Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Νυχτοκάματα του τρόμου και στο Αγρίνιο!


- Ανησυχία και ανασφάλεια στον κλάδο των ταξί και στο Αγρίνιο μετά την δολοφονία αυτοκινητιστή στην Κηφισιά
- Από τη μία η μείωση του τζίρου και από την άλλη η αντιμετώπιση παραβατικών στοιχείων
Προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί στους κύκλους των αυτοκινητιστών μετά την δολοφονία του οδηγού ταξί στην Κηφισιά. Οι συζητήσεις στις «πιάτσες» των ταξί είναι γύρω από το θέμα αυτό και την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Ένας οδηγός ταξί ανά πάσα ώρα και στιγμή, έχει να αντιμετωπίσει πολλούς και αστάθμητους παράγοντες, και αρκετοί εξ’ αυτών μπορούν να απειλήσουν τη ζωή του ή την σωματική του ακεραιότητα!
Στο Αγρίνιο, όλοι οι αυτοκινητιστές θυμούνται ένα αντίστοιχο περιστατικό με αυτό των Αθηνών, πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν ένας οδηγός ταξί μαχαιρώθηκε και κατέληξε μετά από μάχη που έδωσε για την ζωή του. Παράλληλα, οι περισσότεροι οδηγοί ταξί, όσοι κυρίως έχουν δουλέψει ή δουλεύουν βράδυ, έχουν να διηγηθούν ένα περιστατικό που έχουν ζήσει οι ίδιοι ή κάποιος συνάδελφός τους.
Την ίδια στιγμή, αν και το περιορισμένο σε σχέση με άλλα χρόνια μεροκάματο του ταξιτζή έχει μετατραπεί σε μεροκάματο του τρόμου, στο Αγρίνιο οι δύσκολες συνθήκες εργασίας είναι πολύ πιο ήπιες σε σχέση με αυτές των Αθηνών ή άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. «Σχετικά συχνά συμβαίνουν περίεργα περιστατικά τα οποία όμως δεν απειλούν την ζωή μας, αλλά σίγουρα μας κάνουν να ανησυχούμε ακόμα και για την σωματική μας ακεραιότητα, αφού είμαστε «εγκλωβισμένοι» στη θέση του οδηγού, καθώς συνήθως ο πελάτης κάθεται πίσω. Βέβαια, τα περιστατικά αυτά είναι λιγοστά» επισήμαναν στη «Σ» επαγγελματίες οδηγοί.


Λεωνίδας Μάτας
Ο Λεωνίδας Μάττας

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ραδιοταξί Αγρινίου Λεωνίδας Μάττας επισήμανε: «εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του θύματος στην Αθήνα και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο περιστατικό. Χάθηκε ένας συνάνθρωπός μας, ένας βιοπαλαιστής. 

Είναι ένα επάγγελμα που εξυπηρετεί τους συμπολίτες μας και «ασκεί» έναν διαφορετικό ρόλο στην κοινωνία, αφού τους προστατεύει όταν κινούνται βράδυ. Θέλουμε η πολιτεία να δει περισσότερο το θέμα του αυτοκινητιστή, γιατί από παλιά το επάγγελμα ήταν εκτεθειμένο σε πολλούς κινδύνους. 

Το διαχωριστικό τζάμι προστασίας είναι μία λύση που προσφέρει ασφάλεια, αλλά έχει δυσλειτουργίες. Το συζητάμε. Τώρα υπάρχει άλλη σχέση μεταξύ πελάτη και οδηγού και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. 

Πάντως όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν, μας προτρέπουν νε κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχουν περιπτώσεις και στο Αγρίνιο που προκαλούν ανησυχία. Το βράδυ άτομα που κινούνται σε απόμερα σημεία και περιοχές προκαλούν ανησυχία στον οδηγό. 

Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει, είτε τους μεταφέρει κάπου, είτε αρνηθεί να τους μεταφέρει γιατί μπορεί να του επιτεθούν. Στον κάθε έναν από εμάς έχει συμβεί κάποιο περιστατικό ιδιαίτερα το βράδυ».


Σωτήρης Ζήκος
Ο Σωτήρης Ζήκος

Ο Σωτήρης Ζήκος (οδηγός ταξί) ανέφερε: «στο Αγρίνιο τα πράγματα είναι ήσυχα. Τη νύχτα κάποιος συνάδελφος μπορεί να έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Η Αθήνα αντιμετωπίζει πολλά τέτοια προβλήματα γιατί ο κόσμος είναι αρκετός και διαφόρων «χαρακτηριστικών» οι πελάτες. 

Μικροεπεισόδια έχουν δημιουργηθεί και στο Αγρίνιο. Τους πελάτες που κινούνται το βράδυ λίγο – πολύ τους γνωρίζουμε, αλλά όταν βλέπουμε αγνώστους ή ο προορισμός μας είναι κάποιο απόμερο σημείο, σίγουρα ανησυχούμε».


Απόστολος Ζαρκανίτης
Ο Απόστολος Ζαρκανίτης

Ο Απόστολος Ζαρκανίτης (οδηγός ταξί) σχολίασε: «υπάρχουν στιγμές που ο οδηγός είναι εκτεθειμένος και μπορεί για 5 ευρώ να έχεις πρόβλημα. Στο Αγρίνιο γνωρίζουμε τους πελάτες και για κάποιους παίρνουμε τα μέτρα μας. Βοηθάει και το ραδιοταξί που έχεις συνεχώς επαφή. Το τζάμι ασφαλείας μας το έχουν προτείνει εδώ και χρόνια, αλλά έχει προβλήματα».


Γιώργος Αγγελούλης
Ο Γιώργος Αγγελούλης

Ο Γιώργος Αγγελούλης τόνισε: «έχω δουλέψει και στην Αθήνα και μπορώ να κάνω σύγκριση. Το Αγρίνιο είναι ήσυχη πόλη. Όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, αλλά όπως και να χει υπάρχουν στιγμές ανασφάλειας, όπως σε όλα τα επαγγέλματα. 

Θα μπορούσαν στα ταξί να εγκατασταθούν κάμερες, αλλά υπάρχει το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Το τζάμι ασφαλείας είναι πολύ σωστή σκέψη και κυρίως για όσους δουλεύουν βράδυ. Έχω ακούσει για περίεργα περιστατικά και εδώ στο Αγρίνιο».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»  

Δεν υπάρχουν σχόλια: