Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: ΑΙΤΗΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ στο Δ.Σ. για όσα αφορούν τη μελέτη για το Πάρκο με αποδείξεις και ονόματα


ΑΙΤΗΜΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑ

Προς τον Πρόεδρο
του Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Αγρινίου
κ. Βασίλειο Φωτάκη
κοιν.: Δημοτικούς Συμβούλους

κ. Πρόεδρε

Το σύνολο των μελών της συνέλευσης «Ανυπότακτο Αγρίνιο», πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της «Ανοιχτής συνέλευσης για την προστασία και την αναζωογόνηση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου», που πραγματοποιήθηκαν πριν δύο χρόνια περίπου, με στόχο την αποτροπή μιας παράνομης «ανάπλασης», όπως ο ελεγκτής της Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης στην έκθεση του περιέγραψε, αλλά και πολιτικά ανήθικης, αφού ουδέποτε αυτή εκτέθηκε στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας για διαβούλευση, παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε ένας σημαντικός αριθμός δημοτών και κατοίκων της πόλης του Αγρινίου γι’ αυτή.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της μεθόδευσης, που επιχείρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και της έντονης αντιπαράθεσης που αναζωπύρωσε η αδιαλλαξία της, ζημίωσε συνολικά τον Δήμο Αγρινίου, οικονομικά μεν με το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ περίπου, που νόμιμα απαίτησε και πήρε ο εργολάβος, για ένα έργο που δεν έκανε, περιβαλλοντικά δε με την περαιτέρω υποβάθμιση απαξίωση και καταστροφή ενός σημαντικού δημοτικού και κοινωνικού πνεύμονα της πόλης και της ζωής μέσα σε αυτή.

Σήμερα, αντί η νέα δημοτική αρχή να αντλήσει διδάγματα από την προηγούμενη διαχείριση αυτού του πολύπαθου χώρου και να αποφύγει αυταρχισμούς αδιαλλαξίες και αδιαφάνειες στην προσπάθεια της να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, έρχεται να χρησιμοποιήσει την ίδια πρακτική και μεθοδολογία, εμποδίζοντας τον δημόσιο διάλογο ακόμα και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, διολισθαίνοντας σε πρακτικές και μεθοδεύσεις, που τουλάχιστον εμείς, τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας.
Όπως έγινε γνωστό σε όλες τις παρατάξεις του σώματος ο δημοτικός σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΤΕΕ Αιτ/νίας κ. Κωνσταντίνος Ρόκος, κατέθεσε το υπ’ αριθμ’ πρωτ. 72963/14-11-2016 αίτημα του για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη της 13ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, διαπιστώνοντας και διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις για την νομιμότητα της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου με τίτλο: «Έγκριση της ανάθεσης της μελέτης με τίτλο “Διαχειριστική Μελέτη Παπαστρατείου Πάρκου Δήμου Αγρινίου” ποσού 59.786,07» συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης βάσει του νόμου Ν.3316/2005 άρθρο 10 παράγραφος 2γ «και των μετέπειτα αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, οι οποίες παράγονται από αυτή».
  • Επειδή το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο με απάντησή του, η οποία φέρει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2016 στηριζόμενη στον τύπο της διαδικασίας υποβολής της,
  • Επειδή σε αυτή την αίτηση, που είδε και το φως της δημοσιότητας, ο κ. Ρόκος αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «ΕΠΕΙΔΗ ΚΥΡΙΩΣ όλα τα ανωτέρω αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για παράνομο και φωτογραφικό διαγωνισμό, όπου το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής πιθανά βλέπει προς κάποιους από αυτούς που αντιδρούσαν, οι οποίοι δεν είχαν μόνο το «περιβαλλοντικό ενδιαφέρον», αλλά και οικονομικό συμφέρον (πτυχή και η οποία ανεδείχθη και από τον κ. Μοσχολιό και άρα τότε ανακύπτει σημαντικότατο πολιτικό και ηθικό ζήτημα», και
  • Επειδή με αυτή την αναφορά του ο κ. Ρόκος, καθώς και ο κ. Μοσχολιός επιχειρούν να εξαπολύσουν  «λάσπη» προς όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την προστασία του Πάρκου την προηγούμενη περίοδο
Σας καλούμε να συζητηθεί σήμερα ως προ ημερησίας διάταξης το παρακάτω θέμα: «Συζήτηση περί της νομιμότητας της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου με τίτλο “Έγκριση της ανάθεσης της μελέτης “Διαχειριστική Μελέτη Παπαστρατείου Πάρκου Δήμου Αγρινίου” καθώς και όσων την αφορούν».
Το κατεπείγον της συζήτησης συνίσταται στα εξής:
  • Επειδή τέθηκε εν αμφιβάλλω η παραπάνω απόφαση, το Δημοτικό συμβούλιο οφείλει να συζητήσει την νομιμότητα της τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο εκείνο, στο οποίο έχουμε βρεθεί κατά το παρελθόν, να πληρώνουμε, δηλαδή, μια μελέτη χωρίς να μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε.
  • Επειδή το «Ανυπότακτο Αγρίνιο», ούτε ψηφίζει, ούτε στηρίζει καμία ανάθεση έργου, ιδιαίτερα δε της συγκεκριμένης, η οποία ούτε τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει επ’ αυτής, ούτε πολύ περισσότερο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Σημειωτέον κ. Πρόεδρε ότι το επιχείρημα σας περί νομιμότητας της διαδικασίας της απόφασης, η οποία τυγχάνει της έγκρισης, όπως αναφέρετε στην απαντητική σας επιστολή προς τον κ. Ρόκο, του Ελεγκτή της Νομιμότητας δεν μας πείθει και για την νομιμότητα της ουσίας της απόφασης, αφού το μόνο που εξετάζεται από τον προαναφερόμενο Ελεγκτή είναι η νομιμότητα της διαδικασίας.
  • Επειδή και με την δημοσιοποίηση στην τοπική εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» του αιτήματός του κ. Ρόκου και από ανακοίνωση του κ. Μοσχολιού επιχειρείται με ασαφείς υπαινιγμούς και σκιώδεις υποθέσεις, να σπιλωθούν όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στον αγώνα για την προστασία του Πάρκου. Για το γεγονός αυτό οφείλουν και οι δύο να δώσουν συγκεκριμένες εξηγήσεις και να κατονομάσουν πρόσωπα και πράγματα και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοπική κοινωνία.
Τέλος σε περίπτωση μη αποδοχής της πρότασης μας είτε από εσάς, είτε από την πλειοψηφία, καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να καταθέσουμε αμέσως αίτημα, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010, έτσι ώστε το θέμα να συζητηθεί.
Για το Ανυπότακτο Αγρίνιο
Ο επικεφαλής της παράταξης


Στέλιος Μερμίγκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: