Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ!ένας σύλλογος σύμβολο,μιά ιστορία ζωής


Μετά από 34 ολόκληρα χρόνια η ιστορική ομάδα του Αγρινίου ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Γ.Φ.Σ επανήλθε στη Α' Εθνική κατηγορία.Μπροστά σε 8 χιλιάδες περίπου κόσμο,υπολογίζοντας ταράτσες και μπαλκόνια και μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα,που όμοιά της δεν έχει ξαναζήσει η πόλη του Αγρινίου,ολοκλήρωσε τη φετινή επιτυχημένη πορεία του με νίκη επί του Διαγόρα της Ρόδου και πήρε την απ' ευθείας άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου.Συμπτωματικά πριν δύο χρόνια που ανέβηκε στη Β' Εθνική είχε κερδίσει σε αγώνα μπαράζ την άλλη ομάδα του νησιού τη Ρόδο.

Από την ίδρυσή του ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος είναι σύμβολο κι εκπρόσωπος όχι μόνο του Αγρινίου αλλά,ολόκληρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ενας πρεσβευτής του νομού σε όλο τον κόσμο,ένας συνδετικός κρίκος των απανταχού Αιτωλοακαρνάνων.Οσο επαγγελματικό κι αν γίνει το ποδόσφαιρο αυτή η ομάδα δεν θα πάψει να είναι στις καρδιές όλων μας,μικρών και μεγάλων.Βρέχει χιονίζει το "κλουβάκι" θα γεμίζει!Αν και 'δω που τα λέμε υπάρχουν σχέδια για μεγαλύτερο γήπεδο και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ιδρύθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου του 1926 με σκοπό, όπως αναφέρει το καταστατικό του: «Την ανάπτυξιν και έντασιν Γυμναστικού και Αγωνιστικού φρονήματος, Την - ΗΘΙΚΗΝ - επίβλεψιν και την δυνατήν μετασχολικήν εκπαίδευσιν των ανηλίκων, δια παιδονομίας και ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ή κυριακών Σχολών!».Οι άνθρωποι που είχαν την ιδέα της δημιουργίας του συλλόγου έκαναν πράξη το: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η πρωτόγνωρη σκέψη και στόχος των ιδρυτών, να παρέχει εγκύκλια μόρφωση στα άπορα παιδιά μέσω των Νυκτερινών Σχολών του, πρόσθεσε στο τίτλο του την λέξη «Φιλεκπαιδευτικός» και κατέστη παράδειγμα προς μίμηση όλων των Συλλόγων στην Ελλάδα. Πέραν του αθλητισμού, η κοινωνική προσφορά του ήταν τεράστια σε πολύ δύσκολες εποχές.Εκατοντάδες φτωχόπαιδα μάθανε γράμματα στις Νυχτερινές Σχολές που λειτουργούσε και σταδιοδρόμησαν υπερήφανα στην κοινωνία.

Οχι τυχαία το έμβλημα της ομάδας είναι ο μυθικός γίγαντας Τίτορμος ο Αιτωλός και με λογότυπο «ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΛΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ».
"Ο Παναιτωλικός", γράφει στο βιβλίο του ο Αριστείδης Μπαρχαμπάς παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ομάδας,"γίνεται το αντίδοτο στην φτώχεια, την ανέχεια και τη μιζέρια. Η συμπαράσταση του κόσμου άγγιζε τα όρια της υστερίας και το γήπεδο στέναζε από τους χιλιάδες οπαδούς του που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες υποστήριζαν την ομάδα. Έναν κόσμο που όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα τον περιβάλλει με σεβασμό. Σε αντίθεση με την αγωνιστική πρόοδο της ομάδας, το φιλεκπαιδευτικό έργο του συλλόγου διακόπτεται βίαια. Η δικτατορία του 1967 αποφασίζει το κλείσιμο των νυχτερινών σχολών".

Η ομάδα του Αγρινίου  ξαναβρέθηκε τη δεκαετία του '70 για δυο χρονιές (1975-77) στα σαλόνια της Α' Εθνικής,όπου δεν κατάφερε να διακριθεί.Πέρασαν πολλά πέτρινα χρόνια με την ομάδα να παραπαίει μεταξύ Γ και Β Εθνικής,χωρίς να περιφρονεί και τη Δ' Εθνική.Ορόσημο ίσως το 1997  ένα παιχνίδι στο Αργος,τότε που η "παράγκα" έδειξε ξεκάθαρα πως ομάδες σαν τον Παναιτωλικό δεν είναι ευπρόσδεκτες στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία.Σ' αυτό το διάστημα βγήκαν πολλά ταλέντα που σκόρπισαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.Ωσπου έξι χρόνια πριν το 2005 αναλαμβάνει τον ευρισκόμενο υπό διάλυση στη Γ' Εθνική Παναιτωλικό ο επιχειρηματίας,εκ Σουηδίας προερχόμενος,κύριος Φώτης Κωστούλας.Ο πρόεδρος που έμελλε να αλλάξει τη μοίρα της λαοφιλούς ομάδας,ο πρόεδρος που θέλει όπως λέει να βαδίζει "με το σταυρό στο χέρι"!

Πολλά χρήματα,πολλά όνειρα,πολλές φιλοδοξίες,πολλά σχέδια!
Κάτι αρχίζει να κινείται γύρω από τον Παναιτωλικό.Ανακαινίζεται το γήπεδο της πόλης (πραγματικό παλάτι),φτιάχνεται προπονητικό κέντρο,έρχονται μεγάλοι Ελληνες και ξένοι παίκτες αλλά ο μόνιμος στόχος της ανόδου στη Β' Εθνική χάνεται πάντα την τελευταία στιγμή κατά περίεργο τρόπο.
Ομηρικοί οι καυγάδες μεταξύ της Διοίκησης της ομάδας,των τοπικών δημοσιογράφων και της μαχητικής Θύρας 6.Παραιτήσεις επί παραιτήσεων και αποπομπές προπονητών,ώσπου έρχεται μια καθοριστική ήττα την άνοιξη του 2009 στην Πρέβεζα με παράλληλη και πάλι αλλαγή προπονητή.Κι από κει αρχίζει μια ξέφρενη πορεία με κατάληξη την άνοδο στη Β' Εθνική,όπου πέρσι δεν έκανε πολλά πράγματα αλλά φέτος ξεκίνησε με στόχο την άνοδο και τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο.

Το Αγρίνιο στην κυριολεξία φλέγεται από χαρά,συγκίνηση και περηφάνια.
Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ,ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου νομού της χώρας,ξανά εκεί που του πρέπει, στην Α' Εθνική κατηγορία.Από εμάς θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της ανόδου μηδέ εξαιρουμένου του Γιάννη Νταλακούρα,που αν κι έβαλε τα θεμέλια αυτής της ομάδας αντικαταστάθηκε στα μισά της περιόδου και ευχές για μια καλή και συνεχή  πορεία στα μεγάλα σαλόνια.
Κι αν μας επιτρέπεται μια συμβουλή στους ιθύνοντες της ομάδας:ας στελεχωθεί ο Παναιτωλικός  με Ελληνες και δη ντόπιους ποδοσφαιριστές,που θα πονάνε τη φανέλα και την ιστορία της ομάδας!Αρκετά τράβηξε όλα αυτά τα χρόνια με τους ξένους μισθοφόρους,πλην κάποιων λαμπρών εξαιρέσεων βεβαίως.
Η περιοχή μας είχε πάντα την τύχη να βγάζει ταλέντα που όμως αναγνωρίζονταν μακριά από το Αγρίνιο.Εμπιστευθείτε τα νέα παιδιά και δώστε τους ευκαιρίες.
Δεν αξίζει στον Παναιτωλικό να περνάει σαν κομήτης από την Α' Εθνική!
http://zeidoron.blogspot.com/2011/05/blog-post_7078.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: