Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

«Ποδαρικό» στο Αγρίνιο με ανάμεικτα συναισθήματα για την «Black Friday»

Εκτός των μεγάλων επιχειρήσεων – αλυσίδων την Black Friday θα ακολουθήσουν και πολλές τοπικές επιχειρήσεις

Ο όρος Black Friday «προέρχεται» από την δεκαετία του 1960 κατά την οποία σηματοδοτούσε την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Τότε, τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφες, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να διαθέτουν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.
Με κόκκινο καταγράφονταν οι μέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό. Συνεπώς, η Black Friday καθιερώθηκε ως πρώτη μέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Φέτος, αρκετά καταστήματα στην Ελλάδα υιοθετούν την «Black Friday» (Μαύρη Παρασκευή) με προσφορές που θα ισχύσουν, είτε μόνο για σήμερα Παρασκευή, είτε περισσότερες ημέρες, συνήθως για ένα τριήμερο.
Η Black Friday φέτος κάνει «ποδαρικό» και στο Αγρίνιο με αρκετές τοπικές επιχειρήσεις να την υιοθετούν, προεξάρχοντος των μεγάλων πολυκαταστημάτων, στην προσπάθειά τους να πουλήσουν το εμπόρευμά τους.

Την ίδια στιγμή, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, δια στόματος του Προέδρου του Παναγιώτη Μπεσίνη, είναι αντίθετος, καθώς, όπως δήλωσε στη «Σ»: «είναι παράνομη δραστηριότητα και εξωθεσμική. Το γεγονός ότι είναι ξενόφερτη είναι λίγο το κακό. Είναι ένα νέο τέχνασμα που σε μεγάλο βαθμό συγκλίνει στην εξαπάτηση των καταναλωτών. Είναι πέρα και έξω από το νομικό πλαίσιο και γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι. Συνιστούμε στους καταναλωτές να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί. Εκτός από μαύρη Παρασκευή είναι και μαύρη Παρασκευή σε σχέση με την υγιεί και σύννομη εμπορική δραστηριότητα».
Πολλοί έμποροι του Αγρινίου είναι επιφυλακτικοί με την «black Friday», ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί πολίτες αγνοούν την ύπαρξή της, αλλά και την εφαρμογή της στο Αγρίνιο, η οποία κατά κανόνα θα διαρκέσει τρεις μέρες. Μάλιστα υπάρχουν επιχειρήσεις που ήδη από χθες ξεκίνησαν την «μαύρη Παρασκευή».
«Καλό ακούγεται» μας δήλωσαν επιχειρηματίες που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αλλά, όπως συμπλήρωσαν «είναι δούρειος ίππος ακόμη και για μόνιμες εκπτώσεις που θα μπορούν να αντέξουν μόνο τα πολυκαταστήματα, κάτι που θα οδηγήσει στο θάνατο του εμποράκου του Αγρινίου, ενώ δεν αποκλείεται, αν πάει καλά, να είναι η «κερκόπορτα» της Κυριακάτικης αγρίας».
Η Ιουλία Ντάση επισήμανε πως: «θα ακολουθήσουμε. Εφόσον ακολουθήσαμε όλα τα υπόλοιπα μέχρι τώρα και ακολουθούμε και την παγκοσμιοποίηση και την ενοποίηση θα κάνουμε και την black friday και ελπίζουμε να είναι μια ανάταση για τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Θα το κάνουμε και θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».
%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82Ο Μπάμπης Γιαννόπουλος σημείωσε ότι: «λόγω των εορτών και μόνο, που είναι τα προεόρτια των Χριστουγέννων, συμφωνώ. Οι επιχειρήσεις την ημέρα εκείνη πιστεύω θα ζωντανέψουν λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες και ο κόσμος θα μπορέσει να αποκτήσει τα αγαθά που επιθυμεί σε καλύτερη τιμή. Πιστεύω θα υπάρχει θετικό κλίμα και αν στις τοπικές κοινωνίες μπορούσε να ενεργοποιηθεί και ο Δήμος και να γίνει κάτι σαν γιορτή, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη».
%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b7%cf%82Ο Θανάσης Τσούνης τόνισε πως: «αυτή η κίνηση που ακολουθεί ο ελληνικός εμπορικός κόσμος, να μπει δηλαδή στην black Friday είναι καλή. Ήδη ξεκινήσαμε και θα ολοκληρωθεί αύριο. Υπήρξε έντονη προβολή από την τηλεόραση και αυτό έχει κινήσει το ενδιαφέρον του κόσμου που ρωτάει από την αρχή σχεδόν της προβολής των τηλεοπτικών διαφημίσεων αν θα εφαρμοστεί».
xondros1

Δεν υπάρχουν σχόλια: