Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Αγρίνιο: Κύμα φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό


Επιλέγουν τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας
Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης  
Η οικονομική κρίση ωθεί σε… φυγή στο εξωτερικό, μεγάλο ποσοστό νέων, μεταξύ αυτών και σημαντικό κομμάτι νέων επιστημόνων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις πως στο μέλλον η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ως προς την ανανέωση του επιστημονικού δυναμικού της και κυρίως του ιατρικού!
Δυστυχώς είναι γεγονός και οι αρμόδιοι το γνωρίζουν και το επαληθεύουν, ενώ οι αριθμοί που διαθέτουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα για την φυγή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων, απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα, αφού «εχθρός» της όποιας ενημέρωσης των Ιατρικών Συλλόγων είναι το γεγονός ότι, οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες που ζητούν πιστοποιητικό για να φύγουν στο εξωτερικό, έκτοτε δεν δίνουν «σημάδια ζωής» για το αν πράγματι αποχώρησαν ή αν επέστρεψαν, κάτι που διαπιστώνεται σε έντονο βαθμό σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας!
Από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου το απαραίτητο πιστοποιητικό που θα χρησιμεύσει στην επαγγελματική αποκατάσταση και πορεία των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό το έχουν ζητήσει το τελευταίο διάστημα επισήμως 20 άτομα, αλλά θεωρείται βέβαιο πως έχουν αποχωρήσει περισσότερα άτομα από την περιοχή, όπως βέβαιο είναι, ότι, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το αν πράγματι οι αιτούντες έφυγαν ή επέστρεψαν.
«Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, ένα μέρος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας φεύγει στο εξωτερικό. Δυστυχώς, μεταξύ των επιστημόνων αυτών, είναι και ένα μεγάλο μέρος από το νέο ιατρικό δυναμικό, το οποίο μεταναστεύει, καθώς στο εξωτερικό υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ένα μικρό μόνο μέρος επιστρέφει, αλλά στο μέλλον είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ανανέωσης του ιατρικού δυναμικού» δηλώνει στη «Σ» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης.
epi-kardiologiko-synedrio-synentefxi4
                    Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης
Την ίδια στιγμή, στην Πάτρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών έχουν υποβληθεί μόνο τα τελευταία έξι χρόνια 744 αιτήσεις από νέους γιατρούς για να φύγουν στο εξωτερικό! Το ακόμη πιο λυπηρό στοιχείο, που επαληθεύει τους φόβους ότι στο μέλλον θα προκύψει πρόβλημα στην Ελλάδα ως προς την ανανέωση του ιατρικού δυναμικού, είναι πως οι περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονται από άτομα που μόλις πήραν το πτυχίο τους, ενώ οι χώρες προτίμησής τους είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία.
Το 52% των γιατρών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι γυναίκες, το 48% άνδρες, το 11,8% έχει κάνει ήδη την ειδικότητά του και στη συνέχεια μεταναστεύει, ενώ το 70,6% φεύγει από την Ελλάδα με το που τελειώνει τις προπτυχιακές του σπουδές, επιλέγοντας να κάνει ειδικότητα στην χώρα στην οποία επέλεξε να ζήσει!
Στοιχείο που καταδεικνύει την εικόνα που έχουν εισπράξει οι νεοεισαχθέντες στις πανεπιστημιακές σχολές το οποίο επηρεάζεται άμεσα και σε μεγάλο ποσοστό από την οικονομική κρίση που είναι ο βασικότερος παράγοντας στις συνθήκες εργασίας του κλάδου, είναι πως φέτος υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις και από την Αιτωλοακαρνανία, που μαθητές από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση επέλεξαν και δήλωσαν πιο ειδικές κατηγορίες του ιατρικού κλάδου, όπως στρατιωτική ιατρική, στρατιωτική ψυχολογία κλπ, με το αιτιολογικό ότι, ναι μεν θέλουν να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους και να ασκήσουν το λειτούργημα, αλλά από την άλλη δε, θέλουν να επιτύχουν την αποκατάστασή τους και να μην φύγουν στο εξωτερικό, καθώς η προοπτική στο ελεύθερο επάγγελμα δεν είναι τόσο αισιόδοξη, όπως πριν από κάποια χρόνια.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: