Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Κατακλυσμός! Εγκλωβισμένοι οδηγοί και τρένα κοντά στη Λαμία – Κόπηκαν δρόμοι και έπεσε γέφυρα στην Καλαμπάκα


- Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη αρχίσει το καταστροφικό του έργο και ήδη πλήττει τη Στερεά Ελλάδα
- Στο ύψος του Λιανοκλαδίου μία γέφυρα έχει γεμίσει νερό και ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν να περάσουν
- Οι πυροσβέστες στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου ακόμα ψάχνουν να εντοπίσουν τυχόν εγκλωβισμένους οδηγούς
- Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί υπήρχε και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

- Πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και η Πυροσβεστική δέχεται εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια
- Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από τις πλημμύρες στην Καλαμπάκα
- Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για το Σαββατοκύριακο



Σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε Λαμία και Δυτική Φθιώτιδα αλλά και σε χωριά περιφερειακά της Λαμίας.

Οι χείμμαροι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον τεράστιο όγκο νερού, με αποτέλσμα σε αρκετά σημεία να περνά πάνω από το δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου, βάζοντας σε κίνδυνο τους οδηγούς. Στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού στο Λιανοκλάδι, η συγκοινωνία έχει διακοπεί καθώς η γέφυρα έχει γεμίσει νερό, ενώ είναι αδύνατο να προσεγγίσουν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα.

Τα πυροσβεστικά οχήματα από την Λαμία, δεν μπορούσαν να περάσουν με κατεύθυνση τη δυτική Φθιώτιδα και το Καρπενήσι, με συνέπεια λίγα μέτρα μετά, να έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες αυτοκίνητα, τα οποία πρόλαβαν και εγκατέλειψαν οι οδηγοί τους.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα κρίσιμα σημεία για να εντοπίσουν πιθανά εγκλωβισμένα Ι.Χ. Ανάμεσα στα εγκλωβισμένα οχήματα, υπήρχε και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο κινούνταν με κατεύθυνση από το Καρπενήσι προς την Λαμία, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αφού οι πυροσβέστες το απεγκλώβισαν πολύ γρήγορα.

Η κυκλοφορία από την Λαμία προς το Καρπενήσι έχει διακοπεί, καθώς η αστυνομία σταμάτα την κίνηση των αυτοκινήτων λίγο μετά την Λαμία. Ουρές χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί, ενώ για την βοήθεια των πυροσβεστικών οχημάτων κινούνται και μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς, για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων.

Σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και πολλά χωριά είναι χωρίς ρεύμα. Η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται και εκατοντάδες σπίτια στη Λαμία και τα χωριά έχουν πλημμυρίσει. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον οδικό άξονα Λαμίας - Καρπενησίου όπου τα ρέματα κατέβασαν νερά, χώματα και φερτές ύλες με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες σε ορισμένα σημεία το ύψος του νερού ξεπερνάει το μισό μέτρο και πολλά αυτοκίνητα έχουν εγκλωβιστεί.

Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία, ωστόσο είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής λόγω του μποτιλιαρίσματος. Πολλοί οδηγοί που κινούταν στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου έζησαν εφιαλτικές στιγμές βλέποντας τα νερά να πλημμυρίζουν το δρόμο και τη στάθμη να ανεβαίνει και να εγκλωβίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr δυο οχήματα απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια μηχανήματος της περιφέρειας και των πυροσβεστών. Στο σημείο έχει σπεύσει ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραϊσκος ο οποίος συντονίζει το έργο των σωστικών συνεργείων.

«Τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει. Η κατάσταση ομαλοποιείται σιγά-σιγά και τώρα προσπαθούμε να καθαρίσουμε με τα μηχανήματα το δρόμο για να τον δώσουμε στην κυκλοφορία...», είπε στο LamiaReport ο Αντιπεριφερειάρχης. Η αστυνομία προσπαθεί να κάνει εκτροπή της κυκλοφορίας για τη δυτική Φθιώτιδα, μέσα από Φραντζή - Κωσταλέξι - Κομποτάδες - Μεξιάτες κλπ.

Επίσης στους δρόμους προς Δομοκό και προς Μπράλο, υπάρχουν μικρές κατολισθήσεις και έχουν πέσει πέτρες μέσα στο δρόμο και γι αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Κομμένη η Ελλάδα στα δυο και σιδηροδρομικά
Διακόπηκε και η κυκλοφορία των τρένων. Σύμφωνα με πληροφορίες δυο τρένα που κινουταν από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα έχουν ακινητοποιηθεί. Το ένα στη Στύρφακα και ένα άλλο στο Δομοκό. Επίσης το τρένο που πήγαινε από Αθήνα - Θεσσαλονίκη σταμάτησε στο Λιανοκλάδι μέχρι νεωτέρας. Ο ΟΣΕ θα μεταφέρει τους επιβάτες με λεωφορεία μέχρι να καθαριστούν οι γραμμές που πλημμυρισαν σε διάφορα σημεία της Φθιώτιδας.

Στιγμές τρόμου στα ορεινά της Καλαμπάκας
Στιγμές τρόμου λόγω της κακοκαιρίας περνούν και οι κάτοικοι της Καλαμπάκας. Το χωριό Αμπέλια Κλεινοβού έχει αποκλειστεί, καθώς έχει πέσει γέφυρα, ενώ μέσα στο χωριό οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι και όλα τα ρέματα κατεβάζουν τόνους νερού και φερτά υλικά.

Αποκλεισμένοι υπάρχουν και στη στάση Κουκουράβα προς Χρυσοβηλιά και τα άλλα χωριά της περιοχές. Ένα τζιπ παρασύρθηκε από χείμαρρο, ενώ υπάρχουν διακοπές ρεύματος με το συνεργείο της ΔΕΗ να προσπαθεί να βρει δίοδο στους πλημμυρισμένους δρόμους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lamiareport.grtrikalaola.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: