Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Εθιμοτυπική επίσκεψη η έφοδος των χρυσαυγιτών στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου

Ολοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν

του Γιάννη Παπαδόπουλου

«Ταράχτηκα και ενοχλήθηκα. Τους είπα “ποιοι είστε εσείς, με ποια δικαιοδοσία κάνετε ό,τι κάνετε;”», για μία ακόμη φορά η Μάχη Παπαζήση επανέλαβε ως μάρτυρας σε δικαστική αίθουσα τα όσα έζησε το πρωινό της 8ης Σεπτεμβρίου 2012 στη λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου.
Εκανε τα ψώνια της όταν μια μαυροντυμένη ομάδα, συνοδεία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση, διέλυσε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός ήταν η μόνη που αντέδρασε τότε από το πλήθος.

Δύο χρόνια μετά το συμβάν, η έφοδος των χρυσαυγιτών στη λαϊκή κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου εθιμοτυπική επίσκεψη.

Ολοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από τις κατηγορίες. Τις τελευταίες δύο ημέρες η υπόθεση αναβίωσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με τους ίδιους μάρτυρες που είχαν κληθεί στο Μεσολόγγι να καταθέτουν ξανά στο πλαίσιο της εξέτασης της κατηγορίας για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης περιείχε πλούσιο υλικό. Η δικογραφία περιελάμβανε 61 καρέ από βίντεο τοπικής εφημερίδας που είχε καταγράψει το περιστατικό, ενώ τέσσερις αστυνομικοί είχαν κληθεί να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των εμπλεκομένων.

Το βίντεο όμως δεν προβλήθηκε ποτέ στη δικαστική αίθουσα του Μεσολογγίου, αν και δικαστικοί κύκλοι είχαν επισημάνει στην «Κ» ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης καταγραφής.

Σε αυτό φαίνονται μέλη της ομάδας της Χρυσής Αυγής (κάποιος φορούσε και μπλούζα με το λογότυπο) να κλωτσούν πάγκους μικροπωλητών. Ακόμα στο ίδιο βίντεο ο Κώστας Μπαρμπαρούσης δηλώνει: «Πολεμάμε το παρεμπόριο, ήρθαμε εδώ σήμερα να δούμε τη Δημοτική Αστυνομία και τις Αστυνομικές Αρχές να κάνουν έλεγχο και αφού κωλυσιεργούσαν και δεν είχαν σκοπό να κάνουν έλεγχο, κάναμε εμείς».

Το δικαστήριο του Μεσολογγίου δεν μπόρεσε καν να εξετάσει την κατηγορία της αντιποίησης αρχής, καθώς βάσει του νόμου 4198/2013 παραγράφονταν αδικήματα που τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους και είχαν τελεστεί έως τις 31/8/2013.

Ακόμα, οι τέσσερις αστυνομικοί, παρότι είδαν το βίντεο, στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο του Μεσολογγίου δεν απέδωσαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα συγκεκριμένες πράξεις. Απάντησαν αρνητικά ακόμη κι όταν ρωτήθηκαν αν κάποιος από τους κατηγορουμένους τους είχε απασχολήσει ξανά.

Λίγο καιρό πριν όμως το ίδιο δικαστήριο είχε καταδικάσει έναν εκ των κατηγορουμένων σε οκτώ μήνες φυλάκισης με αναστολή για επίθεση εναντίον Ρομά στο Αιτωλικό. Αλλος κατηγορούμενος, τέσσερις ημέρες μετά το περιστατικό του Μεσολογγίου, είχε καταδικαστεί με την ίδια ποινή για αντιποίηση αρχής για άλλο περιστατικό και πάλι σε λαϊκή αγορά. Σύμφωνα με νομικούς που είχαν μιλήσει στην «Κ», «η υπόθεση δεν έβγαινε» δικαστικά χωρίς ταύτιση προσώπων με πράξεις.

Εκείνο το πρωινό του 2012 στη θέα της ομάδας των χρυσαυγιτών οι περισσότεροι γύρισαν την πλάτη ή παρέμειναν σιωπηλοί. Μόνο μία συνταξιούχος εκπαιδευτικός δεν φοβήθηκε να μιλήσει. Η ίδια είχε χαρακτηρίσει την αντίδρασή της «αυτονόητη».
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: