Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Σε επαγρύπνηση για την εκτροπή του Αχελώου - Κρίσιμη σύσκεψη στο Αγρίνιο


Τα μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη τμηματική εκτροπή του ποταμού.

Το Πανελλαδικό Δίκτυο Μεσοχώρα – Αχελώος SOS πραγματοποίησε την
Τετάρτη το απόγευμα στο Αγρίνιο, στο Εντευκτήριο του Τρένου, ενημερωτική συζήτηση για την σωτηρία του Αχελώου ποταμού με αφορμή την επιχειρούμενη εκτροπή του προς τη Θεσσαλία και τον αφανισμό της Μεσοχώρας, μέσω της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος την οποία έχει δεσμευτεί να υπογράψει ο αναπληρωτής Υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Τα μέλη του Δικτύου «Μεσοχώρα Αχελώος SOS» βρίσκονται σε διαδικασία ενημέρωσης, κυρίως στις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας που συνδέονται πιο άμεσα, αλλά και της Μεσοχώρας και της Αθήνας, ώστε να υπάρξει μια νέα επαναδραστηριοποίηση του κόσμου κατά του έργου. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων αυτών, θα είναι η κινητοποίηση που προγραμματίζεται για τις 4 Ιούνιου στη Μεσοχώρα.

Η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ανέφεραν μέλη του δικτύου, θυμάται ότι εκείνη σταμάτησε το ’79 τα πετροχημικά στο Νεοχώρι, εκείνη απέτρεψε την παραπέρα φραγματοποίηση του Αχελώου, εκείνη το 2008 απέτρεψε την εγκατάσταση του βρώμικου λιθάνθρακα στον Αστακό, εκείνη διαμόρφωσε μια κουλτούρα δημιουργικής αντίστασης στην επέλαση του κέρδους και του κεφαλαίου στο Αγρίνιο και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής – λ.χ. Τριχωνίδα-, εκείνη παλεύει τώρα για το νερό, το έδαφος, τη θάλασσα στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι.
(Από αριστερά) ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου, ο Γιάννης Ζέρης και ο Τάσος Κεφαλάς

Ο Τάσος Κεφαλάς μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Αχελώος – Μεσοχώρα SOS σχολίασε πως: «ο λόγος που υπάρχει νέα κινητικότητα γύρω από το ζήτημα, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του φράγματος της Μεσοχώρας σαν υδροηλεκτρικό έργο. Αυτό είναι απόρροια μιας διαφορετικής και νέας τακτικής που ακολουθείται, δηλαδή να αποσπαστεί ένα τμήμα του συνολικού έργου της εκτροπής του Αχελώου και να προωθηθεί τμηματικά.

Κατά την γνώμη μας δεν φαίνεται ότι έχουμε οριστική ακύρωση ή απεμπλοκή από το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, αλλά φαίνεται σαν πιθανότητα ότι έχει επιλεγεί η τμηματική προώθηση του έργου. Αυτό που φαίνεται επίσης είναι ότι έχει επιλεγεί από την ΔΕΗ και το κράτος σαν πιο πρόσφορος τρόπος ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το φράγμα της Μεσοχώρας. Η κατασκευή και η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας, δημιουργεί προηγούμενο έτσι ώστε να επανέλθει η υπόθεση της εκτροπής.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι όσοι έχουμε αντιταχθεί στο έργο αυτό που εξακολουθούμε να θεωρούμε φαραωνικό και αφύσικο, πρέπει για ακόμη μια φορά να κινητοποιηθούμε ώστε να μην υπάρξει αδειοδότηση.

Νομίζουμε ότι μετά από 30 – 35 χρόνια που κρατάει η υπόθεση αυτή, είναι καιρός να ληφθεί μια γενναία απόφαση και να συνειδητοποιήσουν το κράτος και η ΔΕΗ ότι η ιστορία αυτή τελείωσε και πως πρέπει να βάλουν ένα τέλος».

Ο Γιάννης Ζέρης μέλος του Δικτύου επεσήμανε πως: «η επιτροπή δημιουργήθηκε φέτος γιατί βλέπουμε ότι το φράγμα της Μεσοχώρας και η διαδικασία εκτροπής του Αχελώου όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαστε ένα βήμα πριν βυθιστεί η Μεσοχώρα και οι κάτοικοί της.

Το πρόσταγμά μας είναι η κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας, αφού μετά από εκτίμηση που κάναμε θεωρούμε πως από την στιγμή που δεν έχουν σφραγιστεί τα έργα, η εκτροπή του Αχελώου μπορεί να ψηφιστεί με ένα απλό νομοσχέδιο και με μια υπογραφή, είτε από την κυβέρνηση αυτή είτε από κάποια άλλη.

Ο πρώην Υπουργός ο κ. Σκουρλέτης, όπως και ο κ. Φάμελος και η κ. Γεροβασίλη έκαναν δηλώσεις, αλλά δεν μας καλύπτουν. Θεωρούμε σαν προϋπόθεση για να λήξει η ιστορία αυτή, ότι, τα έργα της Μεσοχώρας και της εκτροπής του Αχελώου πρέπει να σφραγιστούν.

Πέραν όμως αυτού, σαν κίνημα και σαν κίνηση πολιτών δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε από τις δηλώσεις Υπουργών. Ο αγώνας των εκεί κατοίκων και των υπολοίπων μας πρέπει να είναι διαρκείς και να έχει ένταση για να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις».

Ο Γιώργος Παπαχριστοδούλου μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Αχελώος – Μεσοχώρα SOS και της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου δήλωσε πως: «το νέο που έχει προκύψει είναι ότι είμαστε ένα βήμα πριν η Μεσοχώρα βυθιστεί στα νερά του φαραωνικού φράγματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελος κόντρα στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη διαχρονική πολιτική του «Συνασπισμού», του κόμματος απ’ όπου προέρχεται η παρούσα Κυβέρνηση, δήλωσε πως το έργο της Μεσοχώρας πρέπει να λειτουργήσει για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Σαν πανελλαδική δικτύωση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά, ώστε να καθαιρεθεί το φράγμα της Μεσοχώρας και γι’ αυτό απευθύνουμε κάλεσμα και στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Αν λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό έργο θα είμαστε ένα βήμα πριν τη μερική εκτροπή του Αχελώου.

Η τοπική κοινωνία βιώνει, τις επιπτώσεις των 3 μεγάλων υδροηλεκτρικών και είναι γνωστό επίσης ότι ο Αχελώος σαν μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός ανά την επικράτεια, συνεισέφερε πάρα πολλά στην χώρα και στο ενεργειακό ισοζύγιο. Η τοπική κοινωνία με την αυτόνομη δράση της έχει ακυρώσει φαραωνικά έργα κατά το παρελθόν».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: