Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Παραπομπή και προφυλάκιση του νεοκαναλάρχη Μαρινάκη προτείνει ο Εισαγγελέας για την υπόθεση των «στημένων αγώνων»


Καταπέλτης για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Εφετών από τον Εισαγγελέα Εφετών, κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δασκαλόπουλος προτείνει την παραπομπή σε δίκη του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των «στημένων παιχνιδιών», της «εγκληματικής οργάνωσης» και για άλλα κακουργήματα. Επιπλέον, ζητάει την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων του κατηγορουμένου με προφυλάκιση.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραβίασε τον όρο της ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο, μπαίνοντας στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, κάνοντας μάλιστα και δηλώσεις.

«Για την πρόληψη τέλεσης και νέων αδικημάτων», ο εισαγγελέας ζητεί την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δασκαλόπουλο « ….αποδείχτηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης και μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ. Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα. Όλες αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μαρινάκη που έγιναν γνωστές από όλους (κοινές τοις πάσι) ήταν και είναι απολύτως απαγορευμένες σύμφωνα με το περιεχόμενο του επιβληθέντος σε αυτόν περιοριστικού όρου. … Βάσει όλων των ανωτέρω εκτεθέντων δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε ενώπιον μας μία σοβαρή παράβαση τόσο της ΠΑΕ όσο και του προέδρου της».

Ο εισαγγελέας παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων του κ. Μαρινάκη. Μεταξύ των δηλώσεων του προέδρου του Ολυμπιακού ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρεται και σε μία της 18ης Απριλίου του 2016 σύμφωνα με την οποία « ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια» για την οποία ο εισαγγελέας σημειώνει πως «προμηνύει τη δια παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ της οποίας είναι πρόεδρος. Άλλωστε οι συνθήκες τέλεσης των ως άνω πράξεων του, ως προς τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, η ιδιομορφία, η μορφολογία τους, ο μεταξύ τους συνδυασμός, η οργανωτική δομή και ο προγραμματισμένος σχεδιασμός του εν λόγω κατηγορουμένου προς υλοποίησή τους, ελέγχοντας ο ίδιος ηγεμονικά και διευθυντικά την ανωτέρω εγκληματική οργάνωση …. αδιαμφισβήτητα συνθέτουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του –κακουργημάτων- με βάση τα οποία, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.»

Ο κ. Δασκαλόπουλος στην πρότασή του ζητάει επίσης να δικαστούν δεκάδες κατηγορούμενοι κατά περίσταση για βαρύτατες πράξεις, ανάμεσά τους ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, εκρήξεις και άλλα.

Από την πλευρά του κ. Μαρινάκη σημειώνεται ότι ναι μεν έχει ασχοληθεί με τα ποδοσφαιρικά, αλλά όχι με τα επαγγελματικά του ποδοσφαίρου.

Για την παραπομπή του Β. Μαρινάκη σε δίκη αλλά και την προφυλάκισή του πριν την διεξαγωγή της θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που θα εκδώσει εντός του προσεχούς διαστήματος.

Τα κακουργήματα

Στην 400 σελίδων πρότασή του ο κ. Δασκαλόπουλος παραπέμπει τον Βαγγέλη Μαρινάκη συγκεκριμένα για τα εξής κακουργήματα: ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάτη κατ΄εξακολούθηση, εκβίαση κατ΄εξακολούθηση, δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες και τελικά με τον τρόπο αυτό αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος των ποδοσφαιρικών αγώνων, ορισμένοι από τους οποίους περιέχοντο και σε στοιχηματικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, επί μακρόν, επανειλημμένως, συστηματικώς αλλά και επιδεικτικώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραβιάζει τον επιβληθέντα σε αυτόν από τον ανακριτή περιοριστικό όρο της απαγόρευσης συμμετοχής του σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο. Προέβαινε μάλιστα σε αυτές τις παραβιάσεις και αμέσως μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών σχετικού αιτήματος του για άρση του εν λόγω περιοριστικού όρου. Τα παραπάνω, εκτιμά ο εισαγγελέας, μαρτυρούν σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως από τον Ευάγγελο Μαρινάκη που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης από αυτόν νέων εγκλημάτων, ενόψει και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες τέλεσε τα εγκλήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη.

Παραπέμπονται επίσης, από τους 35 συνολικά κατηγορουμένους, άλλοι επτά, κυρίως πρώην στελέχη της ΕΠΟ, για τέσσερα κακουργήματα, ήτοι εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση, αλλοίωση με δόλια και σκόπιμη παρέμβαση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων που έγινε με αθέμιτες ενέργειες, όλα κατ΄εξακολούθηση.

Στο εδώλιο παραπέμπονται άλλοι 20 κατηγορούμενοι (διαιτητές, προπονητής, παράγοντες ομάδων και ποδοσφαιριστές) για δόλια και σκόπιμη αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων με αθέμιτες ενέργειες.

Συνολικά, με την εισαγγελική πρόταση προτείνεται από τους 35 να παραπεμφθούν 28, όλοι για κακουργηματικές πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για έξι κατηγορουμένους προτείνεται να απαλλαγούν με βούλευμα. Η ποινική δίωξη παύει εξάλλου για έναν εκ των κατηγορουμένων που έχει αποβιώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δασκαλόπουλος κωλυόταν από τις αρχές Ιουνίου έως και χθες να εκδώσει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, λόγω των επανειλημμένων αιτήσεων για την εξαίρεσή του, από πλευράς κατηγουρουμένων. Χθες, απορρίφθηκε και η τελευταία σχετική αίτηση.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: