Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Στο φουλ οι μηχανές για τη στέγη αστέγων στο Αγρίνιο


- Προκρίνεται συγκεκριμένος χώρος
- Στην τελική ευθεία η πολυπόθητη δομή για την περιοχή

Στην τελική ευθεία για την ανεύρεση του χώρου που θα φιλοξενήσει τους άστεγους της πόλης βρίσκεται ο Δήμος Αγρινίου, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε περάσει από κόσκινο χώρους και κτίρια της περιοχής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής φαίνεται να έχουν καταλήξει σε δύο πιθανούς χώρους με τον ένα να προκρίνεται. Για την ώρα βέβαια, τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο (για το ακριβές σημείο) ωστόσο ο χώρος βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο του Αγρινίου. 
Το θέμα είχε αναδείξει στις 3 Νοεμβρίου του 2016 η «Σ» με αναλυτικό ρεπορτάζ, όταν είχε συνομιλήσει με έναν από τους άστεγους που κυκλοφορούν στην πόλης μας και ζει κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου έχουν καταγράψει άλλες τέσσερις τουλάχιστον αντίστοιχες περιπτώσεις στην περιοχή.
Μετά την οριστική επιλογή του χώρου (σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις) θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες εργασίες παρέμβασης από τη Δημοτική Αρχή. 
Υπενθυμίζεται, ότι οι Δομές στις οποίες συμπεριλήφθη ο Δήμος Αγρινίου και άλλοι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» ενώ η δομή αστέγων στο Δήμο Αγρινίου, έχει προϋπολογισμό 631.800 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 2 Νοεμβρίου του 2016:

«Η καταπολέμηση κάθε μορφής φτώχειας και η στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί από την κρίση, έχουν τεθεί στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με δράσεις μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Μετά την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των 15 Κέντρων Κοινότητας σε Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε για την ένταξη των Πράξεων τριών Δομών Αστέγων συνολικού κόστους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ και επτά Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών συνολικού ύψους σχεδόν 2,13 εκατ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
«Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλουμε να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Όλους, άνεργους, άστεγους, φτωχούς, συνταξιούχους και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας.
Και προσέθεσε ο Περιφερειάρχης: «Πέρα από το δίκτυο προστασίας που θα δημιουργηθεί για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλουμε και στη μείωση της ανεργίας στην περιοχή μας, καθώς θα προσληφθούν συνολικά στα κέντρα κοινότητας και για τις δομές αστέγων και παροχής βασικών αγαθών, σχεδόν 100 άτομα. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και διεκδικούμε ακόμα περισσότερα».

Ειδικότερα, πρόκειται για:

Δομές Αστέγων

  1. Δομή Αστέγων Ανοικτό Ημέρας Δήμου Πατρέων, κόστους πράξης 538.200 ευρώ
  2. Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, κόστους 631.800 ευρώ
  3. Δομές Αστέγων Δήμου Πατρέων Υπνωτήριο, κόστους 556.920 ευρώ

Δομές Παροχής

  1. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, κόστους 416.520 ευρώ
  2. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, κόστους 117.000 ευρώ
  3. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ύψους 117.000 ευρώ.
  4. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Ήλιδας, κόστους 308.880 ευρώ
  5. Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου Δήμου Ναυπακτίας, κόστους 290.160 ευρώ
  6. Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θέρμου, κόστους 243.360 ευρώ
  7. Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πατρέων, κόστους 636.480 ευρώ.

 Δομή παροχής βασικών αγαθών

Η συγκεκριμένη δράση αφορά δομές, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ 2007-2013και επανασχεδιάζονται στη βάση των συμπερασμάτων της αποτίμησης και με βάση τις τρέχουσες ανάγκες.
Δομή Σίτισης και βασικών αγαθών: Συνιστά συλλειτουργία των δομών των κοινωνικών παντοπωλείων και των δομών που παρείχαν συσσίτια. Στόχος της λειτουργίας των δομών είναι να λειτουργήσουν σε συνέργεια με το ΤΕΒΑ.
Κοινωνικά Φαρμακεία: Προγραμματίζεται η εκ νέου συγχρηματοδότηση των κοινωνικών φαρμακείων. Η δράση αφορά στην παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α’ βαθμού, λοιποί φορείς καθ’ αρμοδιότητα, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) του Ν. 4019/2011 και Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) του Ν. 2716/1999 (αρ. 12), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα των Δήμων (Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων).

Δομές για αστέγους

Το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης στέγης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και η συνεπαγόμενη αναγκαιότητα περαιτέρω εξειδίκευσης της πολιτικής για τους αστέγους, οδήγησε στην απόφαση οι συγχρηματοδοτούμενες δομές για άστεγους να αποτελέσουν αντικείμενο διακριτής πράξης, η οποία θα περιλαμβάνει Υπνωτήρια και Κέντρα Ημέρας
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι αναβαθμισμένες και θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή γευμάτων στα υπνωτήρια και μικρογευμάτων.
Δικαιούχοι είναι Δήμοι, ΟΤΑ Α’ βαθμού και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, Δημοτικά ΝΠΔΔ παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ή Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πιστοποιημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 2646/98 (ΦΕΚ 236/1988 τ. Α’) ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ν.4139/2013 (ΦΕΚ 74/2013 τ. Α’) με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με το Δήμο στον οποίο ενδιαφέρεται να υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης.»
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: