Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Τραγωδία στον Σχοινιά: Πώς περιγράφει την πτώση ο μοναδικός επιζών (φωτο & βίντεο)

Θρήνος για τα θύματα του μοιραίου ελικοπτέρου

«Έσκισα τα ρούχα μου για να βγω από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου», αναφέρει σοκαρισμένος ο 22χρονος φοιτητής - Το χρονικό της τραγωδίας

Συγκλονίζει η περιγραφή του 22χρονου φοιτητή που επέβαινε στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε στον Σχοινιά, στοιχίζοντας την ζωή σε δύο ανθρώπους. 

«Έσκισα τα ρούχα μου για να βγω από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου», περιέγραψε σοκαρισμένος  ο  νεαρός που επέζησε από θαύμα, μετά την σφοδρή σύγκρουση του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 22χρονος πραγματοποιούσε την πρακτική του άσκηση, καθώς για την απόκτηση του πτυχίου του από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας είναι υποχρεωτική η 6μηνη εργασία σε ειδικότητα συναφή του πτυχίου του. 


Ο ίδιος θέλησε να μπει στο ελικόπτερο καθώς θεώρησε πως δεν θα είχε ξανά την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια πτήση και έτσι μαζί με τον άτυχο Άκη Βουλγαρέλη επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο.  Κατά την διάρκεια της πτήσης, ο 22χρονος τραβούσε βίντεο και εικόνες από το κινητό του τηλέφωνο για να τα έχει ως απόδειξη στους φίλους του .

 Μάλιστα παρόμοια ιδέα είχε και ένα εκ των θυμάτων της τραγωδίας, ο  Άκης Βουλγαρέλης ο οποίος μετέδιδε την βόλτα τους με το ελικόπτερο Live,  στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook . Αν κάποιος παρατηρήσει προσεχτικά το βίντεο, ο 22χρονος φοιτητής φαίνεται πως και εκείνος βιντεοσκοπεί τη βόλτα με το ελικόπτερο που φαινομενικά ήταν απλή , αλλά η κατάληξή της τραγική. 

Μαρτυρίες αναφέρουν πως στις πρώτες του κουβέντες ο νεαρός φοιτητής ήταν χαμένος και ρωτούσε τους γύρω του «τι συνέβη», καθώς δεν είχε αντιληφθεί  τι είχε συμβεί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πυροσβέστες όταν τον βρήκαν ήταν γεμάτος μώλωπες και γρατζουνιές ενώ φορούσε μόνο το εσώρουχο  του. Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες του στους πυροσβέστες, όταν μετά την πτώση άνοιξε τα μάτια του βρισκόταν μέσα στο στραπατσαρισμένο ελικόπτερο το οποίο ήταν μισοβυθισμένο στο έλος με βάθος περίπου ενός μέτρου. 


Ο 22χρονος χρειάστηκε να σκίσει τα ρούχα του , καθώς είχαν πιαστεί στα σπασμένα μέρη του ελικοπτέρου, τα οποία ήταν κοφτερά σαν μαχαίρια. Ο ίδιος κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τα σίδερα και τα συντρίμμια του ελικοπτέρου. 

Αφού ο θαρραλέος 22χρονος κατάφερε και βγήκε έξω από την κατεστραμμένη καμπίνα του ελικοπτέρου, απομακρύνθηκε περίπου στα τρία μέτρα από το σημείο και βρισκόταν μέσα στο νερό περιμένοντας του διασώστες. Ένα τέταρτο περίπου  μετά την πτώση εμφανίστηκαν οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τον τράβηξαν μέσα από τα νερά και τον μετέφεραν σε ασφαλές περιβάλλον σε κατάσταση σοκ. 

Όπως ανέφερε στους άντρες της πυροσβεστικής, το ότι εκείνος σώθηκε οφείλεται καθαρά στην επιλογή της θέσης μέσα στην καμπίνα και ότι το ελικόπτερο έπεσε με τέτοιο τρόπο που δεν επηρέασε την πλευρά της θέσης του.  Να σημειωθεί ότι ο 22χρονος δεν κατάφερε να δει εάν οι άλλοι δύο επιβαίνοντες βρίσκονταν εν ζωή αφού και εκείνος την στιγμή εκείνη πάλευε για να απελευθερωθεί από τα συντρίμμια.  

Αυτή την στιγμή ο 22χρονος νοσηλεύεται προληπτικά στο ΚΑΤ όπου δέχεται και ψυχολογική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει το τραγικό συμβάν ενώ κοντά του βρίσκεται η οικογένεια του. «Ο ασθενής ήταν προσανατολισμένος σε χώρο και χρόνο, σταθερός αιμοδυναμικά. Ο πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος ανέδειξε τραύματα εκ του θώρακος και ορθοπεδικής φύσης μεσαίας βαρύτητος, μη χρήζοντα επί του παρόντος χειρουργικής παρέμβασης» αναφέρει το ιατρικό δελτίο τύπου του νοσοκομείου.


Θρήνος για τα θύματα του μοιραίου ελικοπτέρου

 Στο πένθος έχει βυθιστεί το Τρίκορφο Ναυπακτίας από όπου κατάγονταν ο πιλότος του μοιραίο ελικοπτέρου Δημήτρης Πρέντζας,. Ο  67χρονος όπως τον περιγράφουν ήταν ένας έμπειρος πιλότος, οικογενειάρχης και κοινωνικός. «Ήταν άνθρωπος της προσφοράς. Καλός οικογενειάρχης με δύο παιδιά. Επισκεπτόταν συχνά το χωριό , αγαπούσε τον τόπο. Την έρμη την μητέρα του την κυρα Βαγγελιώ ποιος θα την παρηγορήσει; Δύσκολα τα πράγματα, βυθίστηκε στο πένθος το χωριό για τον άξιο άνθρωπο που χάθηκε τόσο άδικα. Μας έλεγε ιστορίες όταν τον ρωτούσαμε, ήταν έμπειρος πιλότος. Κρίμα», αναφέρει κάτοικος του χωριού. 

O χειριστής του μοιραίου ελικοπτέρου ήταν συνταξιούχος πιλότος της Αεροπορίας στρατού. Τα τελευταία χρόνια διατηρούσε δική του εταιρεία με ελικόπτερα, η οποία έχει έδρα στον Πειραιά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα η εταιρεία παρείχε υπηρεσίες ενοικίασης, ναύλωσης αεροσκαφών,  αεροψεκασμοί, συντήρηση ελικοπτέρων και μυοκτονίες.  Υπάλληλος του γραφείου που μίλησε στο protothema.gr λίγες ώρες μετά την τραγωδία «Είμαστε σοκαρισμένοι, δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι έχει συμβεί. Είναι πάρα πολύ δύσκολες αυτές οι ώρες. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει καλά καλά τι έχει συμβεί. Ήταν έμπειρος πιλότος, χρόνια σε αυτή την δουλειά. Ήταν πιλότος  συνταξιούχος της Πολεμικής αεροπορίας».  

Όλοι μιλούν για ένα έμπειρο πιλότο που λάτρευε την δουλειά του, είχε πάθος για αυτήν αλλά πάνω από όλα ήταν πάρα πολύ έμπειρος και με πολλές ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του. 

Ο αδελφικός του φίλος Αντώνης Μυλωνάκης που ήταν πολλά χρόνια μαζί και στην αεροπορία στρατού δήλωσε στο protothema.gr «Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να υπάρχει σε πιλότο ελικοπτέρων. Ήταν ο εμπειρότερος πιλότος που υπήρχε μέχρι χθες στην Ελλάδα. Μιλάμε για χιλιάδες ώρες στο Αιγαίο, το είχε οργώσει. Αποστρατεύτηκε από την αεροπορία στρατού αντισυνταγματάρχης. Οι αποστολές οι οποίες έκανε ήταν πάρα πολύ δύσκολες. 


Τελευταία είχε και πολλές ώρες στα ψεκαστικά. Είχε φτιάξει μια μικρή ιδιωτική εταιρεία με 2 ελικόπτερα και είχε και την κόρη του στο γραφείο. Ο γιος του ο Γιώργος είναι επίσης πιλότος. Πετάξαμε πολλές φορές μαζί. Ήμασταν μαζί 18 χρόνια σχεδόν στην αεροπορία στρατού. Ένας από τους καλύτερους πιλότος, άψογος εκπαιδευτής, διαμάντι σαν χαρακτήρας , οικογενειάρχης. Η κακιά στιγμή, ένα μοιραίο λάθος, στοιχίζει πολλά».
 
Ένα ειρωνικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα στον Χριστόφορο Αλέξανδρο Βουλγαρέλη, ο οποίος ήταν φύλακας στο κωπηλατοδρόμιο  της περιοχής.  Όπως φαίνεται από το βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας λίγο μετά την πτώση του ελικοπτέρου, ο Βουλγαρέλης μετέδιδε live την πτήση του μοιραίου ελικοπτέρου δύο ώρες πριν τη συντριβή του. 


«Έλεγχος βάρδιας από ψηλά», έγραψε χαρακτηριστικά στη live μετάδοση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Η θεία του, Κατερίνα, συγκλονισμένη από τον χαμό του δήλωσε «Εγώ τον μεγάλωσα στα πόδια μου, από μωρό. Αγαπούσε τον αθλητισμό και ήταν άψογος πατέρας. Ότι και να πούμε γι’ αυτό το παιδί θα είναι λίγο. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μέναμε κοντά στο Μαραθώνα και τον έβλεπα πιο συχνά και από την μάνα του. Δεν έχω λόγια, μόνο πόνο», καταλήγει και ξεσπάει σε κλάματα για τον αιφνίδιο χαμό του. 

Ο αδικοχαμένος νέος και πατέρας ενός παιδιού 7 ετών, ασχολούνταν με το bodybuilding και είχε πάρα πολλές διακρίσεις. Μία από αυτές ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Wabba World το έτος 2016. 


Όλοι έχουν να πουν μία καλή κουβέντα για τον Άκη, όπως το φώναζαν, που έφυγε νωρίς . Συνάδελφος του άτυχου άνδρα, αναφέρει « Ήταν άψογος άνθρωπος, οικογενειάρχης, συνάδελφος. Γενικά ήταν άνθρωπος της δράσης.

 Μιλούσαμε για τις άδειες πριν από λίγες ημέρες. Μας έλεγε πως θέλει να πετάξει με ελικόπτερο. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτή η πτήση που τόσο πολύ ήθελε να κάνει θα του κόστιζε την ίδια του τη ζωή. Άφησε πίσω ένα παιδί 7 ετών. Ήταν πολύ δεμένοι οι δυο τους και περνούσανε πολύ χρόνο μαζί. Μας μιλούσε για τον γιο του και καμάρωνε, δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό που έγινε».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρείας που είχε μισθωθεί από την Περιφέρεια για ψεκασμούς κατά των κουνουπιών είχε μόλις ολοκληρώσει τον αεροψεκασμό. 

Λίγα λεπτά πριν της 10:00 ο πιλότος δέχθηκε να επιβιβαστούν μαζί του στο ελικόπτερο για να δουν την περιοχή από ψηλά ένας φοιτητής που έκανε την πρακτική του, αλλά και ένας φύλακας της περιοχής.

Ο χειριστής έχασε τον έλεγχο και το ελικόπτερο καρφώθηκε σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πέσει στο έδαφος και να βγει σώος μόνο ο 22χρονος φοιτητής. 


Στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα στο βίντεο που μεταδιδόταν live στο Facebook, το ελικόπτερο πετά χαμηλά, περίπου 30-50 πόδια πάνω από το νερό. Ενώ ακούγεται μόνο ο ήχος από την μηχανή, το ελικόπτερο φαίνεται να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα, χωρίς να μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν πράγματι ο πιλότος έχει επιταχύνει ή αυτή είναι η αίσθηση που δημιουργείται σε όποιον παρακολουθεί το βίντεο επειδή το ψεκαστικό πετά πολύ χαμηλά.

Λίγο πριν τη διασταύρωση με το χωματόδρομο στα τελευταία δευτερόλεπτα του βίντεο φαίνεται δεξιά η κολόνα της ΔΕΗ όπου γίνεται η πρόσκρουση και αμέσως μετά, κλάσματα του δευτερολέπτου πριν κοπεί η εικόνα, διακρίνονται σπίθες. 


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ελικόπτερο κατέπεσε επειδή προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, που βρίσκονται 150 μέτρα από το σημείο που βρέθηκε η άτρακτος.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για την απομάκρυνση του ελικοπτέρου χρειάστηκε η συνδρομή του στρατού . Το ελικόπτερο μέσα από το έλος, σήκωσε ένα μεγαλύτερο ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού.

Το συγκλονιστικό βίντεο της απευθείας μετάδοσης της μοιραίας πτήσης



Κατεστραμμένα καλώδια της ΔΕΗ εντοπίστηκαν σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το σημείο που έπεσε το ελικόπτερο:
 

 




Δείτε βίντεο:
Σχινιάς: Έπεσε ψεκαστικό ελικόπτερο - Δύο νεκροί


http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: