Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Η Β΄ΕΛΜΕ Αιτ/νίας τίμησε τον Παναιτωλικό και το Φιλεκπαιδευτικό του έργο (φωτο & βίντεο)


Σε  συγκινητική ατμόσφαιρα τίμησε  Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας τον Παναιτωλικό και το Φιλεκπαιδευτικό του έργο. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία των 90 χρόνων από την ίδρυση του, για την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά του στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία.

Την εκδήλωση άνοιξαν  με χαιρετισμό τους ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κος Καζαντζής Χρήστος. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε  ο Πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Καραμητσόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσφορά του Παναιτωλικού στα δρώμενα της πόλης μας. Εκ μέρους του Δήμου την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Βασίλης Φωτάκης.


Στη συνέχεια ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και συγγραφέας των βιβλίων για τον Παναιτωλικό, το Αγρίνιο και τους καπνεργάτες Αριστείδης Μπαρχαμπάς παρέθεσε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία της ομάδας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ως πρωτοτυπίες σε πανελλαδικό επίπεδο τις Νυχτερινές Σχολές, την αφαίρεση των κάγκελων από το γήπεδο και ένα χαρακτηριστικό πέναλτι-πάσα που μπήκε γκολ στο Αγρίνιο το 1961.
Για πρώτη φορά στο Αγρίνιο παρουσιάστηκαν αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών μαθητών των νυχτερινών σχολών από την Διδάκτορα Μουσειολογίας- Φιλόλογο κα Σπυριδούλα Πυρπίλη.

Ανέφερε ότι 5000 μαθητές εγγραφήκαν στα μητρώα των σχολών του Παναιτωλικού εκ των οποίων 2000 πήραν απολυτήριο Δημοτικού. Ορφανοί, εργάτες, ανάπηροι, καπνοπαραγωγοί, τσαγκάρηδες, σιδηρουργοί ήταν μερικά από τα επαγγέλματα που ασκούσαν οι μαθητές τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όπως μαρτυρούσαν οι ίδιοι την δεκαετία ’50 και ’60 » 12-2 μόνο είχαν χρόνο όλη την ημέρα για φαγητό. Δουλεύαν και Σάββατο απόγευμα.

Ένα αναγνωστικό, ένα τετράδιο, ένα μολύβι ήταν τα μοναδικά τους εφόδια. Κουπόνια τους παρείχε ο Παναιτωλικός για στολή και τροφή. Γενικά το σχολείο ήταν για παιδιά από πολύ φτωχά λαϊκά στρώματα, που έπρεπε να δουλέψουν για να επιβιώσουν. Δεν έρχονταν πλουσιόπαιδα. Για αυτό το λόγο ίσως βίωναν ενός είδους διαχωρισμό από τους συνομιλίκους τους».
Ακολούθησε ένα σύντομο βίντεο για την φιλεκπαιδευτική θεματική της εκδήλωσης στο σήμερα.

Βραβεύτηκαν με τη σειρά: Η ΠΑΕ Παναιτωλικός, το βραβείο της οποίας το παρέλαβε ο  Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κος  Μάκης Μπελεβώνης, ο Ερασιτέχνης Παναιτωλικός, το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος κος Πάνος Στεργίου και ο Σϋλλογος Παλαιμάχων, το βραβείο παρέλαβε ο Πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Τάκος.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι ποδοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές που διετέλεσαν εκπαιδευτικοί όπως ο Διονύσης Τσάμης, Ο Γιώργος Παππάς, ο Γιώργος Μανδέλλος και ο Γιάννης Νταλακούρας.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο φιλόλογος κος Λίνος Υφαντής, ο οποίος τόνισε ότι » οι εκπαιδευτικοί το χρωστούσαν στην πόλη να τιμήσουν το φιλεκπαιδευτικό έργο του Παναιτωλικού και αυτό έγινε έστω και 90 χρόνια μετά την ίδρυση του».
unnamed-2unnamed-3unnamed-4unnamed-5unnamed-6unnamed-7unnamed-8unnamed-9unnamed-10unnamed
http://www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: