Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Με εντάσεις και διαφωνίες η διαβούλευση για τον υγειονομικό χάρτη (φωτο & βίντεο)

Αντιπαράθεση του δημάρχου Αγρινίου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο η ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης του υγειονομικού χάρτη Αιτωλοακαρνανίας που εισηγείται η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Θετικό είναι το γεγονός πως το σχέδιο τίθεται σε διαβούλευση ενώ η συζήτηση είχε ουσία, διάλογο αλλά και εντάσεις, αντιπαραθέσεις και… καρφιά.Συμπέρασμα πως η διαδικασία της ανασυγκρότησης των δομών δημόσιας υγείας στην Αιτωλοακαρνανία είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Σήμερα καταγράφηκε κύμα αντιδράσεων για το σχέδιο που παρουσιάστηκε με τις εντονότερες από αυτές να προέρχονται από το Μεσολόγγι που σύσσωμο διεκδικεί την διοικητική αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας ενώ γίνεται λόγος και για την κατάργηση τριών κλινικών.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Ν.Καραπάνος ενώ οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είχαν ανηρτημένο πανό εντός της αίθουσας. 

Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η ομαδική αποχώρηση από τη σύσκεψη των εκπροσώπων του Μεσολογγίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας διαμηνύοντας πως δεν θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση.

Αντιδράσεις εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Ακτίου –Βόνιτσας και Ναυπακτίας για τα Κέντρα Υγείας ενώ σκηνικό πόλωσης σημειώθηκε μεταξύ του δημάρχου Αγρινίου και του διοικητή της ΥΠΕ Δ.Γιαννόπουλου.

Έξω από την είσοδο του Επιμελητηρίου κάτοικοι και παράγοντες της Κατούνας κρέμασαν πανό ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κατούνας.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μ.Ζαμπάρας ενώ αναλυτικά παρουσίασε το σχέδιο ο διοικητής της ΥΠΕ Δ .Γιαννόπουλος και συμμετείχε και ο έτερος υποδιοικητής Δ. Κωστακιώτης.

Το λόγο έλαβαν δεκάδες άτομα, αρχικώς οι δήμαρχοι Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Ν.Καραπάνος, Ναυπακτίας Στ. Λουκόπουλος και Ακτίου- Βόνιτσας Θ.Αποστολάκης ενώ μίλησε αργότερα και ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας. Απουσίασαν οι δήμαρχοι Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας. Παρέστησαν και μίλησαν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Βαρεμένος και Μ.Τριανταφύλλου.

Οι βασικές αρχές της πρότασης

Βασική αρχή της πρότασης που παρουσίασε αναλυτικά ο κ. Γιαννόπουλος και πλαίσιο σχεδιασμού είναι η αντιμετώπιση των νοσοκομειακών δομών του νομού ως μια (ενιαία) λειτουργική ενότητα (Γενικό νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας). Υπογράμμισε μάλιστα με νόημα σε όσους διεκδικούν την αποσύνδεση των δυο Νοσοκομείων πως υπήρξαν και προτάσεις για κλείσιμο του νοσοκομείου Μεσολογγίου οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν.

Όπως αναφέρθηκε το σχέδιο έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία. Οι κλίνες είναι 230 για την δομή του Αγρινίου και 120 για την δομή του Μεσολογγίου και στόχος η αξιοποίηση των 350 κλινών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες να παρέχονται πλήρως στον πληθυσμό του νομού και όλα τα δευτεροβάθμια περιστατικά να «κρατιούνται» και να μην διακομίζονται στην Πάτρα ή αλλού.

Αν-όπως προβλέπει το σχέδιο- προγραμματιστεί η πλήρης στελέχωση του συστήματος μέσα σε ένα ορίζοντα 5ετίας , το σύνολο του επιπλέον ιατρικού προσωπικού που απαιτείται είναι 107 (43 για την Πρωτοβάθμια ΦΥ) και του μη ιατρικού 400 (86 για την ΠΦΥ).Η επιπλέον μισθολογική δαπάνη που προκύπτει είναι 9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από την συμπλήρωση της 5ετίας και μετά .

Τα βασικά σημεία των ομιλιών των δημάρχων
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου λαμβάνοντας το λόγο μετά την εισήγηση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως γίνεται διαβούλευση και καλό το σχέδιο ως βάση συζήτησης, πέραν των επιμέρους διαφωνιών που μπορεί να υπάρχουν.

Εκφράζοντας τον μέσο Αγρινιώτη όμως ο δήμαρχος- που υπενθύμισε τα συλλαλητήρια και πόσο σημαντικό είναι το θέμα για το Νομό- αναρωτήθηκε που θα βρεθούν οι οικονομικό πόροι προσθέτοντας χαρακτηριστικά: « ένα χρόνο δεν μπορείτε να προκηρύξετε τη θέση του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του Αγρινίου, μια απλή διαδικασία, ένα χρόνο δεν λειτουργούν οι καρδιολογικές κλινικές, πως θα μιλήσουμε για καρδιολόγους στα Κέντρα Υγείας».


Κάπου εκεί θίχτηκε ο κ. Γιαννόπουλος και διέκοψε τον δήμαρχο λέγοντας ειρωνικά: «συνδικαλισμό ήρθατε να κάνετε εδώ;». Ακολούθησε ένταση και ο Γ.Παπαναστασίου κάλεσε τον υποδιοικητή της ΥΠΕ να λύσει τα βασικά προβλήματα και να αφήσει τα λόγια τα μεγάλα.

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος επέμενε στο αίτημα για αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων .

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος επανέλαβε το αίτημα οι διακομιδές να γίνονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και αντέδρασε στην πρόβλεψη που αφορά το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας το οποίο προτείνεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση μόνο από Παρασκευή έως Κυριακή.Yπογράμμισε τον τουριστικό χαρακτήρα της ορεινής Ναυπακτίας.

Αιχμηρή στάση κράτησε ο δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Θ.Αποστολάκης με μακροσκελή ομιλία αντιδρώντας στην πρόταση για 8ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κατούνας και ζητώντας αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου στην Πάλαιρο και στην Πογωνιά τονίζοντας με έμφαση τη δυναμική του τουρισμού στην εν λόγω περιοχή.

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας ζήτησε την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Θέρμου με άμεση λειτουργία μικροβιολογικού, ακτινολογικού και παιδιατρικού τμήματος καθώς και πρόσληψη ενός ακόμη οδηγού ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής.

Το λόγο πήραν πολλοί ακόμη από τους παρευρισκόμενους όπως ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος που αντέδρασε σε ενδεχόμενη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Αιτωλικού του οποίου είναι διευθυντής.

Πήραν το λόγο επίσης η ασκούσα χρέη διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Σούκη, διευθυντές κέντρων Υγείας, εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου οι εγκαταστάσεις του οποίου έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη, ο πρώην διοιηκητής του Νοσοκομείου Άρτας Ν.Κατσακιώρης κ.α.

Δείτε φωτογραφίες από την διαβούλευση για την Υγεία
DSCN1064
DSCN1081
DSCN1083
DSCN1119
DSCN1115
DSCN1108
DSCN1105
DSCN1104
DSCN1102
DSCN1096

DSCN1089
από http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: