Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Βουνά τα σκουπίδια στους δρόμους - Δεν κάνει πίσω η ΠΟΕ-ΟΤΑ,προτείνει πρόσληψη όλων των συμβασιούχων


Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη μονίμου προσωπικού και ανανέωση των συμβάσεων για επτά με εννέα μήνες δεν ικανοποιεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τα σκουπίδια
παραμένουν στους δρόμους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα έχει νέα συνάντηση σήμερα με τον Πάνο Σκουρλέτη ωστόσο δεν αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα.

Το υπουργείο έχει προτείνει μια λύση που περιλαμβάνει μονιμοποίηση μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2.500 εργαζομένων και 6.183 προσλήψεις με νέες συμβάσεις επτά ως εννέα μηνών για την κάλυψη των αναγκών των δήμων μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το μόνιμο προσωπικό.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλευρά της επιθυμεί τη μονιμοποίηση του συνόλου των 10.000 κάτι που βέβαια θεωρείται απίθανο να συμβεί.

Την τελική τους πρόταση με στόχο να παραμείνουν στη δουλειά τους οι 10.000, σύμφωνα με συνδικαλιστικές εκτιμήσεις, συμβασιούχοι και να αποκτήσουν σταθερές σχέσεις εργασιας, αναμένεται να καταθέσουν αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες που σας αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν την Δευτέρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας θα αφορά τη διενέργεια κλειστού διαγωνισμού για όλους τους συμβασιούχους που «έπιασε» η «παράταση Βερναρδάκη», ώστε να προσληφθούν οι «παρατασιούχοι» σε μόνιμες θέσεις, ανεξάρτητα από το ποια και πόσα θα είναι τα αιτήματα που έχουν κληθεί να καταθέσουν οι δήμοι.

Η πρόταση θα «πατάει» πάνω σε εξαιρέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 103 του Συντάγματος, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ώστε να διασφαλίσει τη συνταγματικότητα της πρότασης.

Στην 3η του παράγραφο το άρθρο 103 αναφέρει:

3. Oργανικές θέσεις ειδικού Eπιστημονικού καθώς και τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού μπορούν να πληρούνται με προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση ιδιωτικού δικαίου. Nόμος ορίζει τους όρους για την πρόσληψη, καθώς και τις ειδικότερες εγγυήσεις τις οποίες έχει το προσωπικό που προσλαμβάνεται.

Με βάση αυτήν την πρόβλεψη για εξαίρεση θα δημιουργηθεί ένας κλειστός διαγωνισμός ΑΣΕΠ που θα διασφαλίζει τις προσλήψεις με βάση δύο κριτήρια:

α) τίτλος σπουδών (για τους ΥΕ είναι το απολυτήριο Γυμνασίου)
β) δίπλωμα (για τους οδηγούς απορριμματοφόρων)
Εν ολίγοις η πρόταση θα κατευθύνεται στην αλλαγή διατάξεων του ΑΣΕΠ. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια ο διαγωνισμός θα περιορίζεται στις ειδικότητες των «παρατασιούχων».

Παράλληλα με την πρόταση νόμου της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα παρακάμπτεται το όριο ηλικίας των 45 ετών που θέτει το ΑΣΕΠ για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του. Κι αυτό γιατί πολλοί από τους συμβασιούχους έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο ηλικίας.

Προφανώς και η συγκεκριμένη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης θα περιλαμβάνει και τους ήδη απολυμένους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι συνδικαλιστές εξέτασαν και την περίπτωση να προτείνουν νέο διαγωνισμό με αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους. Κρίθηκε όμως ότι δεν είναι τόσο ασφαλής αυτή τη πρόταση και άρα κατέληξαν στην τελική πρόταση για κλειστό διαγωνισμό.

Όπως έχει γράψει νωρίτερα η ιστοσελίδα μας, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει ήδη απορρίψει τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη και ζητεί να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Έχει προαναγγείλλει συνέχιστη των κινητοποιήσεων, με το απεργιακό πρόγραμμα για αύριο Δευτέρα να περιλαμβάνει στάση εργασίας μεταξύ 11.00 και 15.00 και συλλαλητήριο στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 11.30, από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Βουλή.

Η λύση πρέπει να βρεθεί κάπου στη μέση και έτσι το υπουργείο ενώ καταθέσει σήμερα την τροπολογία η ψήφισή της θα γίνει αύριο έτσι ώστε να υπάρξουν περιθώρια βελτιώσεων για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο...

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πάντως μέχρι την Πέμπτη δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: