Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Συναγερμός για βαλκανική επιδημία γρίπης


Συναγερμός έχει σημάνει στα βαλκάνια από τα συνεχόμενα κρούσματα της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» (στέλεχος του ιού Η3Ν2) που έχει κάνει τους ειδικούς να μιλάνε για κατάσταση που προσεγγίζει τα «ορια επιδημίας».

Ενδεικτικά στη Βουλγαρία καταγράφηκαν 220 ασθενείς σε κάθε 10.000 άτομα, στα Σκόπια καταγράφηκαν 7.800 ασθενείς από τις αρχές του μήνα ενώ στην Αλβανία νόσησαν 14.000 άτομα μόνο σε μια εβδομάδα.

Η εκτίμηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με το Έθνος, είναι ότι μετά από δύο χρόνια η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α, Η3Ν2 και γι’ αυτό συνιστά άμεσο εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

«Εκτιμούμε ότι φέτος θα επιστρέψει η γρύπη τύπου Α, Η3Ν2, την οποία γνωρίζουμε από το παρελθόν και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε» δηλώνει ο λοιμοξιωλόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κορύφωση της γρίπης αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, να αερίζουν τακτικά τους χώρους που ζούν ή εργάζονται και να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους αν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα από το κρυολόγημα δεν υποχωρουν.
http://medicalnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: