Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

4 κρούσματα αφροδίσιων νοσημάτων την εβδομάδα στο Αγρίνιο!


- Σοκάρουν τα στοιχεία για το Αγρίνιο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
- «Θερίζουν» τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα νέους ηλικίας από 18 έως 35 ετών

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
τα στοιχεία που παραθέτει στο σημερινό ρεπορτάζ της η «Σ» προκαλούν αίσθηση ακόμη και για τα δεδομένα του Αγρινίου και σίγουρα θα πρέπει να βάλουν τουλάχιστον σε διαδικασία σκέψης και φυσικά ενημέρωσης των νεαρών ατόμων τόσο από την οικογένεια, όσο και από το σχολείο.

Ανεξέλεγκτη λοιπόν, τείνει να γίνει η κατάσταση σε σχέση με την έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων στους νέους από 18 έως 35 ετών. Η έλλειψη ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο, έχει αυξήσει τα ποσοστά κρουσμάτων σύφιλης, βλεννόρροιας, γονόρροιας και κυρίως κονδυλωμάτων, γι’ αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες, ζητούν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη για τη σύφιλη διαπιστώθηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 38% από το 2003 έως το 2010! Σε πανελλαδική βάση το 2010 δηλώθηκαν 241 περιστατικά, από τα οποία τα 209 αφορούν άνδρες (86,7%) και τα 32 γυναίκες (13,3%). Επί του συνόλου των ανδρών το 58,8% ήταν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Ως προς τη γονόρροια, τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γονόκοκκου του Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι τα νέα κρούσματα από 108, που ήταν το 1990, έφτασαν τα 312 το 2010. Για τα 266 περιστατικά που είναι γνωστό το φύλο, τα 260 (97,7%) αφορούσαν άνδρες, εκ των οποίων το 74,5% ήταν ετεροφυλόφιλοι.

Στην πρώτη θέση κρουσμάτων παραμένουν τα κονδυλώματα, παρά τη χρήση του εμβολίου. Τα δύο εμβόλια που διατίθενται για τον ιό HPV (κονδυλώματα) περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας μας από το 2008. Όμως, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν με κονδυλώματα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» σχεδόν διπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2006- 2011.

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει και το AIDS. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίοδο 2010-2015, καταγράφουν 530 κρούσματα το 2010, τα οποία ανέβηκαν στα 1.059 το 2012 (αύξηση 100%), για να μειωθούν το 2014 στα 802 και το 2015 στα 667.

AIDS

Ο Αγρινιώτης Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Νικόλαος Κοσιώνης επισήμανε για το θέμα μιλώντας στη «Σ»: «το ζήτημα των αφροδίσιων νοσημάτων είναι πολύ σοβαρό και συνάμα συνηθισμένο, καθώς τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας λόγω της απρόσεκτης σεξουαλικής συμπεριφοράς κυρίως των νέων, αλλά και των μεγαλυτέρων.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούμε να τα προλάβουμε χρησιμοποιώντας ασφαλής σεξουαλικές πρακτικές, όπως προφυλακτικό ή ετήσιο αιματολογικό έλεγχο που δείχνει σε τι κατάσταση είμαστε.

Το AIDS στην Ελλάδα δεν έχει λάβει αυξημένες διαστάσεις, όπως σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, παρόλα αυτά, υπάρχουν κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στο Αγρίνιο. Δυστυχώς, το AIDS είναι νόσημα που δεν έχει συμπτώματα στην αρχή. Για να υπάρξουν ενδείξεις η κατάσταση πρέπει να είναι προχωρημένη, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλους σεξουαλικούς συντρόφους, αφού ο ασθενής δεν το γνωρίζει.

Η μέθοδος της διάγνωσης είναι με τον αιματολογικό – ουρολογικό έλεγχο. Συμβουλεύω όσους έχουν ύποπτη σεξουαλική επαφή ή σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού, να μην κάνουν άμεσα αιματολογικό έλεγχο, διότι δεν έχει αναπτύξει ο οργανισμός άμεσα αντισώματα ώστε στην ενδεχόμενη μόλυνση να μπορεί να το αντιληφθεί, αλλά συμβουλεύω να κάνει ένα πρώτο αιματολογικό έλεγχο 3 μήνες μετά από την ύποπτη σεξουαλική επαφή και να το επαναλάβει μετά από 7 έως 10 μήνες, ώστε ο οργανισμός να έχει αναπτύξει αντισώματα που θα δείχνουν την κατάστασή του στον αιματολογικό έλεγχο. Για το AIDS έχουν δημιουργηθεί φάρμακα, τα οποία υπόσχονται φυσιολογικό προσδόκιμο επιβίωσης, αρκεί να ακολουθούν οι ασθενείς την σωστή θεραπεία».

Το AIDS στο Αγρίνιο

Αίσθηση προκαλούν και τα δεδομένα του AIDS στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει και «επιβάλει» την ενημέρωση των νεαρών κατά κύριο λόγο ατόμων από τους ειδικούς, αλλά και εφήβων ή ανηλίκων από τις οικογένειές τους και το σχολείο.

Σύμφωνα με τον κ. Κοσιώνη: «το AIDS δεν έχει ηλικιακή προτίμηση. Προσβάλλεται δηλαδή ακόμη και ένα βρέφος όταν η μητέρα του είναι μολυσμένη, μέχρι και ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που έχει σεξουαλική δραστηριότητα.

Στατιστικά, παρουσιάζεται περισσότερο σε ενεργά σεξουαλικό πληθυσμό, μεταξύ 16 και 60 ετών και κυρίως από 18 έως 40 ετών. Στο Αγρίνιο υπάρχουν αρκετά περιστατικά. Έχω χειριστεί 3 περιστατικά εκ των οποίων το 1 ήταν αιμοκαθαιρόμενο και οι άλλοι 2 ομοφυλόφιλοι».

Αφροδίσια νοσήματα

«Αφροδίσια νοσήματα είναι τα κονδυλώματα, η σύφιλη, η βλεννόρροια κ.α. Όλα αυτά τα νοσήματα, σε αντίθεση με το AIDS, έχουν καλύτερη πορεία γιατί υπάρχει θεραπεία. Τα κονδυλώματα παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση. Υπάρχουν μέχρι και 3 με 4 νέα περιστατικά κονδυλωμάτων την εβδομάδα! Είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός που υπάρχει σε όλους σχεδόν που έχουν σεξουαλικές επαφές. Είναι η έκφραση ενός ιού, που σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων εκφράζεται, αλλά δεν έχει καμία σχέση με το AIDS. Καυτηριάζονται και δεν επηρεάζουν ούτε την σεξουαλική επαφή, ενώ δεν απαιτείται η χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις οφείλονται σε χλαμύδια και έχουν καλή συμπεριφορά με μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων. Η βλεννόρροια είναι πάθηση σεξουαλικώς μεταδιδόμενη η οποία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή ή ενέσιμη θεραπεία. Η σύφιλη δεν ευημερεί στην Ελλάδα και η θεραπεία της καλό είναι να γίνεται σε νοσοκομειακό επίπεδο, διότι απαιτεί παρακολούθηση που γίνεται στο νοσοκομείο».

Σίγουρα πρόκειται για στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίσουν άπαντες και κυρίως τους νεότερους σε ηλικία. Γιατί μην ξεχνάτε, πως αν ένας ιός μας χτυπήσει την πόρτα, ίσως να είναι πολύ αργά…

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: