Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

ΕΝΦΙΑ - «φωτιά» για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Αποκαλύψεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Φουσκωμένα ραβασάκια ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων προετοιμάζει η κυβέρνηση, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από 20 ευρώ και να φτάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, «χτυπώντας» μεταξύ άλλων λαϊκές συνοικίες αλλά και τουριστικές περιοχές. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΦΝΙΑ για το 15% των υπόχρεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές. Βαρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τις τουριστικές περιοχές.

Επίσης ανέφερε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.

Μία κι έξω
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές, οι οποίες θα γίνουν «μια και έξω» καθώς δεν πέρασε το σχέδιο της σταδιακής εφαρμογής σε βάθος διετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα ακίνητά τους, ενώ πολλοί θα πιαστούν για πρώτη φορά στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την ακίνητη περιουσία τους πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κατά 50.000 ευρώ, ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών.

Η πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στους ιδιοκτήτες στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και στην Εκάλη όταν τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα θα είναι φουσκωμένα.

Που θα αυξηθεί
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης των νέων αντικειμενικών δείχνει αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 50%. Μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε άλλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του Costa Navarino, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διάφορων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια, όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και μία 10ετία περίπου.

Η χαριστική βολή θα έρθει το 2019 όταν θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για τους νέους φόρους και τις παροχές στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ 6/6/18

Δεν υπάρχουν σχόλια: