετών κατόρθωσε να εξαρθρώσει πολυμελείς οργανώσεις για εκβίαση καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, για εμπρησμούς σε καταστήματα, για απόπειρες ανθρωποκτονιών και για εμπορία ανθρώπων.

Η υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά από τη διαμάχη μεταξύ των ηγετικών στελεχών δύο από τις συμμορίες, που άφησε πίσω της, από το 2006 έως το 2009, 19 νεκρούς, μέλη των αντίπαλων ομάδων, καθώς και σωρεία εμπρηστικών επιθέσεων, εκρήξεις σε καταστήματα και άλλες ενέργειες.

Οι δυο ομάδες του Αγρινίου


Μέσα από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών προέκυψαν ακόμη οι συνδέσεις των ομάδων μεταξύ τους, οι αντιπαλότητες τους , όμως και η δραστηριοποίηση δυο ομάδων στην περιοχή του Αγρινίου.

 Η υπόθεση ειδικά σε ότι αφορά στην περιοχή του Αγρινίου, προχωρά δικαστικά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση που υπερβαίνει πλέον την πενταετία, ενώ έχει μεσολαβήσει η δέσμευση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων ατόμων που εμπλέκονται με τις ομάδες αυτές.

Ουσιαστικά σε ότι έχει να κάνει με το Αγρίνιο, η αποκάλυψη και δημοσιοποίηση της σοβαρής υπόθεσης είχε σαν αποτέλεσμα και τον περιορισμό έως και εξαφάνιση της παράνομης δράσης πολλών ατόμων στην περιοχή που είτε «παροπλίστηκαν» αφού αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, είτε δραστηριοποιήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία σε ότι αφορά την μια ομάδα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης ενώ στην δεύτερη ομάδα, δεν έχει ξεκινήσει καν η σχετική διαδικασία, από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές του Αγρινίου.

Να θυμίσουμε πως η λεγόμενη Δ ομάδα (Αγρίνιο) αποτελούνταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις , από εννέα βασικά μέλη και προέβαιναν σε αξιόποινες πράξεις όπως παροχή προστασίας σε δεκατέσσερα καταστήματα – επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, κρεπερί, κυλικεία Πανεπιστημίου κ.α.) στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Αγρινίου, εκβιάζοντας με ενέργειες και πράξεις τους ιδιοκτήτες τους, εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά τα οποία κυμαίνονταν από πεντακόσια (500) έως και δυο χιλιάδες (2000) ευρώ το μήνα. Κατηγορούνται ακόμη για εμπόριο ναρκωτικών ουσιών και εκβιαστικές ενέργειες – πράξεις – εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους.

Προέβαιναν , σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο και όσα ανακοινώθηκαν το 2011 σε τοκογλυφίες και όταν οι οφειλέτες δεν κατέβαλαν τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και προέβαιναν σε απειλές σε βάρος της ζωής τόσο των ιδίων, όσο και των οικογενειών τους.

Ακόμη στην ίδια δικογραφία, που περιλαμβάνει τον απίστευτο αριθμό των 227.238 καταγεγραμμένων συνομιλιών, περιλαμβάνεται και μια ακόμη ομάδα ατόμων από το Αγρίνιο (η λεγόμενη ομάδα Δ1) , εννέα τον αριθμό, που επίσης αντιμετωπίζει σωρεία ανάλογων κατηγοριών.

Οι πρώτες βαριές ποινές

Μόλις τον Νοέμβριο του 2015 υπήρξε δικαστική απόφαση που χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανής» για μία από τις ομάδες των «νονών της νύχτας» που εξαρθρώθηκε στις αρχές του 2011, αφού πέντε εκ των 11 συνολικά κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 32 έως 38 χρόνια, που είναι ποινή-ρεκόρ για υποθέσεις εκβίασης ιδιοκτητών νυκτερινών κέντρων.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, που ήταν ελεύθεροι μέχρι τότε, οδηγήθηκαν στις φυλακές.

Η δίκη, που εξελίχθηκε από τον περασμένο Μάιο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αφορούσε τη δράση της «τρίτης» συμμορίας με αρχηγό έναν 50χρονο με το ψευδώνυμο «Τζάκι Τσαν» ο οποίος είχε συλληφθεί και άλλες φορές για εκβιάσεις.

Στη διάρκεια της δίκης, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, κανένας από τους εκβιαζόμενους καταστηματάρχες δεν κατέθεσε -όπως συμβαίνει συχνά- σε βάρος των κατηγορούμενων. Το δικαστήριο όμως φέρεται να έδωσε ιδιαίτερη βάση στις υποκλαπείσες από την ΕΛ.ΑΣ. συνομιλίες και επέβαλε βαρύτατες ποινές για 21 διαφορετικές πράξεις «εκβίασης».

Οι δίκες για τις δύο πρώτες συμμορίες

Τον Αύγουστο του 2014 είχε εκδοθεί η απόφαση από δικαστήριο της Αθήνας για την πρώτη από αυτές τις συμμορίες που αντιμετώπιζε κατηγορίες για 25 εκβιάσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων και για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις.

Από τους 17 κατηγορούμενους -πολλοί εξ αυτών ήταν εμπλεκόμενοι και στην απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου στις αρχές του 2009- καταδικάστηκαν οι 14 σε ποινές από τέσσερα ως 25 χρόνια και δεν υπήρχε κανένας ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεση.

Στη δίκη για τη δεύτερη από τις οκτώ συμμορίες στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Πειραιά, που εκβίαζε 160 καταστήματα της Αθήνας, προχωρούσε σε ξυλοδαρμούς ιδιωτών και συμμετείχε σε κυκλώματα παράνομου τζόγου, η απόφαση ήταν διαφορετική.

Από τους 30 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους ένας ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ένας αστυνομικός, οι 20 καταδικάστηκαν σε ποινές από πέντε έως 13 χρόνια, στις οποίες όμως επιτράπηκε η έφεση να είχε ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Από τους υπολοίπους οι πέντε αθωώθηκαν και οι άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από έξι έως 13 έτη χωρίς δυνατότητα αναστολής, καθότι αυτοί εκτίουν ποινές για άλλα αδικήματα σε φυλακές της χώρας.

Εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: