Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Πέθανε ο πολυβραβευμένος Αγρινιώτης γλύπτης Θόδωρος Παπαδημητρίου (φωτο)

Ο Δήμαρχος Αγρινίου και ο Παναιτωλικός τον αποχαιρετούν

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Αγρινιώτης γλύπτης Θόδωρος Παπαδημητρίου, ο οποίος είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία για το έργο του.

Πολλές δημιουργίες του κοσμούν τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και του
Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Ωστόσο ένα από τα προβεβλημένα έργα του, κυρίως λόγω θέσης, είναι «Το ωρολόγιον του μετρό» στην κεντρική είσοδο του μετρό Συντάγματος, έργο του από το 2001.


Είχε γεννηθεί το 1931 στο Αγρίνιο, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts και στην Academie du Feu.

Εργάστηκε σε Γαλλία και ΗΠΑ και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση. Το 1980 έγινε καθηγητής Πλαστικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Το 2007 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.
https://www.aixmi.gr/

Δήλωση Γιώργου Παπαναστασίου για το θάνατο του Γλύπτη Θόδωρου Παπαδημητρίου

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Θόδωρου Παπαδημητρίου εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου:

«Το Αγρίνιο αποχαιρετά έναν Άγγελο της Τέχνης. Έναν ακούραστο εργάτη του πολιτισμού, του οποίου η φήμη ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και έγινε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές της σύγχρονης δημιουργίας.

Ο γλύπτης που θα μείνει στην ιστορία με το μικρό του όνομα, πίστευε πάντα ότι ήταν ένας τεχνίτης, ο οποίος σεβόταν την τέχνη με το ήθος των παλαιών μαστόρων.

Ένας σεμνός και γενναιόδωρος καλλιτέχνης που ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του.

Προσωπικά, αποχαιρετώ τον Θόδωρο που υπηρέτησε τον τόπο του με περίσσευμα σεβασμού.

Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του».

Η ανάρτηση του Παναιτωλικού στο facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: