Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Οι επιθέσεις των λύκων οδηγούν τους κτηνοτρόφους της Αιτωλ/νίας στην καταστροφή


Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις επιθέσεις λύκων στις ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στην Ορεινή Τριχωνίδα, την Ορεινή Ναυπακτία, τον Ορεινό Βάλτο, κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι επιθέσεις των λύκων, οι οποίοι αφανίζουν ολόκληρα κοπάδια και προκαλούν την οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων , ενώ ταυτόχρονα αποτελούν απειλή και για τους ίδιους τους κατοίκους των ορεινών χωριών, οδηγώντας τους να τα εγκαταλείπουν.

Ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους του Υπουργείου για την καταπολέμηση του προβλήματος και την επανεξέταση του τρόπου χορήγησης των αποζημιώσεων ώστε αυτές να καλύπτουν κάθε ζημία των κτηνοτρόφων και να παρέχονται χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Αιτωλοακαρνανίας είναι στην πλειοψηφία τους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι. Η ζωή τους και το εισόδημά τους βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το ζωικό τους κεφάλαιο, τα κοπάδια τους, τα οποία κινούνται στην περιοχή αυτή εξασφαλίζοντας τη βόσκησή τους.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι της Ορεινής Τριχωνίδας, της Ορεινής Ναυπακτίας και του Ορεινού Βάλτου αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα από την δράση λύκων οι οποίοι επιτίθενται στα ζώα τους. Ολόκληρα κοπάδια αφανίζονται και οι κτηνοτρόφοι υφίστανται τεράστια ζημία.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας σχετικά με την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου, της περιουσίας τους αλλά και της ασφάλειάς τους. Οι λύκοι έχουν φτάσει πλέον “στις αυλές” των σπιτιών και οι κάτοικοι φοβούνται τις επιθέσεις ακόμα και στους ίδιους.

Η απουσία ενεργοποίησης του Υπουργείου γιγαντώνει το πρόβλημα, οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην καταστροφή και τα ορεινά χωριά στην εγκατάλειψη. Οι αναφορές των ίδιων των κτηνοτρόφων αποκαλύπτουν την παντελή αδιαφορία της Πολιτείας και την έλλειψη συντονισμού των αρμοδίων Υπηρεσιών που τους έχουν αναγκάσει να προσπαθούν μόνοι τους να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Τα δεδομένα της ζωής τους αλλάζουν δραματικά, καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν καθόλου από τα ζώα τους, τα οποία κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, πολλοί επιλέγουν να πουλήσουν με κάθε τίμημα τα ζώα τους και να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία.

Ταυτόχρονα, ακόμα και οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την αποκατάσταση τόσο του ζωικού κεφαλαίου όσο και της οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι πληγέντες εξαιτίας των επιθέσεων, ενώ είναι δύσκολο να εισπραχθούν καθώς προϋποθέτουν τον εντοπισμό των καταλοίπων όλων των ζώων μετά τις επιθέσεις από λύκους, κάτι που είναι εν τοις πράγμασι αδύνατο.

Οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να εμπλακούν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες αφενός δεν εξασφαλίζουν άμεση αποκατάσταση των ζημιών τους και αφετέρου δεν τους καλύπτουν σε περίπτωση που οι επιθέσεις γίνονται μεμονωμένα και σε απόσταση λίγων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι ένας κτηνοτρόφος μπορεί να χάνει ζώα ακόμα και κάθε μέρα, χωρίς να μπορεί μάλιστα να εντοπίσει ό,τι απομένει από αυτά μετά τις επιθέσεις των λύκων και να μην λαμβάνει αποζημίωση.

Κύριε Υπουργέ, ο αγροτικός κόσμος της χώρας οδηγείται στη φτωχοποίηση με τη φοροεπιδρομή που η Κυβέρνηση τους έχει επιβάλλει, τις αυξήσεις στο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, την αύξηση της προκαταβολής φόρου, την κατάργηση της επιστροφής ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Είναι αναγκαίο το Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπισθεί η δράση των λύκων και να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων των ορεινών χωριών της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους και κάθε περαιτέρω μείωση στο εισόδημά τους θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Όταν το στοίχημα όλων μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και δη της κτηνοτροφίας, είναι αδιανόητο οι κτηνοτρόφοι να αφήνονται στην τύχη τους, μόνοι στη διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων των ορεινών όγκων της Αιτωλοακαρνανίας, Τριχωνίδας Ναυπακτίας και Βάλτου, από τις επιθέσεις των λύκων ; Υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού ;

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων σε περίπτωση που ακόμα και μεμονωμένα ζώα θανατώνονται από λύκους ή καθίστανται ανίκανα για εργασία μετά από τέτοιες επιθέσεις ; Προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει το πλαίσιο χορήγησης των αποζημιώσεων ώστε αυτές να καταβάλλονται άμεσα, να επαρκούν για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των ζημιών των κτηνοτρόφων και να καλύπτουν ακόμα και τις μεμονωμένες επιθέσεις που υφίστανται τα ζώα τους ;

http://sinidisi.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

απαντηση υπουργου....πρρρρρρρρρρριτς
ο μισθος να πεφτει και δεν παει να καουν ολα