Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Το Πολυτεχνείο και η οδός «Ηρώων Πολυτεχνείου» στο Αγρίνιο

Κατάθεση στεφάνου για το Πολυτεχνείο έξω από το Παπαστράτειο Γυμνάσιο στο Πάρκο. 
Πηγή: www.facebook.com/groups/agriniomemories

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Ένα ιστορικό γεγονός κερδίζει η χάνει αξία ανάλογα με τον τρόπο που η κοινωνία το θυμάται. Το ενδιαφέρον μετατίθεται από το ίδιο το ιστορικό γεγονός στο τρόπο που η κοινωνία το προσλαμβάνει.

Στην περίπτωση της Επετείου του Πολυτεχνείου και της 17ης Νοέμβρη, το Αγρίνιο φαίνεται ότι ήταν από τις πόλεις που τίμησαν δεόντως το Πολυτεχνείου από τις πρώτες επετείους.

Από το 1975 πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις με κατάθεση στεφάνου από πολιτικές οργανώσεις της εποχής και πολίτες. Στον Τύπο της εποχής καταγράφονται να συμμετέχουν η ΚΝΕ, ο Ρήγας Φεραίος, η ΠΑΣΠ και μαθητικές οργανώσεις της εποχής. Τόποι συγκέντρωσης ο κινηματογράφος «Αττικόν» (1975) και ο Ολύμπιον (1976) . Ομιλίες, πορείες και καταθέσεις στεφάνου περιλαμβάνονταν στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων.

H κορύφωση του κλίματος των πρώτων επετείων του Πολυτεχνείου δεν είναι άλλη από την απόδοση του ονόματος «Ηρώων Πολυτεχνείου» σε κεντρικό δρόμο της πόλης του Αγρινίου, που οδηγούσε στην Πλατεία Χατζοπούλου.
Η Οδός «Ηρώων Πολυτεχνείου» όπως είναι σήμερα

Αυτό έγινε μετά τον εορτασμό της 3ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 21 Νοεμβρίου του 1976. Στην αρχή του δρόμου αυτού στην Πλατεία Χατζοπούλου ο τότε Δήμαρχος Αγρινίου Στέλιος Τσιτσιμελής με επίσημη τελετή αποκάλυψε την πινακίδα «Ηρώων Πολυτεχνείου» παρουσία οργανώσεων και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου λοιπόν υπάρχει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στου Ζωγράφου, στην Λάρισα και αλλού. Το Αγρίνιο είναι μία από αυτές που αφιέρωσε έναν μεγάλο δρόμο στη μνήμη των ηρώων και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και μάλιστα από τις πρώτες επετείους της εξέγερσης.

Πηγές:Εφημερίδα Ριζοσπάστης,www.facebook.com/groups/agriniomemories
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: