Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Νέα εκστρατεία κατά της εκτροπής του Αχελώου - Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας το θέμα


Μετά την ανάδειξη από τη «Σ» της εκτροπής του Αχελώου με… πλάγιο τρόπο, στις 12 Μαΐου με τίτλο «Σε επαγρύπνηση για την εκτροπή του Αχελώου» το πολύκροτο θέμα έρχεται πρώτο στην ημερήσια διάταξη στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.
Η εκτροπή του Αχελώου επανέρχεται λοιπόν έμμεσα, μέσω της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος – εργοστασίου στη Μεσοχώρα, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. 

Μάλιστα, μέλη του Πανελλαδικού Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS σαν πρώτη κινητοποίηση, μετά τις ενημερώσεις και τις συζητήσεις που πραγματοποιούν σε όλη τη χώρα και σχετίζονται με το θέμα αυτό, σκοπεύουν στις 4 Ιουνίου να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Μεσοχώρα, η οποία κινδυνεύει να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα από την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας το θέμα

Την Πέμπτη το απόγευμα στο Αγρίνιο, στην πολιτική – πολιτιστική λέσχη «Ρωγμή» μετά από κάλεσμα προς τους πολίτες του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργήθηκε η ανοιχτή συνέλευση για το «Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS». 

Σύμφωνα με το μέλος της συνέλευσης Γιώργο Παληγεώργο, αποφασίστηκε η συμμετοχή Αιτωλοακαρνάνων στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Μεσοχώρα. Επίσης, ως προς το πολιτικό σκέλος, αποφασίστηκε στο μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου, να κατατεθεί από την παράταξη «Ανυπότακτο Αγρίνιο» πρόταση προς ψήφιση από το σώμα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας του φράγματος. Σκοπός είναι η συνεχή επαγρύπνηση και κινητοποίηση μέχρι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος ακύρωσης συνολικά του έργου.

paligeorgos
Το μέλος της ανοιχτής συνέλευση για το «Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» Γιώργος Παληγεώργος

Ο κ. Παληγεώργος τόνισε πως: «υπάρχει ένας συντονισμός δράσεων των ανθρώπων που έχουμε μια συναντίληψη όσον αφορά στη φύση, το περιβάλλον και την έντιμη πολιτική στάση. 
Ο Αχελώος δεν δημιουργήθηκε πριν κάποια χρόνια, αλλά είναι δημιούργημα της φύσης και πιστεύουμε πως η φύση δεν μπορεί να έχει κάνει τόσο τραγικό λάθος στον τρόπο που έχει δημιουργήσει βουνά, ποτάμια, λίμνες, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στον καθένα και στο όνομα μιας λαϊκίστικης πολιτικής πρακτικής, αλλά και στα πολιτικά και εργολαβικά συμφέροντα, να παραβιάζει και να βιάζει τη φύση. 
Η επιτροπή θα συντονίσει την δράση που θα έχει ως στόχο να σταματήσει, τόσο την υλοποίηση του φράγματος, όσο και την περεταίρω εκτροπή του Αχελώου.Δεν μιλάμε αποκλειστικά ως Αιτωλοακαρνάνες.Το ίδιο θα λέγαμε και ως Θεσσαλοί και ως Μακεδόνες.

Είναι πάγια αντίληψή μας και όχι τοποθέτηση με βάση την καταγωγή μας. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αφήσουμε την φύση ελεύθερη χωρίς να κάνουμε παρεμβάσεις. Όσο αφήνουμε το πολιτικό σύστημα και τα εργολαβικά συμφέροντα, τόσο θα μας αγνοούν. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει με πλάγιο τρόπο την εκτροπή.

Σύσταση συντονιστικής επιτροπής στην Αιτωλοακαρνανία

Θέλει να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό, να γεμίσει το φράγμα και να φτάσει το νερό στις πηγές του Αχελώου μετατρέποντας τον Αχελώο σε «βρύση» που θα παράγει ενέργεια που η χώρα δεν χρειάζεται. Η επάρκεια της χώρας αυτή την στιγμή σε ενέργεια είναι υπερκαλυμμένη. Πρόσφατα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ότι υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ μέσα στο καλοκαίρι. Σε απάντηση αυτού, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα σε καμία περίοδο. Συνεπώς, «έρχεται» η εκτροπή του Αχελώου, για την οποία και οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας αγωνίστηκαν να την σταματήσουν και την σταμάτησαν τέσσερις φορές. Οι κυβερνήσεις όμως τέσσερις φορές την συνέχισαν. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση με έναν πλάγιο τρόπο να παρακάμψει τα εμπόδια που έχει βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), λέγοντας πως δεν προχωράμε στην εκτροπή, αλλά θέλουμε μόνο να υλοποιήσουμε το υδροηλεκτρικό. Οι σημερινοί κυβερνόντες, προέρχονται από ένα πολιτικό χώρο που ήταν διαχρονικά ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας και της εκτροπής του Αχελώου, τον άλλοτε Συνασπισμό».
Κων/νος Χονδρός
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: