Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Κλεπά Ναυπακτίας - Εκκενώθηκαν σπίτια (φωτο & βίντεο)


Tην εκκένωση των σπιτιών και του καταστήματος που βρίσκονται περιμετρικά της πλατείας του χωριού Κλεπά Ναυπακτίας και τη διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου από το γήπεδο του οικισμού μέχρι μέχρι το «Μέγα Ρέμα», αποφάσισε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, μετά τα νέα στοιχεία από τις μετρήσεις στις γεωτρήσεις, σε συνδυασμό και με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

Το κατολισθητικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε πέρυσι βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη μετά και την χθεσινή έντονη βροχόπτωση που οδήγησε σε υπερχείλιση του φράγματος του Ευήνου και προκάλεσε έντονη ανησυχία για τυχόν γεωλογικές αλλαγές στο υπέδαφος του χωριού..

Ο δήμος είχε τοποθετήσει σε 4 σημεία του χωριού ειδικούς σωλήνες για να ελέγξει το μέγεθος της απόκλισης του εδάφους. Στις δυο περιπτώσεις οι σωλήνες καταστράφηκαν και έτσι δεν μπορεί να φάνει το μέγεθος της υποχώρησης του εδάφους ενώ στα άλλα δυο σημεία δείχνει ότι η υποχώρηση είναι 2,5 εκατοστά.Φέτος η βροχόπτωση φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερο όγκο από πέρυσι γι' αυτό και ο κίνδυνος κατολίσθησης στην Κλεπά είναι μεγαλύτερος.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Κ.Καρακώστας αναφέρθηκε σήμερα,σε όλες τις τεχνικές ενέργειες που έχει προχωρήσει ο δήμος Ναυπακτίας στην περίπτωση της Κλεπάς.


Οπως αναφέρει σε επείγον έγγραφό του ο Δήμος Ναυπακτίας:

Σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4249/2014 και μετά από πρόταση των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Ναυπακτίας, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο του κατολισθητικού φαινομένου και την ευθύνη περιορισμού των επιπτώσεων από την εξέλιξή του και με βάση το Αριθ. Πρωτ: 1016/24-03-2016 έγγραφο του ΙΓΜΕ, που προέκυψε από την αξιολόγηση των μετρήσεων στις γεωτρήσεις και σε συνδυασμό με τις επικρατούσες σήμερα καιρικές συνθήκες,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1.Τη μη παραμονή στις οικίες και το κατάστημα περιμετρικά της πλατείας μέχρι τη θέση της γεώτρησης που εκτελέστηκε πάνω από την κεντρική πλατεία (Γ4).

2. Την αυξημένη επαγρύπνηση και παρακολούθηση τυχόν νέων εδαφικών ρωγματώσεων, μέχρι την επαναξιολόγηση των φαινομένων, μετά από νέα μέτρηση των αποκλίσεων στις γεωτρήσεις (Γ3 και Γ4) και

3.Τη διακοπή της κυκλοφορίας στην 25η Επαρχιακή οδό στο τμήμα εντός της Τ.Κ. Κλεπάς του Δήμου Ναυπακτίας και συγκεκριμένα από το Γήπεδο πριν τον οικισμό, μέχρι το «Μέγα Ρέμα».

Να σημειωθεί ότι ο δήμος Ναυπακτίας, μετά τα περσινά φαινόμενα, υπέγραψε μελέτη με το ΙΓΜΕ , όπου με ειδικές οπτικές ίνες παρακολουθείται σε μεγάλο βάθος το μέγεθος των κατολισθήσεων και η κινητικότητα του εδάφους σε πραγματικό χρόνο.

Ο δήμος Ναυπακτίας, σε συνεννόηση με το τοπικό συμβούλιο του χωριού, υπενθυμίζουν στους κατοίκους ότι εξακολουθεί να ισχύει το απαγορευτικό που εκδόθηκε πέρυσι, ώστε να μην κατοικούνται τα σπίτια πέριξ της πλατείας του χωριού.

Σύμφωνα με την επιτόπια αυτοψία,η μετατόπιση του εδάφους δεν είναι οράτη αλλά μετά την ένδειξη μέσω του αποκλισιόμετρου που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες,η κατάσταση παραμένει σταθερή,οι κάτοικοι διατηρούν την ψυχραιμία τους,υπάρχει συνεχής και έγκυρη ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων και των επιστημόνων για το φαινόμενο,ενώ περισσότερα συμπεράσματα αναμένεται να εξαχθούν σε περίπου ένα μήνα από τώρα,όταν θα υπάρξει νεώτερη μέτρηση από τους επιστήμονες του ΙΓΜΕ στο σημείο.

Επί τόπου βρέθηκαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Τ.Λουκόπουλος,ο γ.γ πολιτικής προστασίας κ. Γ. Τέγας,ο αντιδήμαρχος Θ.Κοτρωνιάς,ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ.Κούκουνας,ο πρόεδρος της τ.κ.Κλεπάς κ. Λαΐνης και ο διοικητής της Π.Υ.Θέρμου
IMG_20160324_175430
IMG_20160324_183032
Διαβάστε τα περσινά:
Άνοιξε η γη και κατάπιε την Κλεπά Ναυπακτίας - Δείτε εικόνες που κόβουν την ανάσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: