Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Κατσιφάρας προς Παπαναστασίου: “Είμαι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, όχι Αγρινίου” (φωτο & βίντεο)


Διευκρινίζοντας αρκετές φορές πως δεν βρέθηκε στο Αγρίνιο για να απαντήσει στον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, παραχώρησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Περιφέρειας στην εθνική οδό στο Αγρίνιο, με αντικείμενο τις δράσεις της Περιφέρειας για τον Δήμο Αγρινίου.

Βέβαια όπως ήταν φυσιολογικό και στις αιτιάσεις του Δημάρχου Αγρινίου απάντησε, ενώ δέχτηκε αποκλειστικά ερωτήσεις σχετικά με την χρηματοδότηση έργων από το ΠΕΠ δυτικής Ελλάδος στην περιοχή της Βόνιτσας, που εξυπηρετούν πρωτίστως άλλες Περιφέρειες (Λευκάδα, Πρέβεζα) , όπως κατήγγειλε ο Γ. Παπαναστασίου.


Ο κ. Κατσιφάρας, σχετικά με τα δυο επίμαχα έργα, υπερασπίστηκε την επιλογή του να τα χρηματοδοτήσει και εξέφρασε την απορία του για τις αντιρρήσεις, μιας και όπως είπε τα έργα αυτά είναι ενταγμένα στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014-2025 και στην κατηγορία των έργων περιφερειακής εμβέλειας από το 2014 όταν υπήρχε άλλη κυβέρνηση από την σημερινή. Μάλιστα έκανε λόγο για “λαγούς” στην πολιτική, υπονοώντας πως η κριτική του κ. Παπαναστασίου έχει άλλο υπόβαθρο

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στην περιοχή του Αγρινίου, κάνοντας κατά κύριο λόγο αναφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) που όπως είπε προβλέπει μόνο για το Αγρίνιο, χρηματοδότηση 20,9 εκατ. ευρώ και επιπλέον 49 εκατ. ευρώ από άλλα τομεακά προγράμματα υπουργείων. Παρέθεσε ακόμη και άλλες δράσεις.
po-katsifaras-agrinio (1)
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε με νόημα πως η προκήρυξη για τα έργα υποδομών στην Δυτική Ελλάδα από το ΠΕΠ, άνοιξε τρεις φορές, χωρίς να κατατεθεί καμιά ώριμη μελέτη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία, ήταν σαφώς απροετοίμαστοι. Συμπλήρωσε όμως ακόμη απομένουν 3,5 χρόνια , ζητώντας από τους δικαιούχους να “τρέξουν”.
Σημείωσε επίσης πως το Αγρίνιο ποτέ δεν είχε τόσους πόρους από αυτούς που έχει τώρα από το ΠΕΠ και ζήτησε υπευθυνότητα και καλή συνεργασία, λέγοντας πως δεν είναι Περιφερειάρχης του Αγρινίου, αλλά της Δυτικής Ελλάδας  και πως προτεραιότητες τους είναι ο σωστός σχεδιασμός, η ιεράρχηση, η συνεργασία “με εμπιστοσύνη και σκληρή δουλειά, χωρίς κορώνες”.
Τόνισε ακόμη πως η Περιφέρεια δίνει μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη  και με αυτό το σκεπτικό προχώρησε στην έγκριση της χρηματοδότησης των δρόμων Ακτιο – Άγιος Νικόλαος και Βόνιτσα – Λευκάδα, θεωρώντας πως και μέσα από αυτά τα έργα η ευρύτερη περιοχή θα μπορέσει να πάρει το κομμάτι που της ανήκει.
Απαντώντας σχετικά είπε πως δεν υπάρχει καν μελέτη για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια, είπε πως υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο Πογωνιά – Πλαγιά, ενώ σημείωσε πως “με τοπικισμούς και λαϊκισμούς δεν γίνεται να πάμε μπροστά”. Κάλεσε δε τους Δήμους να “τρέξουν” ώστε να απορροφήσουν πόρους από τα έργα και τις δράσεις του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος.
Ακόμη εξέφρασε απορία για το ότι η Περιφέρεια εγκαλείται επειδή κάνει έργα, ενώ θύμισε πως ο κ. Παπαναστασίου, το 2014 ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είχε καταψηφίσει το ΒΑΑ. Χαρακτήρισε ακόμη “κατάκτηση” το γεγονός ότι τα Περιφερειακά Προγράμματα είναι τη νέα περίοδο ενισχυμένα, ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται και εντάσσονται στο ΠΕΠ προέρχονται από διαβούλευση και επανέλαβε πως απαιτείται ωριμότητα έργα ώστε να χρηματοδοτηθούν.
po-katsifaras-agrinio (3)

Δεν υπάρχουν σχόλια: