Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή στον Δήμαρχο Αγρινίου με αφορμή τη σύλληψη του Εκδότη της "Εβδομάδας" Δημήτρη Μπακή


Γράφει ο Παντολέων Φλωρόπουλος

Η θέση της “Αναγγελίας” δεν ήταν ποτέ συντεχνιακή. Δεν διστάσαμε ποτέ να πούμε δημόσια για τον επαγγλεματικό μας κλάδο “τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη”, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και, ευρύτερα, σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Η “γραμμή” μας ήταν πάντα ευθεία: “Διαφωνώ με τον συνάδελφο, αλλά στηρίζω θεσμικά την ιδιότητά του ως δημοσιογράφο”.

Η θέση αυτή απορρέει από τον σεβασμό που τρέφουμε σε έναν από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας: Την δημοσιογραφία. Η οποία βάλλεται πανταχόθεν, με πρώτη και κύρια απειλή για την υπόστασή της τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Αναγκαία εισαγωγή αυτά τα λίγα λόγια, επειδή πρέπει, δυστυχώς, να πάρουμε θέση αυτή τη φορά απέναντι στην ενέργεια του Δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου να στραφεί δικαστικά εναντίον του εκδότη της “Εβδομάδας”. Μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ακαρνανίας συνέλαβαν με την διαδικασία του αυτοφώρου τον Δημήτρη Μπακή το πρωί της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου.

Η πάγια θέση μας είναι ότι απαγορεύεται στον δημοσιογράφο να συκοφαντήσει πολιτικό ή πολίτη. Άλλο πράμα η κριτική, άλλο πράμα η συκοφαντία. Ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος από το γραπτό και το άγραφο Δίκαιο να γράφει και να δημοσιεύει το ρεπορτάζ (ή την γνώμη του) θεσμικά. Δεν έχει δικαίωμα να κάνει προσωπική επίθεση σε κανέναν. Όταν όμως το κάνει, όταν από λάθος ή από επιπολαιότητα ή από δόλο το διαπράττει, επιτρέπεται στον πολίτη, όχι όμως στον πολιτικό, να καταφύγει στην Δικαιοσύνη.

Και δεν επιτρέπεται στον πολιτικό να στραφεί δικαστικά ή αλλιώς πώς απέναντι στον δημοσιογράφο, επειδή η Δημοκρατία υποδεικνύει ένα υψηλό κανόνα και λέει: Ο δημοσιογράφος κρίνεται μόνο από τον πολίτη. Δεν κρίνεται ούτε από τον πολιτικό, ούτε από τον δικαστή. Μπορεί να ξεχάστηκε στις μέρες μας αυτός ο κανόνας, αποτελεί όμως εύσημο και τιμή για όποιον πολιτικό τον θυμάται.

Ο πολιτικός που ξεχνάει ή αγνοεί αυτόν τον βασικό κανόνα, παραβιάζει κατάφωρα τα ιερά και τα όσια της Δημοκρατίας που, υποτίθεται ότι, ως αιρετός, υπηρετεί. Υπό την έννοια αυτή ο κ. Παπαναστασίου, ως Δήμαρχος Αγρινίου, προσβάλλει βάναυσα την ψυχή της Δημοκρατίας. Και, φυσικά, χάνει το δίκιο του απέναντι στον δημοσιογράφο που – να το δεχτούμε – τον συκοφάντησε.

Κύριε Δήμαρχε, ως εκδότης της “Αναγγελίας”, θα σας πω δημόσια μια κουβέντα: Για να εξυγιανθεί ο Τοπικός Τύπος, χρειάζεται να ΜΗΝ κάνετε τίποτα! Κυριολεκτώ. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να κόψει μαχαίρι τον ομφάλιο λώρο της με τον Τοπικό Τύπο. Αν το κάνετε εσείς αυτό, θα είναι το μεγαλύτερο εύσημο που θα σας δώσω εγώ προσωπικά, ως εκδότης τοπικής εφημερίδας.

Η μήνυση όμως που κάνατε σε βάρος του Δημήτρη Μπακή, ΔΕΝ είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό η πράξη σας είναι λάθος. Και πρέπει – χάριν του κύρους σας – να την διορθώσετε αμέσως.

Αν σας συκοφάντησε, καθώς λέτε, αφήστε να τον κρίνει ως δημοσιογράφο ο αναγνώστης. Αυτός είναι ο υπέρτατος κριτής ΚΑΙ για τον δημοσιογράφο ΚΑΙ για τον πολιτικό. ΑΥΤΟ λέγεται αληθινή Δημοκρατία.

Όταν υποκαθιστάτε εσείς τον αναγνώστη στο ρόλο του ως πολίτη, όταν στη θέση του αναγνώστη τοποθετείτε με ενέργειά σας τον δικαστή, σημαίνει ότι δεν κατανοείτε το Δημοκρατικό ιδεώδες. Κι αυτό, για έναν αιρετό, είναι χειρότερο από την συκοφαντία που διαπράττει ένας (κακός, θα πω εγώ) δημοσιογράφος.

Παντολέων Φλωρόπουλος
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Eίναι εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αναγγελία». Ιδρυτής και βασικός συντάκτης των περιοδικών «Αραμπάς» (1991 - 1997), «Ο.μέγα» (1998 και 1999), «Στρατόσφαιρα» (1999 και 2000), «Ρεύμα» (2002) και «ΑγοράΖην» (2004 - 2008).


http://agriniovoice.gr/

Διαβάστε σχετικά:
ΤΩΡΑ: Σύλληψη του εκδότη Δημήτρη Μπακή μετά από μήνυση του δημάρχου (φωτο & βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: