Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Προσφυγικό: Εμπλέκουν ΜΚΟ με τον Δήμο Αγρινίου - Κατηγορηματική διάψευση από τους εμπλεκόμενους


κείμενο-ρεπορτάζ: Νίκος Αγγελόπουλος
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Τύπου η ΜΚΟ «ΔΙΑΣΤΑΣΗ» έλαβε 187.000 ευρώ – Παρουσιάζονται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την άλλη διάσταση του… προσφυγικού και τον ρόλο των ΜΚΟ
εκθέτει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Παραπολιτικά» το οποίο δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δόθηκαν υπέρογκα ποσά σε κρατικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το προσφυγικό, τη στιγμή που η Κυβέρνηση αγνοεί τον ακριβή αριθμό όσον δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Μάλιστα τα «Παραπολιτικά» εμπλέκουν και τον Δήμο Αγρινίου μέσω της ΜΚΟ «Διάσταση», η οποία συμπεριλαμβάνεται στον σχετικό πίνακα, μέσω του οποίου φαίνεται ότι δόθηκαν 186.999,45 ευρώ η εφημερίδα βασίζεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 85 εκ. ευρώ.

Κατηγορηματική διάψευση από τους εμπλεκόμενους

Πάντως είναι απορίας άξιο, πως συμπεριλαμβάνεται το όνομα μιας ΜΚΟ για λογαριασμό του Δήμου Αγρινίου, όταν δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα, με τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν παντελή άγνοια.

Η «Σ» επικοινώνησε τόσο με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, όσο και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή,οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για το θέμα, αναφέροντας πως αφενός δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση και αφετέρου δεν γνωρίζουν το παραμικρό. Άγνοια όμως δήλωσαν και οι υπεύθυνοι της «Διάσταση», οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως στο φάσμα των δράσεών τους δεν συμπεριλαμβάνεται το προσφυγικό.

Πάντως τις τελευταίες μέρες αναπτύχθηκε από διάφορες πλευρές η φημολογία, ότι, ενδεχομένως οι συγκεκριμένες πληροφορίες σχετίζονται με την πιθανότητα φιλοξενίας 20 περίπου μεταναστριών με τα ανήλικα παιδιά τους, στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αγρινίου. μια πληροφορία που όμως δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως και να χει ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι με… την καυτή πατάτα του προσφυγικού.

Υπενθυμίζουμε, ότι, ο Αιτωλοακαρνάνας πρώην Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις του είχε τονίσει ότι και στο Αγρίνιο θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ίδωμεν…

http://sinidisi.gr/

update 21/11/2016 από την Συνείδηση

Διευκρινήσεις σε δημοσίευμα της εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» με τίτλο «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – Εμπλέκουν ΜΚΟ με τον Δήμο Αγρινίου»

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας το Σάββατο 19/11/2016, αναπαράγεται ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά όπου, υπό τον ίδιο τίτλο, γίνονται αποσπασματικές αναφορές στις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ για το Προσφυγικό, αλλά και στη χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν σε πολλούς δήμους της χώρας, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις.

Όπως πολύ σωστά αναφέρεται στο δημοσίευμα, τόσο ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής, όσο και οι υπεύθυνοι της Διάσταση Κοινωνική Επιχείρηση δήλωσαν άγνοια για το θέμα, καθώς δεν υφίσταται οποιαδήποτε σύνδεση της χρηματοδότησης των Κοινωνικών Δομών του Αγρινίου με το προσφυγικό.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την άρση των όποιων αμφιβολιών-εντυπώσεων σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω δεδομένα:
  • ο Δήμος Αγρινίου, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας και η ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική Επιχείρηση τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται δημιουργικά και στηρίζουν ένα ισχυρό Δίκτυο Κοινωνικών Δομών αντιμετώπισης της φτώχειας στην περιοχή.
  • οι 7 Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγρινίου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δομή Παροχής Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο, Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Τράπεζα Χρόνου, Γραφείο Διαμεσολάβησης), λειτουργούν από τον Νοέμβριο του 2012 και προσφέρουν σημαντικό έργο σε συμπολίτες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Ο αρχικός προγραμματισμός του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο και χρηματοδοτεί τις Δομές, είχε χρόνο λήξης την 30/11/2014. Η λειτουργία τους όμως συνεχίζεται έως σήμερα, με διαδοχικές παρατάσεις που εγκρίνει το Υπουργείο, μετά από σχετικά αιτήματα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
  • 999,45 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για την παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών στο Δήμο Αγρινίου, από 1.7.2016 έως 31.10.2016. Ο προϋπολογισμός αυτός αφορά στην κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας των 33 εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Αγρινίου και μικρό τμήμα των λειτουργικών δαπανών τους (ενοίκια, αγορά τροφίμων, κ.α.)
  • με την ένταξη αντίστοιχων προτάσεων χρηματοδότησης που έχει υποβάλλει ο Δήμος Αγρινίου στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, οι υπάρχουσες δομές που λειτουργούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική Επιχείρηση, με το Δήμο Αγρινίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, θα πάψουν να λειτουργούν και θα αντικατασταθούν από δομές που θα λειτουργούν με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Αγρινίου.

Τέλος, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι η ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κοινωνική Επιχείρηση είναι Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Δ23/45145/3212/19-10-2015 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Προνοίας (Αρ. ΦΕΚ Β 2334/30-10-2015) και συνεργάζεται με πλήθος δήμων και φορέων παρέχοντας τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία της σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και κοινωνικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: