Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Φωτιά και λάβρα η νέα πρόταση των δανειστών για το φορολογικό!

Χαράτσι έως 1.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους - Στις 5.000 το αφορολόγητο

Με αιφνιδιαστική κίνηση οι δανειστές κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το φορολογικό που το κατεβάζουν από τις 9.550 ευρώ στις 5.000 με 5.500 ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποδέχεται την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών και θα έχει νέα συνάντηση με το κουαρτέτο το Σάββατο.

Σήμερα Παρασκευή οι δανειστές θα θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Η πρώτη συνάντηση του κουαρτέτου με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε πολλές εκπλήξεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών σε μία αιφνιδιαστική κίνηση που ουδείς το περίμενε, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το φορολογικό.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό όμως ήρθε και ο δεύτερος καθώς τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χουλιαράκης διάβασαν στις προτάσεις των δανειστών πως προτείνουν το κόψιμο στο μισό του αφορολόγητου.

Και ενώ στις ελληνικές προτάσεις το αφορολόγητο έμενε αμετάβλητο, το κουαρτέτο ζήτησε να περικοπεί σχεδόν στο μισό, δηλαδή από τις 9550 ευρώ που βρίσκεται σήμερα να πέσει κοντά στις 5.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Με αυτό το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ η έκπτωση φόρου έφτανε μέχρι τις 2.100 ευρώ, ενώ εάν περάσει η πρόταση των δανειστών τότε η έκπτωση φόρου θα μειωθεί επίσης κατά το ήμιση δηλαδή κοντά στα 1.000 ευρώ. Αυτό με τη σειρά του αυτομάτως σημαίνει ετησίως ένα χαράτσι περίπου 1.000 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Η πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται πάντως να μην αποδέχεται αυτή την πρόταση, καθώς γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα τινάξει στον αέρα τους ήδη βεβαρημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά προτείνει τη θέσπιση νέων φορολογικών συντελεστών με περισσότερες κλίμακες για τη φορολογία εισοδήματος τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο να επιβαρυνθούν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Πάντως, η νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ενώ σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: