Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ανοίγει την "αγκαλιά" του το Κοινωνικό Παντοπωλείο


Μήνυμα ευαισθητοποίησης στέλνει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Αγρινίου που ανοίγει επίσημα την «αγκαλιά του» αύριο Κυριακή!

Την Κυριακή 15 Μαΐου στις 7:00μ.μ. ανοίγει επισήμως την «αγκαλιά» του το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» στο Αγρίνιο. Μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Αγρινίου, Παύλου Μοσχολιού, και του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά η ενίσχυση των δομών κοινωνικής στήριξης αποκτά μεγαλύτερη δύναμη.

Αυτή η δραστηριότητα θα δίνει τη δυνατότητα σε άπορα άτομα και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα επιλέγονται έχοντας ως βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα ώστε να εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, σε εισήγησή του είχε αναφέρει για το συγκεκριμένο θεσμό:

«Στο Δήμο Αγρινίου πιστεύουμε βαθιά στον ενεργητικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση αναφορικά με την ανάπτυξη δράσεων στο ζωτικό χώρο της κοινωνικής πολιτικής. Με τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στόχος μας είναι, η σημαντική αυτή υποδομή, να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επιπέδου ζωής στον τόπο μας, προσφέροντας οικονομική ανάσα σε άπορες οικογένειες και να διαμορφώσει μια κοινωνία αλληλεγγύης. Νομίζω, ότι καθήκον όλων μας είναι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης, γιατί μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που πλήττει την κοινωνία μας.

Να τονίσουμε πως η επιτυχία της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής (που από χρόνια λειτουργεί σε άλλες περιοχές της χώρας) προαπαιτεί την αρωγή της ίδιας της κοινωνίας αλλά κυρίως την έμπρακτη στήριξη των εχόντων. Για παράδειγμα αυτών που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, όπως οι όμιλοι των σούπερ μάρκετ, ενώ τρόφιμα για όσους πολίτες θέλουν να συνεισφέρουν, θα συλλέγουν και οι ενορίες.

Η λειτουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου»

Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Θα παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι οικογένειες που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων και έχουν πρόσβαση στο κατάστημα με την επίδειξη ειδικής κάρτας.

Ουσιαστικά στοχεύει στη βοήθεια των ατόμων που στερούνται τα στοιχειώδη ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους είτε στις υπηρεσίες του δήμου είτε στην Μητρόπολη απ' όπου και θα προμηθεύονται σχετική κάρτα εξάμηνης διάρκειας. Ο χρονικός περιορισμός των 6 μηνών δεν θα αποκλείει την ανανέωση της κάρτας ενός δικαιούχου αλλά θα δίνει τη δυνατότητα για την προσθήκη και νέων.
panaitoliki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: