Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Πέθανε ο Δημήτρης Μουζόπουλος,ο μεγαλύτερος δρομέας του Μεσολογγίου


Από χθες το αθλητικό Μεσολόγγι έγινε πολύ φτωχότερο, καθώς έχασε έναν από τους κορυφαίους αθλητές του, τον Δημήτρη Μουζόπουλο, έναν τοπικό θρύλο των μεγάλων αποστάσεων, που δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους δρομείς του Μαραθωνίου όλων των εποχών στη χώρα μας.

Ξεκίνησε την καριέρα του από το Μεσολόγγι και από νωρίς φάνηκε το πηγαίο ταλέντο του και οι τεράστιες αντοχές του,καθώς το 1955 σε ηλικία μόλις 16-17 ετών ανεδείχθη πρώτος νικητής στον Μαραθώνιο των Παπαστρατείων στο Αγρίνιο, ενώ την ίδια χρονιά πήρε μέρος στον Πανελλήνιο Μαραθώνιο που διοργάνωσε στην Αθήνα η "Βραδυνή", τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσία χιλιάδων θεατών.

Η πρόοδός του είναι συνεχής και το 1961 κατακτά την πρώτη θέση στον Δρόμο Θυσίας της πόλης μας. Ακολουθεί μία περίοδος στασιμότητας αφού κατατάσσεται στον στρατό για μεγάλο διάστημα.

Επιστρέφει όμως πιο δυνατός από ποτέ και σαν αθλητής της Γ.Ε.Α. Αγρινίου πιά, βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία. Στον Δρόμο Θυσίας του Μεσολογγίου κατακτά τρεις συνεχόμενες νίκες (1965,1966,1967) και εκτός από το καθιερωμένο έπαθλο, ανακυρήσσεται επίτιμος δημότης Μεσολογγίου και το όνομά του αναγράφεται στην τιμητική μαρμάρινη πλάκα, που υπάρχει σήμερα στον Κήπο των Ηρώων.

Το 1966 συμμετέχει στον Δρόμο Θυσίας των Καλαβρύτων όπου αναδεικνύεται πρώτος επαρχιώτης αθλητής, με δεύτερο τον νεαρό τότε Κούση.

Το 1967 τερματίζει πρώτος σε μεγάλο αγώνα 30.000 μέτρων στην Αθήνα, που διεξάγεται υπό καταρρακτώδη βροχή, μία νίκη που τονίστηκε ιδιαίτερα από όλο τον Αθηναϊκό Τύπο.

Το 1968 μετέχει στην Εθνική ομάδα στίβου της Ελλάδος και αγωνίζεται σε Βαλκανικούς αγώνες, αλλά και σε διεθνείς αγώνες στην Ισπανία και λίγο αργότερα στο Βέλγιο, όπου τερματίζει τέταρτος στα 10.000 μέτρα, με νικητή τον γνωστό Ολυμπιονίκη Ρέϋναλντ.

Τον Απρίλιο του 1969 μετέχοντας στον Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών θα καταρρίψει το προσωπικό ρεκόρ του με 2.35΄.49΄΄.

Αυτές ήταν κάποιες από τις μεγάλες στιγμές του Δημήτρη Μουζόπουλου, που μας δείχνουν και το αθλητικό του μέγεθος. Ένας περίφημος δρομέας με ηθικό και πράο χαρακτήρα, ένας λαϊκός άνθρωπος, που έφυγε χθες από κοντά μας αφήνοντας μας ωραίες αθλητικές αναμνήσεις.

Η κηδεία του έγινε σήμερα Κυριακή 25/6 στις 5:30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου.

Μιλτιάδης Ζαβέρδας
http://messolonghinews.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: