Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Γιατί μόνο το Δίστομο και όχι και το Αγρίνιο;

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο για τη θυσία των 120  του Αγρινίου (Αγ. Τριάδας)
- τη Μεγάλη Παρασκευή, 
14 Απριλίου του 1944. 

Εξήντα επτά (67) χρόνια μετά τη γερμανική θηριωδία στη χώρα μας, όπως στο Δίστομο, σταΚαλάβρυτα, το Κομμένο (1943) Άρτας, η Πανελλήνια Επιτροπή έχει φτάσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Διστόμου, με την πρωτοβουλία του αείμνηστου πρώην βουλευτή ΒοιωτίαςΓιάννη Σταμούλη.
Με πραγματική απορία αναρωτιέμαι γιατί το δικό μας Αγρίνιο δεν πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον αγώνα; Γιατί για μια ακόμη φορά παρακολουθούμε ως “κομπάρσοι” την εξέλιξη ενός ζητήματος στο οποίο θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές; Γιατί τότε (αυτό)αποκαλούμαστε μαρτυρική πόλη; Για εσωτερική τέρψη μόνο;
Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα για κάποια ενέργεια του πολιτικού προσωπικού του Νομού μας προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τους 120 της Αγ. Τριάδας; (Μεγάλη Παρασκευή,14 Απριλίου του 1944);
Δεν ήταν ολοκαύτωμα για την περιοχή μας το ανθρώπινο κεφάλαιο της εποχής το οποίο δολοφονήθηκε από τους καταχτητές; 
Δεν καταστράφηκαν Αγρινιώτικες περιουσίες; Δεν χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες; Τότε γιατί ο «μαρτυρικός» Δήμος μας δεν ανακαίνισε το θέμα ακόμα; Εδώ θεωρούμε ότι  οφείλουν να παρέμβουν και οι αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής.
Πρόκειται για αδιαφορία ή για ανικανότητα; 
Έστω και αργά, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο Τόπο μας και την Ιστορία του.
Το μνημείο στην κεντρική πλατεία δεν αρκεί…
Ως Έλληνας, ως Αιτωλ/νάνας και ως ενεργός πολίτης, νοιώθω την ανάγκη της αποκατάστασης της ιστορικής προσφοράς τους και την ολική επαναφορά της μνημειακής εικόνας που ξεθώριασε μέσα στο χρόνο από την πνευματική πενία και το ατάλαντο της εποχής.
Πρέπει να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να δικαιωθεί η μνήμη τους. 
Μια πρόταση, αν μας το επιτρέπουν οι ειδικοί της αυτοδιοίκησης να διεξαχθεί στην πόλη μας συνέδριο του δικτύου των μαρτυρικών πόλεων από τις θηριωδίες της Γερμανικής κατοχής, μάλιστα τούτη την ώρα που μπήκαμε ξανά σε καθεστώς υπό κατοχή και μάλιστα από τους ίδιους κατακτητές! 
Τέλος ως απόγονος ενός εξ αυτών (120) και δημότης, δεν συμμετέχω πλέον στις «εορτές» των αρχών του τόπου σεβόμενος αυτό που εκείνοι έκαναν για μένα σε εποχές που κάποιοι τιμητές τους σήμερα είναι αμφίβολο αν θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα στέκονταν απέναντι από τους κατακτητές της πόλης.
ΚΔΚ
Δείτε εδώ ένα αφιέρωμα για τους 120

από http://newspressagrinio.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: