Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Ραβασάκια σε «100» για τα μπλόκα - Αναστατωμένος ο αγροτικός κόσμος της περιοχής


Τουλάχιστον 100 κλητεύσεις έλαβαν αγρότες από τα μπλόκα του Κεφαλοβρύσου, του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Μύτικα, παρά το νόμο που βάζει στο αρχείο όλες τις κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς, οι κλητεύσεις «πέφτουν βροχή» για αγρότες που συμμετείχαν στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα!

Ο αριθμός των αγροτών που έλαβε «ραβασάκια» από τα τρία μπλόκα του νομού, του Κεφαλοβρύσου, του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Μύτικα, έχουν ξεπεράσει τους 100!

Μάλιστα, το οξύμωρο είναι πως οι κλητεύσεις «πέφτουν βροχή», παρά την ψήφιση του νόμου 44/11 του 2016 (άρθρο 8), ο οποίος ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε διάφορα αγροτικά μπλόκα.

Ο εν λόγω νόμος απαλλάσσει τους αγρότες που συμμετείχαν σε μπλόκα μέχρι και την 31/03/16 από την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Παρά όμως την ψήφιση και την ισχύ – εφαρμογή του νόμου αυτού, μόλις χθες, ομάδα αγροτών βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου για παλιότερο αγροτοδικείο!

«Υπάρχουν δεκάδες κλητεύσεις στην Αιτωλοακαρνανία, άνω των 100 που εστάλησαν σε αγρότες από τα μπλόκα του Κεφαλοβρύσου, του Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Μύτικα, παρότι υπάρχει ο νόμος 44/11 του 2016 (άρθρο 8) που ψηφίστηκε το καλοκαίρι μετά από επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε μπλόκα και λέει ότι πάνε στο αρχείο όλες οι κατηγορίες για παρακώλυση συγκοινωνιών για όλα τα μπλόκα που έγιναν μέχρι και την 31/11/16.

Καταγγέλλουμε τη στάση αυτή της Δικαιοσύνης για ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, που έχει ως ξεκάθαρο στόχο να εκφοβίσει και να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, μπροστά στις νέες κινητοποιήσεις που έρχονται εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και σπρώχνει σε βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, εξαιτίας του ασφαλιστικού, του φορολογικού, του ΕΝΦΙΑ, της κατάργησης επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο, την αύξηση στο 24% στα εφόδια, την αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, την άγρια φοροληστεία κ.α.

Το ζήτημα των αγροτικών αγώνων «απλώνεται» σε μια σειρά από χώρους, όπως τα μαθητοδικεία. Όσο η αντιαγροτική πολιτική συνεχίζεται και πηγαίνει χέρι –χέρι με την καταστολή των αγώνων, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και άλλα λαϊκά στρώματα να μην καμφθούν, απεναντίας, να διεκδικήσουν μέτρα για την ικανοποίηση σύγχρονων λαϊκών αναγκών» σημείωσε στη «Σ» ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και αγρότης Νίκος Μωραΐτης.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης επισήμανε από την πλευρά του: «υπάρχουν πολλές κλητεύσεις για τα περσινά μπλόκα, παρά τον νόμο 44/11 του 2016 (άρθρο 8) που βάζει στο αρχείο όλες τις κατηγορίες για παρακώληση συγκοινωνιών για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν μέχρι και την 31η/03/16. Για τα αγροτοδικεία διεκδικήθηκε το αίτημα για τη μη δίωξη των αγροτών και κατά το ήμισυ επιτεύχθηκε με τον νόμο 44/11-2016 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Συνεχίζουμε όμως τον αγώνα μας με πάγιο αίτημα να μην διώκεται κανένας αγρότης».

Κώστας Χονδρός
Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: