Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τουρισμός στην Δυτική Ελλάδα… με τα λιγότερα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα!


Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και διεθνή σήματα και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές, παράλληλα με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των«κόκκινων» δανείων που φθάνουν το 54% της εν λόγω αγοράς αναμένεται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, να αλλάξουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας.
Το ενδιαφέρον για εξαγορές υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων, μικρών ιδιωτικών νησιών και για την κατασκευή ξενοδοχείων ως τμήμα σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων οδηγεί στη διεύρυνση της εποχικότητας και στην αναβάθμιση των υποδομών στον ξενοδοχειακό τομέα της χώρας.

Ο ρόλος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων μάλιστα αναμένεται να συρρικνωθεί καθώς θα αυξάνει η διείσδυση των διεθνών brands στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι σήμερα μόλις 6% των ξενοδοχείων και το 24% των δωματίων ανήκουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, ποσοστά πολύ μικρά σε σχέση με τα ισχύοντα σε ανταγωνιστικές αγορές. Πάντως η Δυτική Ελλάδα στην κυριολεξία «διψά» για ξενοδοχειακές επενδύσεις.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η περιοχή μας αν και τουριστική έχει τα λιγότερα ξενοδοχεία (267)και μόνο η Δυτική Μακεδονία (μη τουριστική) βρίσκεται κάτω από τους νομούς Αχαΐας Ηλείας Αιτωλοακαρνανίας! Οι οποίοι αν και διαθέτουν Αρχαία Ολυμπία, Καλόγρια, Κυλλήνη, Καϊάφα, Αμφιλοχία, Ναύπακτο, Ρίο, Αιγιάλεια κλπ…. δεν έχουν ικανό αριθμό ξενοδοχείων.
“Φέτος πιάσαμε ταβάνι και δεν έχουμε άλλες κλίνες να φιλοξενήσουμε άλλους τουρίστες» δήλωσε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αχαΐας Νίκος Παπαλέξης. Και μάλιστα το περίεργο είναι ότι παρά την 100% κάλυψη των κλινών… δεν γίνονται επενδύσεις στην περιοχή.
Συμπέρασμα, όχι μόνο διαθέτουμε τα λιγότερα ξενοδοχεία (το 1/10 σχεδόν του νοτίου Αιγαίου) αλλά και παρότι ο τουρισμός στην περιοχή μας έχει κάνει άλματα το τελευταίο χρονικό διάστημα (κυρίως με την αύξηση του αριθμού Ρώσων επισκεπτών) δεν υπάρχει διάθεση ή ενδιαφέρον για ανάπτυξη νέων σύγχρονων 5άστερων ξενοδοχειακών μονάδων (πλέον αυτό είναι το ζητούμενο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: