Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

«Ρολά» στα νοσοκομεία


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν σήμερα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αιτωλοακαρνανίας - «Κύμα» απεργιών με φόντο τον νέο ασφαλιστικό νόμο - Πως έχει η κατάσταση στην περιοχή

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Στην απεργία λαμβάνουν μέρος και τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας.
Στο πλαίσιο της απεργίας έχει αποφασιστεί μάλιστα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών αντιδρά στο νέο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/17 απαιτώντας:
– την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων με αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση,
– την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη κάλυψη από το κράτος των αποθεματικών των ταμείων, άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο,
– την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών,
– την αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης και
– ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.
Εκτός των παραπάνω που προσυπογράφει ο πρώην Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μώκος, επισημαίνει επιπροσθέτως μιλώντας για το θέμα στη «Σ»: «μάλλον μέσα στο Μάρτιο αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει η ΟΕΝΓΕ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μαζί με 43 ενώσεις της χώρας για το ειδικό μισθολόγιό μας και το αίτημά μας να επανέλθουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2009».

mokas
Ο Κωνσταντίνος Μώκος, Πρώην Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας

Επίσης, ο κ. Μώκος σχετικά με το νοσοκομείο Αγρινίου τόνισε: «υπάρχουν κάποια αιτήματα στο νοσοκομείο Αγρινίου, τα οποία δεν έχουν λυθεί ακόμη. Ένα αφορά στην λειτουργία των ΤΕΠ (Τμήμα Επαγόντων Περιστατικών) για το οποίο ζητάμε γενικούς γιατρούς για μόνιμη στελέχωση, που θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν και διαχωρισμό ασθενών που θα πηγαίνουν απευθείας, χωρίς καθυστέρηση, στις κλινικές όταν αυτό χρειάζεται. 
Η επάνδρωση των ΤΕΠ με γενικούς γιατρούς θα λύσει πολλά προβλήματα και είναι πάγιο αίτημα, για το οποίο έχουμε λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθεί. 
Ένα άλλο αίτημα σχετίζεται με την προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μικρό διάστημα μέχρι να προσληφθούν. 
Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι αποχωρεί – παραιτείται ένας καρδιολόγος από το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να απομένουν τρείς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κλινική, διότι, δύο θέσεις καρδιολόγων, του Διευθυντή και ενός Επιμελητή Β’ βρίσκονται σε διαδικασία κρίσης, κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα επιλεγούν οι γιατροί και θα εκκρεμεί το διαδικαστικό θέμα στο Υπουργείο Υγείας για την πρόσληψή τους. 
Σαν νοσοκομείο Αγρινίου ήρθαμε πριν από 3 χρόνια στο υπάρχον κτίριο από ένα πολύ μικρότερο. Ήρθαμε συγκεκριμένος αριθμός γιατρών και το διάστημα που μεσολάβησε από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πολλές συνταξιοδοτήσεις, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου γιατρού, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων του νοσοκομείου. 
Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα όταν αλλάζουν τα δεδομένα και μεταφέρεσαι από ένα μικρό χώρο σε έναν τρείς φορές μεγαλύτερο. Έπρεπε από την αρχή να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης γιατρών. 
Ένα σημαντικό θέμα που υφίσταται στο Νοσοκομείο μας, είναι η αλλαγή οργανογράμματος, που σημαίνει δημιουργία θέσεων γιατρών. Στο νοσοκομείο Αγρινίου δεν μπορώ να πω πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά θεωρώ ότι με τον άριστο εξοπλισμό, ανά την Ελλάδα, σε υλικοτεχνική υποδομή δεν μπορεί και δεν αξίζει να είναι έτσι. 
Πρέπει να έρθουν εργαζόμενοι και γιατροί. Τότε το νοσοκομείο μας δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από κανένα άλλο στην Ελλάδα. Θα μπορεί να κρατάει όλα τα περιστατικά εδώ, μιας και διαθέτει σύγχρονη μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Τεχνητού Νεφρού, εκτός βέβαια ογκολογικών περιστατικών. Παλεύουμε για την επάνδρωση του και την άψογη λειτουργία του».
Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, στηρίζει τη σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, αναφέροντας σε σχετική του ανακοίνωση: Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, στηρίζει την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στον ασφαλιστικό νόμο, την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017. ΚΑΛΟΥΜΕ   τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία».
Οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: