Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Σε βαρύ κλίμα η συζήτηση για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου


Σε βαρύ κλίμα έγινε η συζήτηση για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου στα πλαίσια της σύσκεψης που έλαβε χώρα χτες στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τα ζητήματα του ιδρύματος . Η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών,Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, επανέλαβε την άποψη της περί μεταφοράς των πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου στην Πάτρα.

Βασικό συμπέρασμα που εξήγαγαν οι εκπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας είναι πως περισσότερο από ποτέ απαιτείται εγρήγορση για να σταματήσει η μεθοδευμένη διεργασία αποδυνάμωσης των τριών τμημάτων του Αγρινίου και μεταφοράς τους στην Πάτρα.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου παρέστησαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος, Μαρία Τριανταφύλλου, Κώστας Καραγκούνης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Επίσης ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Παρέστη επίσης ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και βουλευτές της Αχαΐας.

Ουσιαστικά στη σύσκεψη επαναδιατυπώθηκαν οι γνωστές απόψεις των δύο πλευρών.

Η μεν Πρυτανεία να επιμένει πως για την καλύτερη ακαδημαϊκή τους λειτουργία τα τμήματα πρέπει να μεταφερθούν στην Πάτρα ενώ οι Αιτωλοακαρνάνες εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους υποστηρίζοντας πως πρέπει να επανιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Βουλευτές της Αχαΐας (όχι όλοι) συμμερίστηκαν τις απόψεις της Πρυτάνεως ωστόσο η ίδια αποδέχθηκε πως προς το παρόν το θέμα αυτό έχει παγώσει και δεν προτίθεται να υλοποιηθεί η απόφαση της Συγκλήτου για μεταφορά.

 Ήταν εμφανές ωστόσο πως πρόκειται για μια προσωρινή στάση καθώς το ζήτημα θα τεθεί με έμφαση στα πλαίσια του «Αθηνά 2» καθώς αναμένονται νέες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.”Κατανοούμε την επιθυμία των πολιτικών να ενισχυθεί η κοινωνία του Αγρινίου. Εμείς εμμένουμε στην άποψη ότι η σωστή ακαδημαϊκή λειτουργία των τμημάτων δεν μπορεί να γίνει με την παραμονή τους στο Αγρίνιο, ούτε να μείνουν οι φοιτητές στο Αγρίνιο με απογυμνωμένα τμήματα”, είπε η Πρύτανης απαντώντας σε ερώτηση για το μέλλον των τμημάτων του Αγρινίου.

Η ίδια ωστόσο τόνισε πως οι όποιες αλλαγές θα τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση που θα γίνει γενικότερα για τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ενώ δεσμεύτηκε ότι “όσο τα τμήματα παραμένουν στο Αγρίνιο θα έχουν την ίδια διαχείριση με τα τμήματα της Πάτρας”. Σημείωσε επίσης-απαντώντας σε σχετική ερώτηση- πως δεν υπάρχει εκφρασμένη επισήμως σκέψη του υπουργείου Παιδείας για εκ νέου αυτονόμηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Η παρέμβαση Καραγκούνη

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΝΔ) Κώστας Καραγκούνης τόνισε στην τοποθέτησή του πως καμία υποβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, είτε μέσω του περιορισμού του προύπολογισμού τους, είτε μέσω μετακινήσεων των μελών ΔΕΠ από τα τμήματα αυτά, δε θα είναι αποδεκτή.

Υπενθύμισε την εκπεφρασμένη άποψη της Πολιτείας ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστούν αλλά να ενισχυθούν. Για κάτι τέτοιο άλλωστε δεσμεύτηκαν διαδοχικά τον τελευταίο χρόνο οι Υπουργοί Παιδείας αυτής της Κυβέρνησης.

”Με βάση τη δέσμεση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν η οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των πανεπιστημιακών τμημάτων. Στην αντίθετη περίπτωση, η αντίδραση όλων των αρμοδίων και υπευθύνων φορέων του Νομού θα είναι καταλυτική και ηχηρή”, ανέφερε.

Στη συνεδρίαση ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε, στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου που διεξάγεται για την ανώτατη εκπαίδευση, την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

“Όταν όλη η χώρα καλείται να απορροφήσει πάνω από 20 δις ευρώ στον πρωτογενή τομέα από το ΕΣΠΑ, θα ήταν παράδοξο να μην ενδιαφέρει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία κυρίως τώρα που η χώρα μαστίζεται από την ανεργία. Θα ήταν παράδοξο να μην αποτελεί βούληση τόσο της ακαδημαικής κοινότητας όσο και της πολιτείας, η δημιουργία πανεπιστημίου στο Αγρίνιο”, υποστήριξε.

Ζήτησε εξάλλου από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας να ενισχυθούν οικονομικά τα πανεπιστήμιακά τμήματα και να ακυρωθούν όλες οι μετακινήσεις των ΔΕΠ. Τέλος, ζήτησε σύντομα το Υπουργείο να παρουσιάσει τις απόψεις του για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Τι πρότεινε ο Κωνσταντόπουλος

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη)κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ζήτησε την παραμονή και ενίσχυση της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου. Πρότεινε δε, την ίδρυση Σχολής Αειφορικής Διαχείρισης στην οποία θα υπαχθούν τα Τμήματα του Αγρινίου.Ειδάλλως, εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών αδυνατεί να υποστηρίξει ακαδημαϊκά και οικονομικά τα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, κάτι που αποτελεί καθολικό αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε τη νευραλγική σημασία των πανεπιστημιακών τμημάτων για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τις δυνατότητες συμβολής τους στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με δεδομένο μάλιστα ότι δύο εκ των Τμημάτων αυτών είναι μοναδικά στην Ελλάδα ως προς το αντικείμενο λειτουργίας και τη σύνδεσή τους με τo περιβάλλον, την αγροτική οικονομία και την πολιτισμική κληρονομιά.
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: