Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σκέψεις με αφορμή το τροχαίο στη Σπολάϊτα:η ζωή μας επαφίεται στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών


Μπορεί το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο» στην Αθήνα να ανέστειλαν τη λειτουργία τους βγαίνοντας από το σύστημα των εφημεριών, μπορεί ο νοσοκομειακός «Καλλικράτης» να είναι προ των πυλών, θέματα όμως που αφορούν τη καθημερινή μάχη που πρέπει να δίνεται για την ανθρώπινη ζωή δεν μπορούν να μπουν στην ίδια συνισταμένη με την εξοικονόμηση δαπανών και την εξυπηρέτηση των δανείων της χώρας.

Αφορμή για αυτή τη σκέψη μας δίνει το σημερινό περιστατικό με το σοβαρότατο τραυματισμό 22χρονου δικυκλιστή από το Ματσούκι, η κατάσταση του οποίου έχριζε άμεση νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και την ιδιαίτερη φροντίδα θωρακοχειρούργου. Σήμερα και τα τέσσερα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο είχαν πληρότητα 100% και έτσι για τον 22χρονο τραυματία αναζητήθηκε κρεβάτι εντατικής σε άλλο νοσοκομείο εκτός της Αιτωλοακαρνανίας. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης ελεύθερου κρεβατιού εντατικής στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία του Ρίου και των Ιωαννίνων αλλά και σε πολλά νοσοκομεία των Αθηνών ήταν το ίδιο… Πληρότητα 100%. Με τις προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου στο Αγρίνιο κατέστη δυνατόν -ευτυχώς μέχρις ώρας- να αναπτυχθεί «κατ’ εξαίρεση» και πέμπτο κρεβάτι εντατικής στη ΜΕΘ του Αγρινίου. Έτσι ο 22χρονος νέος νοσηλεύεται στο Αγρίνιο και φυσικά τον συνοδεύουν οι ευχές όλων μας να ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Περιστατικά σαν και αυτό μας –που μάλλον είναι συχνό φαινόμενο ακόμη στη ΜΕΘ του Αγρινίου- κάνουν τον καθένα να αναλογίζεται τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις το προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές) αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Αυτές τις προσπάθειες πρέπει και οι ιθύνοντες να τις δουν και ταυτόχρονα να σκεφθούν πόσες ανθρώπινες ζωές θα είχαν χαθεί αν δεν καταβάλλονταν από τους γιατρούς αυτές οι υπεράνθρωπες προσπάθειες. Η καθημερινή μάχη για τη ζωή -όπως αναφέραμε και προηγουμένως- δεν μπορεί να επαφίεται στις προσπάθειες και το φιλότιμο των γιατρών. Όσον αφορά τις ΜΕΘ και τα κρεβάτια τους, ιδίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως αυτό του Αγρινίου, η καθημερινότητα αποδεικνύει πως πολλές φορές δεν επαρκούν. Αυτό ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές προωθήσει τελικά η κυβέρνηση είναι ένα ξεχωριστό από μόνο του θέμα, που θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή. Αν αναλογιστεί κανείς πως σε πολλές περιοχές όπως στην Αιτωλοακαρνανία που το οδικό δίκτυο είναι και απαρχαιωμένο και σε κακή κατάσταση, η ανάγκη ενίσχυσης και επέκτασης των ΜΕΘ είναι εκ των ων ουκ άνευ….
http://www.aerasfm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: