Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Πύρινη κόλαση στην Πορτογαλία! Στους 43 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών - Συγκλονιστικές εικόνες


- Πύρινη λαίλαπα καίει τα πάντα στο διάβα της, σε δασική περιοχή στη Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας
- Ολονύχτιος αγώνας των πυροσβεστών για να περιορίσουν τη φωτιά
- Για 39 νεκρούς έκανε λόγο η γαλλική Le Monde, για 43 μιλά το RT 

- Φόβοι πως θα αυξηθούν αφού υπάρχουν άνθρωποι σε κίνδυνο
- Τουλάχιστον 20 οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 10 σε σοβαρή κατάσταση
- Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την άνιση μάχη των πυροσβεστών με την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά



Η δασική πυρκαγιά που έπληξε χθες, Σάββατο 17.06.2017 την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίαςστοίχισε τη ζωή  δεκάδων ανθρώπων.

Η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για 24 νεκρούς, ωστόσο η γαλλική Le Monde έκανε λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον 39 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, ενώ πλέον το rt.com μιλά για 43 νεκρούς!

Όλα αυτά την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες πως ο κατάλογος των νεκρών θα αυξηθεί κι άλλο!

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες
 
Φόβοι ότι θα αυξηθούν οι νεκροί!
«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.

«Προς το παρόν, έχουν επιβεβαιωθεί 24 θάνατοι, αλλά ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο», πρόσθεσε (σ.σ. οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν επιβεβαιωθεί πως οι νεκροί είναι πια 39). «Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες είχε κάνει λόγο για 19 νεκρούς, οι τρεις από τους οποίους απεβίωσαν από εισπνοή καπνού. «Άλλοι 16 απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα», διευκρίνισε.

Ο Γκόμες είπε ακόμα ότι άλλοι 14 πολίτες τραυματίστηκαν, οι δέκα από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και ότι τραυματίστηκαν και έξι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ολονύχτια μάχη
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία.

Πολλές εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα. Πολλά χωριά επλήγησαν από τη φωτιά. Η έκταση των ζημιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή πλήρως.

Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Η Πορτογαλία επλήγη χθες Σάββατο από ένα κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.

Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη την Πορτογαλία. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 1.700 πυροσβέστες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: