Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι - Αναλυτικά οι τιμές

«Παγωμένη» η τιμή του πατροπαράδοτου οβελία

Μεσούσης σχεδόν της Μεγάλης Εβδομάδας και οι καταναλωτές ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το Πασχαλινό τραπέζι. Η αγοραστική κίνηση μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού συλλόγου κρεοπωλών Βασίλη Παπαθανάση, κρίνεται ικανοποιητική και κυμαίνεται περίπου στα περσινά επίπεδα.

Οι τιμές φέτος μάλιστα θα είναι χαμηλότερες από πέρσι! Πέρσι το αρνί και το κατσίκι κυμαίνονταν στα 9 ευρώ και φέτος η τιμή στα κρεοπωλεία θα είναι από 8 έως 8.50 ευρώ.

«Τα ελληνικά, τα ντόπια αρνιά και τα κατσίκια θα έχουν την ίδια τιμή. Υπάρχει όμως μια πιθανότητα να είναι 20 με 30 λεπτά ακριβότερο το κατσίκι. Οι τιμές που θα υπάρχουν στην αγορά θα ποικίλουν, αλλά συμβουλεύω τους καταναλωτές να τους προβληματίσουν οι διαφορετικές τιμές απ’ αυτές που προαναφέραμε και να εξετάσουν αν τα προϊόντα είναι ελληνικά. Οι μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές σίγουρα κρύβουν κάποιες παγίδες» τόνισε στη «Σ» ο κ. Παπαθανάσης.

Τα τελευταία χρόνια ελέω κρίσης, αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που δεν αγοράζουν ολόκληρο αρνί. Αυτό διαπιστώνεται, όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης, τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ κάθε χρόνο που περνάει, καταγράφεται η τάση ο κόσμος να αγοράζει τεμαχισμένο αρνί και όχι ολόκληρο. Το ποσοστό αυτών που αγοράζουν μισό αρνί προσδιορίζεται στο 30%.

«Υπάρχει επάρκεια κρεάτων στην τοπική αγορά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν ο καταναλωτής αφήσει την παραγγελία του για την τελευταία στιγμή θα μπορέσει να βρει το αρνί ή το κατσίκι της αρεσκείας του, διότι οι κρεοπώλες δεν σφάζουν πλέον περισσότερα αρνιά από τις παραγγελίες τους, λόγω του ότι είναι δύσκολες οικονομικά εποχές.Συνεπώς, αν αφήσουν την παραγγελία τους για την τελευταία στιγμή ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα.

Σεβόμαστε την οικονομική στενότητα που υπάρχει και τους καταναλωτές που μας εμπιστεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συμπιέσαμε στο μέγιστο το ποσοστό κέρδους ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να ανταποκριθούμε σε όλους» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστευτούν τα κρεοπωλεία που όλο τον χρόνο εμπιστεύονται, γιατί οφείλει και ο ίδιος ο κρεοπώλης να δώσει ότι καλύτερο στους πελάτες του. Στα κρεοπωλεία πραγματοποιούνται αυστηροί και καθημερινοί έλεγχοι από τους φορείς και είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές θα πάρουν κάτι ποιοτικό».

Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης

Στο μεταξύ, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016 κυμαίνονται οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, παρά την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και παρά τις αυξήσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης σε συγκεκριμένα είδη, σύμφωνα με έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2017 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 58,53 ευρώ σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2016 με 57,82 ευρώ. Σημειώνεται ότι αρκετά από τα προϊόντα (ποτά, ξύδι, μουστάρδα, τσουρέκι, φύλλο) για τα οποία πραγματοποιήθηκαν τιμοληψίες έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (και από 13% σε 24% σε σχέση με το 2015) και η συνολική τιμή του τυπικού καλαθιού χωρίς αυτές τις αυξήσεις είναι μειωμένη σε σχέση με το 2016 (-1%).

Στα οινοπνευματώδη ποτά και μπύρες οι αυξήσεις όπου εμφανίζονται προέρχονται από την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κρασιά. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή της μουστάρδας με -56% (λόγω και προωθητικών ενεργειών στο προϊόν), των αναψυκτικών με -14% και στο αλεύρι με -13%.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: