Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Το πιθανότερο αρχές Μαρτίου να “ανοίξει” η εθνική οδός στην Κλεισούρα


Δεν είναι και τόσο ευχάριστα τα νέα σχετικά με την σύντομη αποκατάσταση της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος του φαραγγιού της Κλεισούρας και των Φραγκουλέικων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την καταστροφική πλημμύρας της 2ας Δεκεμβρίου.

Να θυμίσουμε πως υπάρχει απόφαση για κλείσιμο της οδού μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, αλλά από μέρα σε μέρα αναμένεται να δοθεί μεγάλη παράταση στην απαγόρευση αυτή, μιας και ουσιαστικά οι ενέργειες για την αποκατάσταση του δρόμου, βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr ίσως και σήμερα Τετάρτη να γίνουν οι απαραίτητες επιστημονικές – τεχνικές προσθήκες στην μελέτη και να είναι ολοκληρωμένη. Η αναγκαία περιβαλλοντική μελέτη μιας και το έργο θα γίνει σε προστατευόμενη περιοχή, υπάρχει περιθώριο να κατατεθεί και αργότερα, επειδή πρόκειται για επείγουσα παρέμβαση.

Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δώσει τα χρήματα , περίπου 1,7 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του έργου. Με την διασφάλιση της χρηματοδότησης συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης , θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία, με ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση και θα μετά θα περάσει από έλεγχο νομιμότητας.

Όσο κι αν το έργο είναι επείγον, απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα πρέπει βέβαια να “τρέξουν”.

Το αισιόδοξο σενάριο “θέλει” τον εργολάβο να εγκαθίσταται στα μέσα Ιανουαρίου και το έργο να ολοκληρώνεται, με τον δρόμο να τίθεται σε πλήρη λειτουργία τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου του 2018.

Να σημειωθεί πως προβλέπονται παρεμβάσεις εντός του φαραγγιού, ενώ υπάρχει και το ζήτημα στα Φραγκουλέικα και τα ρέματα της περιοχής, τις γέφυρες κλπ.

Δεν αποκλείεται πάντως, τέλος Γενάρη με αρχές Φλεβάρη να καταβληθεί μια προσπάθεια, ώστε έστω ένα τμήμα του δρόμου να δοθεί στην κυκλοφορία για μικρά οχήματα, με τις αναγκαίες σημάνσεις, προσωπικό ασφαλείας κλπ.

Το βέβαιο είναι πως τον Ιανουάριο ο δρόμος δεν θα ανοίξει, ενώ υπάρχει και το “απαισιόδοξο” σενάριο, για όσους δεν εμπιστεύονται και τόσο την ταχύτητα των διαδικασιών και που μιλούν για ένα τετράμηνο μέχρι την παράδοση του δρόμου σε κυκλοφορία.

Από εκεί και πέρα αναμένεται , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε η “Νέα Οδός” να συμφωνήσει σε μια ρύθμιση για τους χρήστες του δρόμου, που για λίγα χιλιόμετρα καλούνται να πληρώσουν διόδια, επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό.
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: