Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

«Γκρεμίζεται» ο κατασκευαστικός κλάδος στην Αιτωλοακαρνανία


Η πτώση στην περιοχή αγγίζει το απίστευτο 92%!
Τραγική η κατάσταση στους κόλπους των μηχανικών

«Στεγνώνει» από έργα η κατασκευαστική αγορά με την κατάσταση
να χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή από παράγοντές της. Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη δημοπρατήσεων νέων έργων οδηγεί σε αδιέξοδο όχι μόνο τις τεχνικές εταιρείες αλλά και τα περίπου 600 επαγγέλματα που σχετίζονται με τις κατασκευές.

Στην Αιτωλοακαρνανία η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Η κάμψη που παρατηρείται στα ιδιωτικά έργα αγγίζει, όπως ανέφερε στη «Σ» ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, το απίστευτο 92% από το 2007 και προκύπτει από τις οικοδομικές άδειες και τον «όγκο» κατασκευής κτιρίων στις πολεοδομίες.

Το αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και σε πανελλαδικό επίπεδο, ποσοστό που επαληθεύεται κάθε χρόνο μέσω των αναλύσεων του ΤΕΕ από τα στοιχεία των πολεοδομιών.

«Περίπου στο 20% είναι πεσμένο το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Φαίνεται δηλαδή ότι η πορεία στα ιδιωτικά έργα είναι διαρκώς φθίνουσα. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ρευστότητα των τραπεζών, η οποία είναι πάρα πολύ μειωμένη ως προς την παροχή δανείων.

Όμως και καλή να ήταν η παροχή δανείων, υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα στα μεσαία νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στις απαιτήσεις ενός δανείου για κατασκευή σπιτιού ή για αγορά. Αυτό οφείλεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της μείωσης των μισθών, της αύξησης των φόρων κλπ.

Υπάρχει γενικότερη κατήφεια και κακή ψυχολογία και το τελευταίο που σκέφτεται σήμερα κάποιος, είναι αν θα αγοράσει ή αν θα φτιάξει σπίτι. Συνεπικουρεί η φορολόγηση των ακινήτων, η οποία επταπλασιάστηκε στους φόρους κατοχής, οπότε όλο αυτό οδηγεί σε πολύ κακή κατάσταση» τόνισε ο κ. Μπλέτσας, ο οποίος ως προς την αλλαγή της όλης κατάστασης και τον χρόνο μεταβολής της σημείωσε πως: «αν δεν αλλάξει το συνολικό κλίμα, αν δεν έρθει η ανάπτυξη και δεν μειωθεί η ανεργία δεν αναμένεται να αλλάξουν τα πράγματα στον κατασκευαστικό τομέα και φοβάμαι πως θα περάσουν αρκετά χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να επανέλθουμε σε επίπεδα προ κρίσης».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας

Σχετικά με δημόσια έργα, τα οποία είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από τα ιδιωτικά ο κ. Μπλέτσας υπογράμμισε: «ο νομός μας έχει την τύχη να κατασκευάζονται κάποια μεγάλα έργα όπως η Ιόνια Οδός, τα οποία όπως φαίνεται βαίνουν προς το τέλος.

Στα έργα αυτά απασχολείται αρκετός κόσμος, μηχανικοί και τεχνικοί, οπότε τα πράγματα στην Αιτωλοακαρνανία ήταν σχετικά καλά. Κάποια άλλα έργα όπως η σύνδεση Αμβρακίας – Ακτίου είναι σε εξέλιξη και ελπίζω να ολοκληρωθεί έστω και με εργολαβία σκούπα, αν και δεν είναι σωστό από δεοντολογικής απόψεως, όμως ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να ολοκληρωθεί.

Δρομολογούνται και κάποια άλλα έργα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά στο εξής θα υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς έχει συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με την χρηματοδότηση των μελετών των έργων του νέου ΕΣΠΑ. Θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα με την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Πάντα η ανάπτυξη γίνεται με συνδυασμό του ιδιωτικού τομέα με κυρίως του δημοσίου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ανεργία λόγο της ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού. Είναι ευκαιρία πάντως να γίνουν κάποιες ουσιαστικές, αισιόδοξες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε νομικά και τεχνικά θέματα, λ.χ αυτή την στιγμή για μια κατασκευαστική που θα αναλάβει μια οικοδομή, υπάρχει το φορολογικό σύστημα των εσόδων και των εξόδων» σημείωσε εν κατακλείδι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: