Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Απίστευτες σκηνές στα Κέδρα Ευρυτανίας: Μετέφεραν ασθενή με τον «κουβά» της μπουλντόζας!

Η ασθενής μπήκε στον «κουβά» του φορτωτή για να φτάσει ύστερα από πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας

Σκηνές από την ταινία του καλού ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960 «Υπάρχει και φιλότιμο» έζησε γυναίκα σε χωριό της Ευρυτανίας. Μεταφέρθηκε στο ασθενοφόρο με... μπουλντόζα διότι ο δρόμος είχε κλείσει από την πτώση βράχων και χωμάτων.

Το περιστατικό συνέβη πριν από δύο Σαββατοκύριακα στο χωριό Κέδρα της Ευρυτανίας. Μια γυναίκα αρρώστησε σοβαρά και για τη διακομιδή της σε νοσοκομείο κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Από τον καθαρισμό στη διακομιδή

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διαδρομή του ασθενοφόρου, το οποίο θα φύγει από το Χαλκιόπουλο ή το Καρπενήσι για να κάνει διακομιδή από τα Κέδρα, διαρκεί συνολικά περίπου έξι ώρες. Τρεις ώρες δηλαδή για να πάει στο χωριό και τρεις για να επιστρέψει από εκεί.

Προκειμένου να μειώσουν τον χρόνο, οι συγγενείς της γυναίκας την επιβίβασαν σε ΙΧ αυτοκίνητο με σκοπό να γίνει ανταπόκριση με το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Χαλκιόπουλου. Δεν γνώριζαν ωστόσο ότι ο δρόμος κοντά στο χωριό Περδικάκι της Αιτωλοακαρνανίας είχε κλείσει από την πτώση βράχων και χωμάτων.

Ετσι, για να παραληφθεί η ασθενής από το ασθενοφόρο, κλήθηκε μπουλντόζα για να καθαρίσει τον δρόμο. Επειδή, όμως, η διαδικασία απομάκρυνσης των βράχων θα καθυστερούσε, η ασθενής μπήκε στον «κουβά» του φορτωτή για να περάσει τα ογκώδη εμπόδια και να τη βρουν από το ασθενοφόρο.

Ολόκληρη περιοχή χωρίς γιατρό

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει γιατρός μετά τον Αγραφιώτη ποταμό και οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Υπάρχουν χωριά που ο πλησιέστερος γιατρός απέχει τρεις ώρες.

Η ασθενής μεταφέρθηκε ύστερα από πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας Χαλκιοπούλου και - ευτυχώς! - σήμερα είναι καλά στην υγεία της. Οι συγγενείς ευχαρίστησαν το πλήρωμα του ασθενοφόρου που υπομονετικά περίμενε την ασθενή να έλθει με τον φορτωτή, αλλά και τον οδηγό του εκσκαφικού οχήματος που επιστρατεύτηκε για τη δύσκολη περίσταση.

Για το θέμα της Ανάπτυξης του ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τον υπουργό Υγείας, τον διευθυντή του ΕΚΑΒ Λαμίας, ενώ ενημέρωσε και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Η πρόταση

Συγκεκριμένα, η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών προτείνει να αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4368/2016) και η σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ, που δίνει τη δυνατότητα σε έκτακτες περιπτώσεις, οι πυροσβέστες ύστερα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση να μπορούν να οδηγούν ασθενοφόρα. Να συσταθεί παράρτημα ΕΚΑΒ στη Δυτική Ευρυτανία που θα στελεχωθεί από τους υπηρετούντες οδηγούς των Κέντρων Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Χαλκιοπούλου.

Επικουρικά και μέχρι να διοριστεί μόνιμο προσωπικό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μόνιμοι πυροσβέστες, έπειτα από ταχύρρυθμη εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι θα νιώσουν πιο ασφαλείς και το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί ελάχιστα οικονομικά. Τονίζεται παράλληλα ότι η κατασκευή ελικοδρομίου για τις πολύ επείγουσες διακομιδές είναι απαραίτητη.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: