Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το παρασκήνιο στο Κυπριακό: Απείλησε με παραίτηση ο Κοτζιάς - Τον κατηγορεί η Λευκωσία - Το διάγγελμα Αναστασιάδη


- Διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας ρίχνουν το βάρος του ναυαγίου στον Έλληνα ΥΠΕΞ
- Ο κ. Νίκος Κοτζιάς φέρεται να άλλαξε τη γνώμη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων
- Ο Έλληνας ΥΠΕΞ φέρεται να απείλησε πως αφού παραιτηθεί θα καλέσει δημοσίως και τον Προκόπη Παυλόπουλο να παραιτηθεί
- Από τη στάση του Νίκου Κοτζιά φέρεται να είναι εξοργισμένος και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το απίστευτο παρασκήνιο για το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αποκαλύπτει δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs.gr και στο οποίο φαίνεται ποιός ήταν ο ρόλος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, η παρέμβαση του κ. Νίκου Κοτζιά είναι η κυριότερη αιτία για το "ναυάγιο" στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς ζήτησε να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τις διεθνείς εγγυήσεις και την ημερομηνία αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και όλα αυτά πριν τη Διεθνή Διάσκεψη που θα είχε ως στόχο την επικύρωση της λύσης του Κυπριακού.

Ωστόσο, μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές είχαν συμφωνήσει πως η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων να γίνει σταδιακά και αυτό μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση το δημοσίευμα αναφέρει πως είχε συμφωνήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο αργότερα επηρεάστηκε από τις θέσεις του κ. Κοτζιά.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και του έκανε σαφές πως η Ελλάδα δεν δέχεται τη συγκεκριμένη φόρμουλα.

Σύμφωνα με το tvxs.gr ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως εάν δεν γίνει δεκτή η άποψή του και ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, εκείνος θα παραιτηθεί από το υπουργικό του αξίωμα και θα καλέσει δημοσίως και τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να πράξει το ίδιο.

Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται και την εφημερίδα "Πολίτης" της Κύπρου σύμφωνα με την οποία ο κ. Αναστασιάδης είχε πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαινόταν μπερδεμένος ανάμεσα στα όσα του έλεγε η κυπριακή πλευρά και στα όσα προωθούσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, η στάση του κ. Κοτζιά και κατά επέκταση της Αθήνας δεν ήταν καθόλου βοηθητικές για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, αναφέρει πως η στάση του κ. Κοτζιά ήταν η αιτία που ακυρώθηκε η συνάντησή του στο Μοντ Πελεράν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ φέρεται και εξοργισμένος και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Διαβάστε περισσότερα στο TVXS.GR

Διαβάστε επίσης:Το διάγγελμα Αναστασιάδη: Η μη λύση δεν είναι λύση, συνεχίζουμε τον αγώνα - Δεν θα επιτρέψω να χαθεί η ελπίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: