Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Γ. Παπαναστασίου: «Δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών για τα πανεπιστημιακά τμήματα» (ηχητικό)


- Ζήτησε σοβαρότητα και συνεργασία
- Αιχμές για διαρροές επικοινωνιακού χαρακτήρα!

Τα χαρτιά του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, άνοιξε για πρώτη φορά χθες ο
Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και την εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ». Οι δηλώσεις του Δημάρχου Αγρινίου, έρχονται στον απόηχο όλων όσων προηγήθηκαν προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά τη συνάντηση μελών του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην Αθήνα, τόσο για το μέλλον των τμημάτων της πόλης, όσο και για το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Ο σύλλογος των δημοσιογράφων να υπενθυμίσουμε ότι έκανε λόγο για επικείμενες δυσάρεστες εξελίξεις, αν και λίγο αργότερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος επί της ουσίας τις διέψευσε λέγοντας ότι κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Γαβρόγλου, δεν μεταφέρθηκε όσα ανέφεραν οι δημοσιογράφοι, περιπλέκοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω το θέμα.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για σοβαρότητα, σύνεση και συνεργασία ζητώντας να σταματήσει κάθε είδους επικοινωνιακή διαρροή. Επιπροσθέτως επανέφερε το πάγιο αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με ταυτόχρονη παραμονή και ενδυνάμωση των τμημάτων (με τη δημιουργία ενός ακόμα) ενώ μίλησε για ενοποίηση αγώνα με το Μεσολόγγι. Χαρακτηριστική πάντως ήταν η αναφορά του Δημάρχου ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημάρχου Αγρινίου:

Γενικώς είναι ένα θέμα το οποίο με έχει απασχολήσει σε όλη μου τη θητεία ως Δήμαρχος, συνεχόμενα, με τα προβλήματα που δημιουργούνται και τις κόντρες με την Πρύτανη, για τη μεταφορά των τμημάτων.

Όμως, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς είπε ο κ. Γαβρόγλου και αυτό δεν το λέω έτσι, αλλά το λέω μετά από επικοινωνία που είχα με τον Γιώργο Βαρεμένο. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή σ’ αυτά τα ζητήματα. Ακόμα και το τι δημοσιοποιούμε. Να ξέρετε ότι γίνονται πολλές κινήσεις αλλά δε γίνονται στο φως της δημοσιότητας.

Γίνεται πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και βέβαια γνωρίζετε ότι πριν από δύο χρόνια είχαν φέρει ως τετελεσμένο γεγονός ότι μετακινούνται τα τμήματα. Τα τμήματα όμως δεν μετακινήθηκαν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως τον Γιώργο Βαρεμένο και την Μαρία Τριανταφύλλου, αλλά ιδιαίτερα τον πρώτο γιατί έχει προσπαθήσει πολύ σε αυτό. Και το λέω γιατί γνωρίζω ζητήματα. Παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.

Για να το ξεκαθαρίσουμε όμως, θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα μεταφοράς τμημάτων. Δεν ξέρω τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση των δημοσιογράφων με τον κ. Γαβρόγλου, ή τι ακριβώς κατάλαβαν. Είναι νομίζω άλλο το ζήτημα.

Πιστεύω, ότι η θέση αυτή του Υπουργού είχε να κάνει με την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Σ’ αυτό λοιπόν κάτι έχει γίνει, που σαφώς και για μας είναι διεκδίκηση να δημιουργηθεί εκ νέου το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αλλά πρωταρχικό μας μέλημα είναι η παραμονή των τριών τμημάτων στο Αγρίνιο.

Και μάλιστα όχι μόνο να παραμείνουν, αλλά να ενδυναμώσουν, να δημιουργηθεί ένα επιπλέον τμήμα και αν είναι εφικτό να δημιουργηθεί μία ενιαία σχολή. Αυτή είναι μία προσπάθεια που γίνεται εδώ και καιρό. Πάντως εφιστώ την προσοχή σε όλους. Όλοι σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας και σεβόμενοι το θεσμικό ρόλο που έχει ο καθένας, θα πρέπει να είμαστε λιγότερο επικοινωνιακοί στις δηλώσεις μας και να υπάρχει σύνεση και συναίνεση σε αυτό το θέμα. Είναι μεγάλο το ζήτημα και δεν έχουμε περιθώρια για λάθη. 

Επίσης θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να παραμείνουν ενισχυμένα τα τμήματα με απώτερο στόχο την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Από την άλλη θέλησή μας είναι να ενοποιήσουμε τον αγώνα μας με το Μεσολόγγι.

Πρέπει εν κατακλείδι με απόλυτη σοβαρότητα και αν είναι δυνατόν και χωρίς διαρροές να διαχειριστούμε το θέμα. Οι όποιες διαρροές θέλω να ξεκαθαρίσω δεν έγιναν από μένα και πραγματικά ψάχνω να βρω σε τι αποσκοπούν. Να μην προσπαθεί ο καθένας να κάνει το κομμάτι του.

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: