Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

«Μπαρούτι» η ατμόσφαιρα στο Μεσολόγγι!Προβληματισμός στους Βουλευτές

Ηχούν τα όργανα στο Μεσολόγγι…

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής
στο  agrinionews
Αυτές οι Γιορτές Εξόδου που κορυφώνονται αύριο και μεθαύριο στο Μεσολόγγι θα είναι διαφορετικές από τις άλλες. Οι εξελίξεις με το Εφετείο, την ΕΣΣΟ που δεν «μπήκε» στο Τάγμα Ευζώνων, την αβεβαιότητα για την τύχη του ΤΕΙ και το θολό τοπίο σχετικά με τις διεκδικήσεις των τοπικών παραγόντων για το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νοσοκομείο, καθιστούν βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα μέρος τουλάχιστον των Μεσολογγιτών σε απόλυτη κόντρα με τους βουλευτές που θα κατέβουν στην Ιερή Πόλη για τις Γιορτές.
Μεγάλη είναι η κινητοποίηση που λαμβάνει χώρα για την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργανώνει αύριο ο δήμος και οι Φορείς στις 10:30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Μπότσαρη.Παράλληλα επιχειρείται μια πρωτοφανής στοχοποίηση των βουλευτών του νομού και ο προβληματισμός σε αυτούς είναι ακόμη διάχυτος για το κλίμα που θα συναντήσουν. Γι’ αυτό έχουν προϊδεάσει οι πολύ σκληρές ανακοινώσεις παραγόντων της περιοχής όπως η πρόσφατη του πρώην δημάρχου της πόλης Γιώργου Πρεβεζάνου που κάνει λόγο για πολιτικό φαταουλισμό(!) από πλευράς Αγρινίου και καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην προσέλθουν στις γιορτές Εξόδου, γιατί «ο θύτης δεν μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το θύμα!» ενώ ενοχλήθηκε ακόμη και για το γεγονός ότι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις αυριανές εκδηλώσεις θα είναι ο υφυπουργός Θ. Μωραΐτης
Φυσικά υπάρχουν καταγεγραμμένες και πολύ πιο εξτρεμιστικές απόψεις, όπως του επικεφαλής των δομών Ψυχικής Υγείας του νομού και δημοτικού συμβούλου κ. Μπρούμα, ο οποίος έχει κάνει λόγο μέχρι και για «αγρινιώτικο καθεστώς» «συμμορία» καθώς και άλλα χειρότερα που απλώς δεν γράφονται… Ο Δικηγορικός Σύλλογος εξάλλου κινείται στο μοτίβο καταγγελίας των βουλευτών…
Απουσία ή …πούλμαν;
Σε κάθε περίπτωση  δύσκολη φαντάζει  να είναι η θέση των βουλευτών και ειδικά όσων έχει ταυτιστεί η παρουσία με το Αγρίνιο. Κάποιοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην παραστούν ενώ στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και το ενδεχόμενο μετακίνησής τους με πούλμαν.
Πριν από 48 ώρες σύσσωμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό επιδόθηκαν σε ένα «σπρίντ» προκειμένου να συναντήσουν τους κ.κ. Βενιζέλο και Καστανίδη για τα θέματα του Τάγματος Ευζώνων και το Εφετείο. Για την πρώτη περίπτωση πήραν τη διαβεβαίωση ότι από Σεπτέμβριο θα υπάρξει πάλι ΕΣΣΟ που θα πάει για εκπαίδευση στο Μεσολόγγι, για, δε, τη δεύτερη περίπτωση, όμως, μάλλον δεν πρέπει να περίμεναν την απάντηση… Κι αυτό γιατί όταν πρότειναν τη δημιουργία Διοικητικού Εφετείου στο Μεσολόγγι, ο κ. Καστανίδης απάντησε ότι το πρότεινε κι αυτός αλλά με όσους μίλησε εκεί για το θέμα ήταν όλοι αρνητικοί! Αυτές όμως οι συναντήσεις των κυβερνητικών βουλευτών με υπουργούς από πολλούς στο Μεσολόγγι εκλήφθηκε ως ένδειξη αδυναμίας τους υπό το βάρος των αντιδράσεων και δεν μείωσε τη στοχοποίηση τους.
Ανακοίνωση έβγαλε και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σταμάτης, συμμεριζόμενος την άποψη που λέει ότι το Μεσολόγγι δεν μπορεί να αντέξει να χάσει άλλες υπηρεσίες αλλά και διερωτώμενος τι πρόκειται να γίνει με το ΤΕΙ της πόλης. Όμως τη μεγάλη έκπληξη έκανε η βουλευτής κ. Γιαννακά που είχε ίσως την πιο πρωτότυπη ιδέα για να λύσει το Μεσολόγγι ένα πρόβλημα του Αγρινίου! Πρότεινε λοιπόν ο προϋπολογισμός αλλά και τα οικονομικά του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας να εξυπηρετούνται από το ΤΕΙ Μεσολογγίου, μάλλον σε μια μοναδική στα χρονικά περίπτωση που Ανώτατο Ίδρυμα θα αναφέρεται οικονομικά σε Ανώτερο!(πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις στο ΑΕΙ του Αγρινίου).
Εν κατακλείδι η ατμόσφαιρα μυρίζει  «μπαρούτι». Οι πολιτικοί παράγοντες νιώθουν άβολα, ειδικά αν έλκουν την καταγωγή τους βορειότερα από την Ιερά Πόλη. Είναι και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα και πολλοί σκέφτονται ότι δεν αργεί μια σπίθα να εξαπλωθεί. Το ζήτημα είναι ότι οι ταγοί του τόπου ψηφίζονται για να μπαίνουν μπροστά και να έχουν το θάρρος τη γνώμης τους, οπότε οι υπαναχωρήσεις και η προσπάθεια να είναι όλοι ικανοποιημένοι- σε μια εποχή που καταρρέει η παραδοσιακή διοίκηση των πελατειακών σχέσεων- έχουν μικρό ορίζοντα. Δυστυχώς όμως όλοι έχουν προέλθει από ένα και μόνο εργαστήριο πολιτικής όπου έβλεπαν πάντα το λαϊκισμό να θριαμβεύει πάνω στον εκσυγχρονισμό και την προσπάθεια για ριζικές αλλαγές. Όλοι ανήκουν στα Ελληνικά κόμματα και στα Ελληνικά σωματεία και φορείς…
Ο πόλεμος των Φιλαρμονικών
Σε πρώτη φάση μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση μοιάζει ανυπόφορη για όποιον θέλει να τιμήσει την, βαρυσήμαντη για την ιστορία της χώρας μας, Έξοδο και τις Γιορτές της. Παράλληλα μέσα σε όλα είχαμε και τον πόλεμο των Φιλαρμονικών!
Δεν αρκεί φαίνεται που στο Μεσολόγγι υπήρξαν ανακοινώσεις εσωτερικού εμφυλίου με αφορμή τον αποκλεισμό από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την ηρωική Έξοδο του νεοσύστατου Μουσικού Ομίλου Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών». Είχαμε και «παράπλευρες απώλειες» για τη Φιλαρμονική του Αγρινίου που θέλει όπως κάθε χρόνο να τιμήσει τις Γιορτές, όπως και διαμαρτυρία από τους αρχιμουσικούς των Φιλαρμονικών της χώρας ! Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος ο κ. Αναγνωστόπουλος κάνει λόγο για άδικη απόφαση και ζητεί την άρση της κατηγορώντας συγκεκριμένο πρόσωπο για εμπάθεια. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος όμως αποδεικνύεται ότι το αρρωστημένο περιβάλλον που υπάρχει μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Οι αρχιμουσικοί όλης της χώρας διαμαρτυρήθηκαν για τον όρο που τέθηκε για συμμετοχή μάξιμουμ 50 μουσικών σε κάθε αποστολή αναφέροντας πως «οι Φιλαρμονικές δεν είναι στρατιωτικά αποσπάσματα για να αποφασίζει ένας στρατιωτικός πόσοι θα συμμετάσχουν». Κι όμως όλες τις προηγούμενες μέρες στο Αγρίνιο επικρατούσε η καχυποψία ότι αυτό έγινε με στόχο την εδώ Φιλαρμονική από την οποία επίσης ζητήθηκε ανώτατο όριο 50 μουσικών… Εμείς πάντως σε επαφή μας με τον αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Αγρινίου κ. Κονίδα πήραμε τη διαβεβαίωση ότι οι Αγρινιώτες και της Φιλαρμονικής θεωρούσαν πάντα τιμή τους τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Έξοδο του Μεσολογγίου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περίπτωση να λείψουν. «Απλώς», μας επισήμανε ο κ. Κονίδας, «μας φάνηκε παράξενη και μας προβλημάτισε η εξήγηση πως αυτό γίνεται για λόγους οικονομίας καθώς εμείς είναι γνωστό πως συμμετέχουμε με δικά μας έξοδα στις εκδηλώσεις».
 Οι Φορείς της πόλης καλούν στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κάποιοι όμως καταφεύγουν σε ακραίες εκφράσεις με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: