Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ - Της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας σήμερα


21 Νοεμβρίου στο ημερολόγιο, και εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου. Της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας την λένε στα χωριά μας(πέριξ του Αγρινίου), και τούτη τη μέρα φτιάχνουν και σήμερα ακόμα πολυσπόρια. 

Ένα πανάρχαιο έθιμο στη χώρα μας, που έχει την καταγωγή του απ' τα αρχαία «Πυανόψια», που γίνονταν την ίδια περίπου εποχή, που οι γεωργοί τελείωναν τη σπορά τους.

Καλή σοδειά συγχωριανέ, εύχονταν τούτη τη μέρα τα παλιότερα χρόνια. Τώρα τα τελευταία χρόνια λένε, άκουσες τίποτα για κείνη την φορολογία;

Η Παναγία η Πολυσπορίτισσα να τους βγάλει τα μάτια έτσι που μας κατάντησαν οι ρεμπεσκέδες. Με αφορμή αυτή τη μέρα που κάποτε γιορτάζονταν κατά πως έπρεπε είναι γραμμένο και το παρακάτω αφήγημα.

Κείτονταν παράλυτη εκεί στη γωνιά της παρατημένη στον κόσμο της η γριά, όταν της έφτασε η μυρουδιά στη μύτη. Πολυσπόρια. Τι όμορφα που μυρίζαν τα μαγκούφικα. Να χε μισό πιατάκι.

Η μυρουδιά που ερχόντανε απ' την κουζίνα την είχε αποτρελάνει εντελώς. Η νύφη τα ανακάτευε μες τη μεγάλη μπακυρένια κατσαρόλα με την ξύλινη κουτάλα, κι εκείνα άχνιζαν με μια εξαίσια μυρουδιά. Πολυσπόρια λέει, της ήρθε ταμπλάς.

Θέλει να σηκώσει το γέρικο κουφάρι, μα δε μπορεί, πέφτει πίσω ξανά στα μαξιλάρια.

-Μια κταλιά μουρή Νύφ.

Κάνει ν' απλώσει το χέρι, δεν σηκώνεται τ' άτιμο, και βρίσκεται ξανά στον κόσμο της. Βλέπει τον εαυτό της Νιόνυφη που βράζει στο μπακιρένιο το τσουκάλι πολυσπόρια.

-Τι μοσχοβολιά είναι τούτη ρε γυναίκα, και πεθαμένο ακόμα ανασταίνει, έλεγε ο γέροντάς της, θεός σχορέστον, κι ακόμα και εκείνη η στριφνή η πεθερά της, ο μόνος καλός λόγος που της χρώσταγε ήταν γι' αυτά τα πολυσπόρια.

-Για στα χέρια σου ορέ νύφη! Τέτοιο φαί θα 'χω να το μολογάω.

Συνέρχεται για λίγο η γριά, βλέπει τη νύφη που περνάει με τα κενωμένα πιάτα, και την κοιτάει με πόνο και απελπισία. Μα εκείνη πέρασε χωρίς να την προσέξει. Μα θα 'ρθει όπου να ναι ο γιός της απ' το χωράφι. Θα του γυρέψει ένα πιάτο πολυσπόρια κι εκείνος σίγουρα θα της το φέρει.

Νιφάδες σήμερα σου λέει. Φτου. Χωρίς αποδοχή να ζητιανεύεις ένα πιάτο πολυσπόρια.

Της Παναγίας της πολυσπορίτσας κι εφέτος. Βοήθειά μας Πατριώτες.

Κώστας Μπούτιβας - Καστρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια: