Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Με το βλέμμα στις γιορτές οι έμποροι του Αγρινίου!

Ελπίζουν η εορταστική περίοδος να αναθερμάνει τα ταμεία τους

«Παγωμένη» είναι η τοπική αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα και όλοι αναμένουν σαν σανίδα σωτηρίας την εορταστική περίοδο για να δουλέψουν.
Μέχρι τώρα, όλο τον προηγούμενο καιρό, η κίνηση ήταν μειωμένη, διότι, όπως πολλοί επισήμαναν, ανέκαθεν τα έξοδα του Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένα, όπως και φέτος, λόγω της έναρξης των σχολείων, της επιστροφής από την καλοκαιρινή περίοδο και των έτερων υποχρεώσεων όπως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το επόμενο έτος κ.α.

Αρκετοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για κάμψη από 10% έως 20% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο πριν τις γιορτές. Ωστόσο, ευελπιστούν ο κόσμος να «ξεχυθεί» στην αγορά την εβδομάδα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μετά την Πρωτοχρονιά, η υποψία των εμπόρων είναι πως τα χαμόγελα που πιθανότατα υπάρξουν από την αγοραστική κίνηση θα «σβήσουν», αφού, τότε θα έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι ετεροδημότες, οι οποίοι ανέκαθεν έδιναν ώθηση στα τοπικά καταστήματα.
Αρνητικό στοιχείο στην φετινή εορταστική περίοδο και την προεόρτια, είναι πως οι απολαβές από τις αγροτικές εργασίες που όλο το διάστημα ήταν σε «οργασμό» δεν θα είναι όπως άλλες χρονιές, λόγω των ασθενειών που μαστίζουν την ελιά φέτος. Βέβαια, τα λαμπιόνια, η μουσική και οι εκδηλώσεις που έπονται θα «βγάζουν» συνεχώς περισσότερο κόσμο τους δρόμους του Αγρινίου και γι’ αυτό είναι πολλοί οι έμποροι που αναμένουν την 9η Δεκεμβρίου που θα φωταγωγηθεί το δένδρο στην Πλατεία Δημοκρατίας και θα ξεκινήσουν τα παιχνίδια που προγραμματίζει ο Δήμος. Το γεγονός αυτό και οι ετεροδημότες, είναι για τους περισσότερους το «φάρμακο» που σώζει την «παρτίδα».

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου

Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου επισήμανε: «η κίνηση τον μήνα Νοέμβριο ήταν πεσμένη. Περιμένουμε τις γιορτές, όπως κάθε χρόνο, για να αυξηθεί η κίνηση και ο τζίρος μας. Οι πελάτες σιγά – σιγά μιλάνε για την εορταστική περίοδο, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν και γι’ αυτό είστε συγκρατημένοι. Αισιοδοξούμε πως θα πάμε καλύτερα το επόμενο διάστημα».

Η Στυλιανή Σμαράιδου
Η Στυλιανή Σμαράιδου

Η Στυλιανή Σμαράιδου τόνισε: «τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω των οικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Η κίνηση δεν μεταβλήθηκε, αλλά αισιοδοξούμε πως την εορταστική περίοδο θα τονωθεί. Τα Χριστούγεννα όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως ο κόσμος θα ψωνίσει και θα δώσει με τον τρόπο αυτό «ανάσα» στην αγορά».

Ο Γιώργος Καμμένος
Ο Γιώργος Καμμένος

Ο Γιώργος Καμμένος σημείωσε: «η κίνηση του Νοεμβρίου κυμάνθηκε πτωτικά από 10% έως 20%. Εύχομαι η κίνηση των Χριστουγέννων και γενικά της εορταστικής περιόδου να είναι όπως την περσινή περίοδο, γιατί ο κόσμος φέτος δυσκολεύεται πολύ λόγο της φορολογίας.».

Η Λένα Παππά – Σκορδοπούλου
Η Λένα Παππά – Σκορδοπούλου

Η Λένα Παππά – Σκορδοπούλου ανέφερε: «τα πράγματα είναι δύσκολα και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Πάντα κάνουμε το καλύτερο για τον πελάτη, αλλά υπάρχει οικονομική δυσχέρεια, η οποία εμποδίζει την ανάγκη του να ψωνίσει. Ο κόσμος τιμά την αγορά του Αγρινίου. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε στις γιορτές να πάμε καλύτερα».
Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: