Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Εορτάσθηκε το θαύμα της Παναγίας της "Γρίπης" στα Καλύβια (φωτο)


Παρουσία πλήθους πιστών εορτάσθηκε σήμερα στα Καλύβια, το θαύμα της Παναγίας Προυσιώτισσας, ή Παναγίας της "Γρίπης", όπως αλλιώς αναφέρεται, όταν τον Νοέμβριο του 1918, με λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της, "έσωσε" τους κατοίκους από την θανατηφόρα πανδημία της γρίπης...

Κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, πραγματοποιείται πέριξ του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, η περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας, στολισμένης με όμορφα λουλούδια, εικόνα που αποτελεί πιστό αντίγραφο της αντίστοιχης Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Προυσιώτισσας!

Την εικόνα υποβάσταζαν νέοι του χωριού μας και και διαμέσου του κεντρικού δρόμου τοποθετήθηκε σε ειδικό βάθρο, στο κέντρο της μικρής πλατείας, όπου και εψάλλη ο Παρακλητικός Κανόνας, από τον ιερέα του χωριού μας, πατήρ Θεοδόσιο Αθανασόπουλο και τους ιεροψάλτες.

Παρευρέθηκαν αρκετοί πιστοί οι οποίοι συμμετείχαν με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη στην ιερή τελετή, ενώ στο τέλος πήραν λίγο από το αγιασμένο νερό που είχε αγιάσει νωρίτερα ο ιερέας, για να πάρουν θεία φώτιση αλλά και να ραντίσουν με αυτόν τα σπίτια τους!

Η γρίπη είχε οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες μικρούς και μεγάλους του χωριού και σαν ύστατη ελπίδα ζητήθηκε από τις Αρχές και τον Μητροπολίτη Ναυπακτίας, Αμβρόσιο, να έρθει για προσκύνημα η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Η θαυματουργή εικόνα, συνοδεία χιλιάδων πιστών είχε μεταφερθεί από την ομώνυμη Μονή Προυσού, στο Αγρίνιο, και μετά από λίγες ημέρες κατέφθασε με όλες τις πρέπουσες τιμές, στα Καλύβια, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι ακολούθησαν την λιτάνευση στους δρόμους του χωριού και προσκύνησαν την Θεία Χάρη της!

Το πρωί στην εκκλησία διαβάζεται κατά τον Όρθρο το κάτωθι:
«Τη Αυτή ημέρα ανάμνησης του θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου την αφειχθείσα κατά την 2α Νοεμβρίου 1918 και καταπαύσας την φοβεράν και θανατηφόραν νόσο της γρίπης».

http://kalyvia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: