Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Αγρίνιο: 200 περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων


- Συγκλονιστικές ιστορίες διαδραματίζονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου
- Καταγγελίες ακόμα και για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης

Συγκλονίζουν οι αριθμοί των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων που καταγράφονται στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.

Από τον Μάιο του 2012 έχουν καταγραφεί επισήμως 200 περιπτώσεις οικογενειών για τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου έχουν εισαγγελική εντολή και προχώρησαν σε κοινωνική έρευνα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν συνθήκες διαβίωσης, παραμέληση, εγκατάλειψη και σωματική ή λεκτική βία. Ωστόσο, υπάρχουν καταγεγραμμένες και πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις που για την κοινωνία του Αγρινίου και για κάθε κοινωνικό ιστό της ελληνικής περιφέρειας αποτελούν γροθιά στο στομάχι!

Έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα τρεις περιπτώσεις ανήλικων παιδιών ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και τέσσερις περιπτώσεις παιδιών που κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνσή τους από το οικείο περιβάλλον και η τοποθέτησή τους σε ίδρυμα.

Η 19η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης του παιδιού. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, από τον Μάιο του 2011. Αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, που αναλαμβάνουν να διερευνήσουν περιπτώσεις κακοποίησης – παραμέλησης ανηλίκων, που παραπέμπονται στην Υπηρεσία. Παρέχουν κοινωνική μέριμνα, φροντίδα, αλληλεγγύη και προστασία στους ανηλίκους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Καλαντζής δήλωσε για το θέμα μιλώντας στη «Σ»: «η προσπάθεια που κάνουμε έχει σαν στόχο η Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων να γίνει κοινωνός σε όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και σε όλα τα περιστατικά. Ο στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο στο θέμα αυτό. Θέλουμε να φέρουμε όλους τους πολίτες κοντά μας. Μας ενδιαφέρει να ακούσουμε από την πιο απλή ερώτηση που μπορεί να βοηθήσει μια οικογένεια, μέχρι και να προλάβουμε κακοποίηση ενός παιδιού, ακόμη και λεκτική που είναι το πιο απλό πράγμα.

Οι γονείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε την ευαισθησία της ψυχής των παιδιών μας απέναντι σε μια λεκτική υπέρβαση μας, που σίγουρα δε σημαίνει ότι δεν αγαπάμε το παιδί μας, αλλά μπορεί να καταλήξει σε κάτι χειρότερο. Μια αντίδραση του παιδιού, ίσως που είναι άσχημη για το ίδιο, την οικογένεια και την κοινωνία στο σύνολό της.

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι και πιο μακρινός εκτός της ευαισθητοποίησης. Η πολιτεία κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξει πως και στην επαρχία υπάρχουν περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας και μέριμνας των παιδιών, μέσα από ειδικά κέντρα ή ξενώνες για τα παιδιά. Είναι κάτι που η πολιτεία πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά. Δεν είναι τόσο εύκολο η τοπική αυτοδιοίκηση να μπει σ’ αυτό το κομμάτι, αλλά είναι έτοιμη να δεχθεί αρκετές από αυτές τις δράσεις.

Στο εξωτερικό δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο κομμάτι όλων αυτών των δομών δεν υπάγονται στην κεντρική εξουσία, αλλά στους Δήμους. Η κεντρική εξουσία πρέπει να σκεφτεί πως μπορεί να το οριοθετήσει και να το υλοποιήσει. Εμείς ως Δήμος Αγρινίου είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε και να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε το επόμενο βήμα».

Τέλος, ο κ. Καλαντζής επισήμανε ότι: «αν κάποιο παιδί πιθανόν κακοποιείται ή παραμελείται, μπορεί να απευθυνθεί το ίδιο ή κάποιος άλλος που ενδιαφέρεται στην Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αγρινίου – Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων, στα τηλέφωνα 26413 6363406 ή 410 (ανώνυμα ή επώνυμα)

Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας: 1107 ή

Εισαγγελία Ανηλίκων Αγρινίου

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: