Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη εν μέσω "ανάπτυξης"


Ο Περιφερειάρχης από το Αγρίνιο απάντησε στον Παπαναστασίου για τα έργα - «Γνωρίζω τους λαγούς της πολιτικής, θα φανεί» - Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη εν μέσω «ανάπτυξης»

Απάντηση στις προ ημερών καταγγελίες του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για το έργο της διπλής οδικής σύνδεσης της Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα (Άκτιο – Άγιος Νικόλαος και Βόνιτσα – Λευκάδα), έδωσε χθες από το Αγρίνιο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος αν και επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν ήρθε στο Αγρίνιο για να απαντήσει στο Δήμαρχο, άσκησε σφοδρή επίθεση απέναντί του μιλώντας ακόμα και για «λαγούς της πολιτικής» ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι Περιφερειάρχης του Αγρινίου αλλά της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του πάντως, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που δρομολογούνται στο Αγρίνιο, με πρώτο αυτό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).
«Ήρθα στο σπίτι των Αγρινιωτών για να παρουσιάσω το σχέδιο και το όραμά μας για την πόλη. Δεν αντιλαμβάνομαι, δεν μπορώ να ερμηνεύσω και να πιστέψω τη γκρίνια που παρατηρείται τελευταία. Γνωρίζω τους λαγούς της πολιτικής, θα φανεί…

Όλα τα βήματα ήταν γνωστά καθώς είχε προηγηθεί ελεύθερη διαβούλευση. Το πάζλ ήταν δύσκολο ώστε να μην έχουμε αραχνιασμένα έργα. Διαχειριστήκαμε προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, έξυπνης διοίκησης, ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις ΟΧΕ και τις ΒΑΑ. Θέλω όμως να ρωτήσω.

Το Άκτιο – Βόνιτσα είναι στην Αιτωλοακαρνανία; Είναι. Το αεροδρόμιο του Ακτίου; Είναι. Τα Δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, είναι η αιχμή του δόρατος για τουριστικές επενδύσεις; Είναι. Όσοι ασχολούνται με την πολιτική, οφείλουν να γνωρίζουν την ένταξη του έργου στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014-2025 από το 2014 προϋπολογισμού 46 εκ. ευρώ.

Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη και ο τουρισμός. Αντί να περιμένουμε το κράτος, προχωρήσαμε εμείς. Έχω την ευθύνη ανάπτυξης κάθε γωνιάς της Δυτικής Ελλάδας, λειτουργώντας κατά των περιφερειακών ανισοτήτων. Έμπρακτα και όχι με λόγια. Δεν κάνω τον φίλο ή τον κομματάρχη.

Αλήθεια, αν το 2014 υπήρχαν τέτοιες γκρίνιες, σήμερα το Αγρίνιο θα είχε ΒΑΑ (αναφέροντας παρεμπιπτόντως πως όταν ο κ. Παπαναστασίου ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου την είχε καταψηφίσει) και το Μεσολόγγι ΟΧΕ;

Αν υπήρχαν γκρίνιες το 2012 θα είχε το Αγρίνιο νέο νοσοκομείο; Θα ξαναπώ όμως ότι δεν ήρθα για να απαντήσω στον κ. Παπαναστασίου.

Να σας πω λοιπόν, ότι την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι πρώτες προσκλήσεις εντάξεων έργων της ΒΑΑ Αγρινίου, ενώ τα χρήματα για το ΒΙΟΠΑ είναι εξασφαλισμένα. Περιμένουμε το Δήμο. Ενταγμένα είναι επίσης το Αγρίνιο – Άγιος Βλάσσης και το Πογωνιά – Πλαγιά.

Από την άλλη, η κάθετη σύνδεση του Αγρινίου δεν έχει καμία μελέτη. Με λαϊκισμούς και τοπικισμούς δεν χτίζουμε το μέλλον» ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως υποστήριξε ο Δήμαρχος Αγρινίου, απάντησε ότι «αν με ταυτίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε αποκαλύφθηκε γιατί το έκανε».
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούσαμε να γίνουμε βιομηχανία καταγγελιών. Είναι παράδοξη η γκρίνια όταν γίνονται έργα. Όχι στην αντίληψη στενών οριζόντων».
Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η ανταπάντηση (αν υπάρξει) από την πλευρά του Δημάρχου Αγρινίου.
Ακολουθεί αναλυτικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σχέδιο, δεν κατανέμει χρήματα ανά περιοχή, υλοποιεί έναν αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει προκύψει μετά από σκληρή δουλειά, σωστή προετοιμασία και ανοικτή διαβούλευση με όλη την κοινωνία. Αν μοιράζαμε τα χρήματα γεωγραφικά, τότε θα ήταν σαν να διαιωνίζαμε το παλιό χρεοκοπημένο μοντέλο που έφερε τη χώρα μας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα γραφεία της Περιφέρειας στο Αγρίνιο, παρουσιάζοντας τα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στην περιοχή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Υπάρχει μια γκρίνια, την οποία δεν μπορώ να αντιληφθώ, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω. Γνωρίζω τους λαγούς στην πολιτική και θα φανεί στην πορεία… Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με υπεύθυνο τρόπο, για να έχουν όλοι οι πολίτες τις ευκαιρίες που δικαιούνται», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.
Συνολικά, στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή εκτελούνται έργα ύψους σχεδόν 96 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν ενταχθεί 12 έργα και δράσεις περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ το μεγαλύτερο μέρος εντάχθηκε κυρίως το 2016-2017.
Επιπλέον, διενεργούνται εργολαβίες ύψους 4 εκατ. ευρώ για τις συντηρήσεις του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου, ενώ περίπου στα 30 εκατ. ευρώ είναι το ποσό συνολικά της δαπάνης για τα υπό δημοπράτηση έργα στην ευρύτερη περιοχή, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι στο Αγρίνιο.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έγκριση της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Αγρινίου, προϋπολογισμού περίπου 21 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στην καλλιέργεια αστικών πολιτικών που συμβάλλουν στην αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων μιας περιοχής με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών  συνεργασιών, που είναι μια νέα αντίληψη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό καθώς καλείται να εφαρμόσει πολυεπίπεδες ολοκληρωμένες λύσεις που απευθύνονται τόσο στους φορείς και στην επιχειρηματικότητα όσο και στην κοινωνία των πολιτών.
Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε, επίσης, και στην οδική σύνδεση του οδικού άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας» με τη Λευκάδα, τονίζοντας πως το αυξημένο ΕΣΠΑ σε σχέση με την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, είναι μια μεγάλη πολιτική κατάκτηση, για την οποία κάποιοι μόχθησαν και πάλεψαν για αυτό.
«Είμαι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και όχι κάποιας συγκεκριμένης πόλης, του Αγρινίου, της Πάτρας ή του Πύργου. Αγωνιώ και έχω την ευθύνη για την ανάπτυξη και της τελευταίας γωνιάς της Περιφέρειάς μας. Παλεύω σταθερά, από την πρώτη στιγμή, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, όχι στα λόγια αλλά εμπράκτως. Είναι κατ’ εξοχήν ένας τουριστικός οδικός άξονας που συνδέει το δυναμικό περιφερειακό μας αεροδρόμιο του Ακτίου με τη Βόνιτσα. Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη και ο τουρισμός είναι αναπτυξιακή πρόκληση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε:
«Το έργο αυτό είναι ενταγμένο από το 2014 στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών. Άρα η πρόταση του Δήμου Αγρινίου να πάρουμε πίσω το έργο, μάλλον προϋποθέτει ότι θα πρέπει να λάβουν την υπογραφή τους πίσω, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αναδρομική ισχύ μάλιστα, από το 2014».
Η στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορά το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και όχι μόνο μεγάλες πόλεις, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει και η πρόσκληση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που θα έχει άμεση αξιολόγηση, θα εντάσσεται και θα δημοπρατείται άμεσα κάθε έργο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι φορείς, τόσο πιο γρήγορα θα αποδοθούν τα έργα στους πολίτες».
Κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας τόνισε:
«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε σωστά τους πόρους που έχουμε και να διεκδικούμε περισσότερους. Οι καιροί επιβάλλουν νέα αντίληψη για την ανάπτυξη, νέες προσεγγίσεις, νέες νοοτροπίες. Εμπιστοσύνη και συλλογική δουλειά, όχι κορώνες».
Στην συνέντευξη παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Υφαντής.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη του Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους στενούς συνεργάτες του, στους οποίους και υπογράμμισε πως «από εδώ και πέρα σηκώνουμε μανίκια, τρέχουμε περισσότερο και ασχολούμαστε με τη δουλειά και το σχέδιο μας».
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: