Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Σκληρό ροκ για το Πάρκο


Κ. Ρόκος: Αδιαφανείς οι διαδικασίες ανάθεσης μελέτης – Ζητούμενο η διερεύνηση της νομιμότητας

Παπαναστασίου προς καταγγέλλοντες: Προσπαθείτε να φρενάρετε τη διαδικασία για προσωπικό όφελος και γιατί θέλετε να γίνετε Δήμαρχοι

Έντονες αντιπαραθέσεις με φόντο την ανάθεση διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου σημειώθηκαν για μία ακόμη φορά σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Και στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος, τα αίματα άναψαν και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις εκατέρωθεν.

Αρχικά, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Τραπεζιώτης, ρώτησε αν γνωρίζει η δημοτική αρχή, ότι, εκκρεμούν αρχαιολογικές έρευνες στους χώρους του Πάρκου, καθώς και αν έχει περιέλθει σε γνώση, έγγραφο της πανελλήνιας ένωσης γεωτεχνικών επιχειρήσεων πρασίνου, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να εκπονήσει δωρεάν μελέτη για το Πάρκο.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Φωτάκης, δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου και ότι δεν έχουν έρθει σε καμία επαφή με εκπροσώπους της συγκεκριμένης ένωσης.

Ο κ. Παπαναστασίου παίρνοντας το λόγο, ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Τραπεζιώτη ότι, «θέλετε να σταματήσετε το Πάρκο. Κανείς δεν προσέφυγε στην αποκεντρωμένη διοίκηση, η οποία ενέκρινε τη μελέτη. Αυτές είναι γκεμπελίστικες μέθοδοι. Είναι ύποπτο και επικίνδυνο για την πορεία του έργου. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και το θέμα θα έρθει εδώ παρουσία των μελετητών». Ο κ. Τραπεζιώτης υποστήριξε ότι, η δημοτική αρχή απέκρυψε την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου.

Στο στάδιο των ανακοινώσεων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, επισήμανε για ποιο λόγο το θέμα του Πάρκου δεν ήρθε προς συζήτηση, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ρόκος, άφησε αιχμές για τη νομιμότητα της διαδικασίες, συμπληρώνοντας, ότι, είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να τηρήσει την προεκλογικής της δέσμευση για θέματα διαφάνειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, «σήμερα η διαφάνεια είναι απούσα στο θέμα του πάρκου».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαναστασίου απαντώντας στον κ. Ρόκο επισήμανε πως «υπάρχει προσπάθεια και εμμονή να δημιουργηθούν σύννεφα. Όλα είναι ανοιχτά. Για το λόγο αυτό θα δοθεί το προσεχές διάστημα ερωτηματολόγια στους πολίτες για το πάρκο. Κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσουν τα έργα. Έχουν προσωπικά κίνητρα. Ή προσωπικό συμφέρον και όφελος, ή γιατί θέλουν να γίνουν δήμαρχοι».

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» Στέλιος Μερμίγκης, ζήτησε να συζητηθεί η διαχειριστική μελέτη του Πάρκου στο σώμα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ο κ. Μερμίγκης σημειώνει «Σήμερα, αντί η νέα δημοτική αρχή να αντλήσει διδάγματα από την προηγούμενη διαχείριση αυτού του πολύπαθου χώρου και να αποφύγει αυταρχισμούς αδιαλλαξίες και αδιαφάνειες στην προσπάθεια της να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, έρχεται να χρησιμοποιήσει την ίδια πρακτική και μεθοδολογία, εμποδίζοντας τον δημόσιο διάλογο ακόμα και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, διολισθαίνοντας σε πρακτικές και μεθοδεύσεις, που τουλάχιστον εμείς, τις έχουμε ζήσει στο πετσί μας.

Επειδή το εν λόγω αίτημα απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο με απάντησή του, η οποία φέρει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2016 στηριζόμενη στον τύπο της διαδικασίας υποβολής της,

Επειδή σε αυτή την αίτηση, που είδε και το φως της δημοσιότητας, ο κ. Ρόκος αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «ΕΠΕΙΔΗ ΚΥΡΙΩΣ όλα τα ανωτέρω αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για παράνομο και φωτογραφικό διαγωνισμό, όπου το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής πιθανά βλέπει προς κάποιους από αυτούς που αντιδρούσαν, οι οποίοι δεν είχαν μόνο το «περιβαλλοντικό ενδιαφέρον», αλλά και οικονομικό συμφέρον (πτυχή και η οποία ανεδείχθη και από τον κ. Μοσχολιό και άρα τότε ανακύπτει σημαντικότατο πολιτικό και ηθικό ζήτημα», και

Επειδή με αυτή την αναφορά του ο κ. Ρόκος, καθώς και ο κ. Μοσχολιός επιχειρούν να εξαπολύσουν «λάσπη» προς όλους όσους συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την προστασία του Πάρκου την προηγούμενη περίοδο».

Στο μεταξύ, ψηφίστηκε η αγορά ακινήτου για ΣΜΑ, ΣΜΑΥ και Πράσινο Σημείο (προτείνετε έκταση στην περιοχή της Νεάπολης), ενώ εκτός ημερήσιας η επαναλειτουργία του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Αγρινίου.

Στο μεταξύ, μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2017, που ανέρχεται στα 2,1 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αγρινίου, περιλαμβάνει μόνο τη ΣΑΤΑ χωρίς την οφειλή του Ελληνικού Δημοσίου (παρακρατήσεις) η οποία δεν έχει ακόμη καταβληθεί (περί το ένα εκ. ευρώ), και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία να καταβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Έμφαση θα δοθεί κυρίως στα έργα της καθημερινότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: