Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Σε λειτουργία τα δύο πρώτα διόδια της Ιόνιας Οδού


Οι δύο πρώτοι σταθμοί διοδίων στην Ιόνια Οδό ξεκινούν σήμερα τη λειτουργία τους.Πρόκειται για τα μετωπικά διόδια Αγγελοκάστρου και τα πλευρικά διόδια Κουβαρά,
ενώ θα ακολουθήσουν μέχρι το καλοκαίρι τα διόδια Κλόκοβας, Τερόβου και Μενιδίου. 

Συνολικά, ολόκληρη η διαδρομή Αντιρρίου - Ιωαννίνων θα κοστίζει για τα Ι.Χ. 12,45 ευρώ.

Από σήμερα τα μεσάνυχτα, λοιπόν, ο πρώτος σταθμός διοδίων της Ιόνιας Οδού βρίσκεται σε λειτουργία. Είναι ο σταθμός Αγγελοκάστρου, ο οποίος βρίσκεται λίγο νοτιότερα του Αγρινίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Οδού, που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα, ο σταθμός θα χρεώνει 3,50 ευρώ τα Ι.Χ., 2,45 ευρώ τα δίκυκλα, 8,75 ευρώ τα μικρά φορτηγά και λεωφορεία και 12,25 ευρώ τα πολυαξονικά οχήματα.

Ταυτόχρονα τίθεται σε λειτουργία και ο πλευρικός σταθμός στον κόμβο Κουβαρά, ο οποίος εξυπηρετεί την κίνηση από την Ιόνια Οδό προς το Αγρίνιο. Ο σταθμός θα χρεώνει σε αυτή τη φάση μόνο το ρεύμα από Αγρίνιο προς βορρά και όχι όσους έχουν ήδη πληρώσει διόδια στο Αγγελόκαστρο κατευθυνόμενοι προς την πόλη του Αγρινίου.

Στην Ιόνια Οδό θα λειτουργήσουν ακόμα τρεις μετωπικοί σταθμοί διοδίων: στην Κλόκοβα, αμέσως μετά τη σήραγγα (θα χρεώνει 2,95 ευρώ στα Ι.Χ.), στο Μενίδι, ανάμεσα στην Αμφιλοχία και την Αρτα (θα χρεώνει τα Ι.Χ. με 2,95 ευρώ) και στο Τέροβο, ανάμεσα στη Φιλιππιάδα και τα Ιωάννινα (θα χρεώνει τα Ι.Χ. 3,05 ευρώ).

Συνολικά όλη η διαδρομή για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 12,45 ευρώ. Αν προσθέσουμε τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (Ι.Χ. 13,30 ευρώ) και τα διόδια Κορίνθου - Πάτρας (11,50 ευρώ για τα Ι.Χ.), τότε η διαδρομή Αθήνας - Ρίου - Ιωαννίνων για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 37,25 ευρώ.

Η ημερομηνία λειτουργίας των επόμενων σταθμών διοδίων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί. Μέχρι στιγμής η λειτουργία των διοδίων Κλόκοβας φέρεται να συνδέεται με την παράδοση των πρώτων 10 χλμ. του έργου (Αντίρριο - Κλόκοβα), που τοποθετείται στα μέσα Μαΐου. Οι άλλοι δύο σταθμοί θα λειτουργήσουν λογικά όταν παραδοθούν και τα υπόλοιπα τμήματα του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στο βόρειο κομμάτι της Ιόνιας Οδού βρίσκεται σε κυκλοφορία το τμήμα από Σελλάδες (Παράκαμψη Αρτας) έως Πέρδικα Ιωαννίνων, μήκους 53 χλμ. Λείπουν όμως τα τμήματα Κρικέλου και Αβγού (συνολικά περίπου 40 χλμ.), τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα αρχές Ιουνίου.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: